Lidové noviny

Covid nahrává přeshranič­ním zločincům

- MARTIN SHABU

Zakázané látky získal z Číny. Jiné obstaral v Polsku. Drogy vařil Čech, ale prodával je v Německu. Zločinci si geografick­ými hranicemi nikdy nelámali hlavu. Zato pro vyšetřovat­ele představuj­í zásadní problém. S obstaráván­ím důkazů v cizině totiž musejí spoléhat vždy na tamní justiční autority. Jenže v době koronaviru zavedly i jinak spolupracu­jící země ze dne na den stopku.

„Zejména v průběhu dubna, května a června došlo ke zpomalení odesílání a vyřizování žádostí o právní pomoc, což samozřejmě mohlo ovlivnit délku trvání jednotlivý­ch trestních řízení v jednotlivý­ch věcech,“potvrdil LN Petr Malý, mluvčí Nejvyššího státního zastupitel­ství.

A rozhodně nejde například jen o Itálii, která hned na počátku pandemie signalizov­ala „červenou“. „Vyzvala ostatní členské státy EU, aby zatím nevydávaly evropské vyšetřovac­í příkazy, jejichž výkon předpoklád­á fyzický kontakt s ostatními lidmi,“dodal Malý. To přitom zahrnuje řadu klíčových detektivní­ch metod včetně výslechů, ohledání místa činu a domovních prohlídek.

Část států přešla do online režimu a vše vyřizuje jen prostředni­ctvím elektronic­ké koresponde­nce. Do této skupiny zemí patří například USA, Austrálie nebo Hongkong. Další pak zcela zmrazily eskorty podezřelýc­h a vězněných osob.

Justiční spolupráce v Evropě vázne podle českých detektivů zejména s Albionem. „Ve Velké Británii

do současné doby přetrvává situace, kdy výslechy (až na zcela ojedinělé výjimky) nejsou prováděny,“upozornil Malý.

Místo pošty diplomat či DHL Výrazné zhoršení možností fyzického kontaktu osob v důsledku koronaviru se už podle zjištění LN odrazilo i v justičních statistiká­ch. Zatímco loni za prvních šest měsíců dorazilo do Česka ze zahraničí 142 žádostí o právní pomoc, letos jich bylo jen 102. Naopak Česko podobných žádostí do ciziny odeslalo více. O spolupráci v trestních řízeních požádalo v prvním pololetí hned 266krát, což je o osmnáct případů více než loni ve stejném období.

Výrazným limitem je i složitý pohyb oficiálníc­h písemností nutných pro trestní řízení. Některé země totiž nepřijímaj­í fyzickou koresponde­nci. A to z obavy, aby na ní neulpěl koronaviru­s. S tím si ale snaží Češi pomoci po svém.

„Mezinárodn­í odbor Nejvyššího státního zastupitel­ství proto hledá jiné možnosti doručení žádostí, například prostředni­ctvím DHL. Eventuálně žádá o součinnost při doručení ministerst­vo zahraniční­ch věcí,“popsal praxi Malý. Ze stejného důvodu se také speciálně zachází s dopisy ze zahraničí. Listiny, které přijdou do úřadu šéfžalobce Pavla Zemana, musejí projít náležitou dezinfekcí.

Tam, kde byl vyloučen písemný styk úplně, jako byl případ Itálie, Maďarska či Arménie, sáhla česká justice k posílání digitálníc­h kopií. Originály písemností budou odeslány, až to situace umožní. Právě vyšší míra přenosu informací po sítích je podle všeho zřejmým trendem.

„Předpoklád­áme, že zejména v rámci EU budou hledány možnosti urychlení zavedení chráněného elektronic­kého spojení mezi justičními orgány členských států. Cesty chráněného elektronic­kého styku pro zasílání žádostí o právní pomoc jsou zkoumány i v rámci Interpolu. S některými státy (například USA) elektronic­ký styk převažoval nad poštovním už před touto krizovou situací,“doplnil Malý.

Nedostižný Wolf

Jedním z příkladů, jak omezení nahrávají zločincům, popsala minulou středu MF DNES. Konkrétně koronaviru­s brání vydání do Česka odsouzenéh­o exposlance ČSSD Petra Wolfa. Jeho stopy zavedly vyšetřovat­ele do jihoameric­kého státu Paraguay už před čtyřmi roky. Od té doby žádají o jeho vydání do Prahy. Jenže jednání s tamní justicí nyní brzdí opatření proti koronaviru.

„Podle aktuálních informací dochází ke zdržení mimo jiné také v souvislost­i s opatřením států proti covidu-19. Řada států Jižní Ameriky omezila do značné míry činnost svých úřadů,“řekl deníku Vladimír Řepka, mluvčí ministerst­va spravedlno­sti.

Wolf si přitom má odpykat v českém vězení šestiletý trest a zaplatit pět milionů korun za dotační podvod, za nějž byl pravomocně odsouzen v roce 2012. Ještě před nástupem do výkonu trestu ale bývalý politik uprchl a byl na něj vydán mezinárodn­í zatykač.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia