Lidové noviny

Šéf hasičů: Odvedli profesioná­lní práci

Nejtragičt­ější požáry uplynulých 30 let

-

8. srpna 2020 – Požár v panelovém domě v Bohumíně na Karvinsku si vyžádal jedenáct obětí. Vznikl v 11. patře domu, v bytě, v němž se požár rozhořel, zemřelo šest lidí, pět lidí zahynulo po skoku z oken. Mezi oběťmi požáru jsou i tři děti.

27. října 2010 – Při nočním požáru drážní budovy u pražského autobusové­ho nádraží na Florenci zemřelo devět lidí. Šlo o tři ženy a šest mužů, všichni byli ve věku mezi 19 a 44 lety. Všechny oběti se udusily. V objektu často přespávali bezdomovci.

26. května 1995 – Při požáru hotelu Olympik v Praze zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno. Z hotelu bylo evakuováno téměř 600 osob.

19. ledna 2020 – Při požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsk­u zemřelo osm lidí. Zranily se tři desítky lidí, tři těžce. V budově byli umístěni muži s mentálním a kombinovan­ým postižením.

20. ledna 2018 – Požár hotelu v Náplavní ulici na Novém Městě v Praze si vyžádal pět životů (dvě Jihokorejk­y, turista a turistka z Německa a Nizozemec). čtk

Bezprostře­dně po sobotním zásahu hasičů u požáru panelového domu v Bohumíně se na sociálních sítích objevila kritika jejich postupu. Obdobně hovořili i někteří svědci události – a lidé hasičský zákrok hodnotili u postiženéh­o panelového domu i včera. Ředitel moravskosl­ezských hasičů Vladimír Vlček však s tvrzením, že záchranáři dorazili pozdě a nekonali dostatečně rychle, nesouhlasí.

„Musím zásadně odmítnout veškeré spekulace spočívajíc­í v tom, že hasiči přijeli pozdě,“uvedl Vlček. Podle něj měly být ze zákona na místě dvě jednotky do deseti minut a další jednotka do 15 minut. Dvě jednotky hasičů přitom na místo dorazily do pěti minut a zasahovaly, uvedl. Podle Vlčka je pohled diváka vždy odlišný.

„Primárně na takových výškových objektech se jednoznačn­ě zasahuje vnitřní zásahovou cestou, takže není možné tvrdit, že hasiči tady stáli a nevěděli, co mají dělat,“zdůraznil Vlček.

Na místě se našly stopy hořlavé látky. Podle Vlčka je nemožné, aby zdolání takového požáru bylo vyřešeno v řádu minut. Je přesvědčen, že hasiči udělali vše pro to, aby obyvatele domu zachránili. Vlček dodal, že se s republikov­ým ředitelem Hasičského záchrannéh­o sboru Drahoslave­m Rybou dohodl na zhodnocení celé činnosti hasičů na místě tragédie.

„Jedná se o požár s tak tragickými následky, jaký Česká republika nepamatuje. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem hasičům, kteří na místě zasahovali. Bylo to pro ně obrovsky náročné jak fyzicky, tak psychicky. Nestáli totiž před běžným nepřítelem, požárem, na který jsou vycvičení, ale zřejmě před trestným činem, úmyslným zapálením, situací, na kterou nestačily běžné postupy. Všichni prokázali velkou míru osobní odvahy. Jsem přesvědčen, ze jste svoji práci odvedli naprosto profesioná­lně,“uvedl Ryba. Potvrdil zároveň, že se rozhodl vytvořit komisi, která vyšetří postup hasičů na místě události.

Podporu hasičům vyjádřila i vicepremié­rka Alena Schillerov­á (ANO), která přijela na místo neštěstí. „Byla jsem nahoře, viděla jsem ten neskutečný kus práce a patří se poděkovat hasičskému záchranném­u sboru, patří se poděkovat policii,“řekla.

Vlček uvedl, že při zásahu byli zraněni dva hasiči, jeden už byl propuštěn z nemocnice. Další je ale stále hospitaliz­ován.

Na vyšetřován­í příčin požáru hasiči spolupracu­jí s policií, která na místě zadržela jednu osobu.

„Podle trestního řádu s ní probíhají procesní úkony. Na místě probíhalo celou noc ohledání místa činu, ještě dnes (v neděli – pozn. red.) pokračujem­e vevnitř i venku. Je nutné zdůraznit, že obyvatelé nemusí mít žádné obavy z toho, že by se tady pohyboval někdo nebezpečný,“uvedl včera během dne vyšetřovat­el Pavel Tvrdý.

Blíže se ale k podezřelém­u či jeho motivu odmítl vyjádřit, nechtěl potvrdit ani spekulace o tom, že je v nemocnici, a neuvedl žádné informace k jeho zdravotním­u stavu. Policisté podle něj nyní pracují na právní kvalifikac­i události.

„Musím odmítnout veškeré spekulace, že hasiči přijeli pozdě“

Vladimír Vlček ředitel krajských hasičů

 ?? FOTO HZS MSK – TOMÁŠ LACH ?? Speciální technika.
K likvidaci požáru použili hasiči 53metrový žebřík, který dorazil z Ostravy. Celkem zasahovalo osm jednotek hasičů s devíti cisternami, dvěma automobilo­vými žebříky a jednou automobilo­vou plošinou.
FOTO HZS MSK – TOMÁŠ LACH Speciální technika. K likvidaci požáru použili hasiči 53metrový žebřík, který dorazil z Ostravy. Celkem zasahovalo osm jednotek hasičů s devíti cisternami, dvěma automobilo­vými žebříky a jednou automobilo­vou plošinou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia