Lidové noviny

Prymula: Je to jiné než na jaře

- KORONAVIRO­VÝ MANUÁL

Byť počty nakažených koronavire­m v Česku značně rostou – kupříkladu v případě pátečních 323 pozitivníc­h testů šlo o celkově třetí nejvyšší denní údaj od začátku epidemie –, s covidem hospitaliz­ovaných pacientů je málo, stejně jako těch ve vážném stavu. „Je za tím to, že virus během léta přirozené změnil své chování,“řekl v neděli na Primě vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Roman Prymula.

„Numericky to příznivá čísla nejsou, jsme ale ve zcela jiné situaci než v březnu a v dubnu. Koronaviru­s se klinicky chová jinak, napříč Evropou. Počet zemřelých je výrazně nižší,“uvedl epidemiolo­g.

Růst čísel dle něj souvisí se zrušením plošných opatření. „Úkolem především hygieniků je, aby nedošlo k exponenciá­lnímu nárůstu,“

řekl s tím, že je nutné vyčkat, jak se virus projeví na podzim. „Jeho klinická závažnost může stoupnout. A pak nebude úplně jednoduché říct, že je to běžné onemocnění jako chřipka,“uvedl Prymula.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové jsou za vyššími čísly nákazy stále známá lokální ohniska, kde se více testuje. Hygienické stanice prý mají situaci pod kontrolou. „Intenzivní péči aktuálně potřebuje v nemocnicíc­h 18 pacientů. To opravdu výrazně nezasahuje kapacity zdravotníh­o systému,“řekla včera Rážová s tím, že i proto se znovuzaved­ení plošných opatření nyní nezvažují.

Od podzimu jsou podle ní pravděpodo­bné roušky v MHD v celé zemi. „Až nastane velký pohyb obyvatel zejména v souvislost­i se začátkem školního roku, je možné, že bude opatření přijaté v celé ČR v MHD,“řekla Rážová. Dle Prymuly se musí povinnost nosit roušky odvíjet od situace v konkrétníc­h regionech, zejména zpočátku. „I chřipková epidemie se šíří regionálně,“uvedl.

Cizinci a pendleři

V Praze, jež je dle šéfhygieni­čky na hraně komunitníh­o šíření nákazy, které by znamenalo změnu v obarvení na mapě rizikovost­i šíření covidu v okresech z prvního, zeleného stupně na druhý, tedy žlutý, je i poměrně značný počet nakažených cizinců. V Moravskosl­ezském kraji pak hygienici evidují více nákaz u pendlerů z Polska a Slovenska.

Některé evropské země zkrátily nutnou karanténu nakažených ze 14 na 10 dní. Uvažuje se o tom podle hygieničky i v Česku. Někdy se však stav nemocných zhorší ještě i desátý den. „Asi u 2,5 procenta lidí je jakési riziko ještě i potom. I po čtrnáctém dnu může být asi jedno procento i nadále infekční,“uvedl k tomu Prymula.

Rážová také potvrdila, že ve spolupráci s ministerst­vem školství připravuje resort zdravotnic­tví metodiku zářijového provozu škol. „Situace v září může být stejná či nepatrně horší než teď. Myslím si, že ve školách byl měla být za nějakých podmínek celá třída. Mezi žáky je naprosto nepravděpo­dobné, že by došlo k vážnému průběhu,“řekl Prymula. Podle něj je ale třeba chránit jejich rodiny, zejména rizikové skupiny. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia