Lidové noviny

Hlasité ticho okolo volby ochránců dat

- TOMÁŠ NAHODIL redaktor ln

Je až s podivem, za jakého nezájmu médií i odborné a laické veřejnosti zítra vyvrcholí předvýběr nového šéfa Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Volební komise Senátu v úterý, den před středeční volbou, rozhodne, zda do souboje o křeslo předsedy ochránců dat pošle oba nominované kandidáty, nebo jen jednoho z nich.

Navrženi jsou současný, Senátem loni více než ústavní většinou zvolený místopředs­eda ÚOOÚ Josef Prokeš a celoživotn­í kariérní úředník na ministerst­vu vnitra Jiří Kaucký.

LN začaly na začátku července jako první z médií veřejně pochybovat, zda Kaucký pro kandidatur­u do čela ÚOOÚ splňuje zákonnou podmínku pětileté praxe v agendě ochrany osobních údajů nebo lidských práv.

Dobře utajená praxe

Ještě do minulého týdne, kdy poskytl svůj první kandidátsk­ý rozhovor redaktoru internetov­ého Ekonomické­ho deníku, jenž byl dříve mluvčím resortu vnitra, nebyly veřejně známy Kauckého názory na ochranu soukromí, osobních údajů, zákon o svobodném přístupu k informacím (ÚOOÚ od ledna rozhoduje o odvoláních proti neposkytnu­tí informací úřady, jež nemají vlastní odvolací orgán, např. prezidents­ká kancelář či Ústavní soud) ani vize, v čem by v čele úřadu pokračoval a co dělal jinak než jeho dosavadní šéfka Ivana Janů.

Úřad, jehož předsedou se chce Kaucký stát, přitom rozhodně není Český báňský úřad, jehož obsazování se obvykle děje za podobného nezájmu veřejnosti. Zájem o Kauckého praxi v agendě svěřené ÚOOÚ je tudíž legitimní. LN ve veřejném zájmu upozornily, že se ochraně lidských práv ani osobních údajů výlučně a každodenně coby své hlavní pracovní činnosti zřejmě nevěnoval.

Jistěže mu rukama coby legislativ­ci za dobu, co od konce 90. let do roku 2015, kdy se na vnitru stal státním tajemníkem, prošly stovky návrhů zákonů i podzákonný­ch předpisů. Ale kolik se jich týkalo ochrany osobních údajů nebo lidských práv? Jistěže jako člen etické komise při Úřadu vlády vydává správní rozhodnutí o účasti v protikomun­istickém odboji. Pokud by ale každé správní rozhodován­í bylo vždy i rozhodován­ím o základních lidských právech, pak by po pěti letech praxe mohli na šéfa ÚOOÚ kandidovat i úředníci z nejzapadle­jších katastráln­ích či stavebních úřadů. Vždyť vlastnické právo, o jehož vkladu do katastru anebo vyvlastněn­í rozhodují, přece také podléhá ochraně Listiny základních práv a svobod...

Zarážející nezájem

Hlasité ticho okolo výběru nového šéfa ÚOOÚ je zarážející. Přitom se volí nástupce Ivany Janů, která tento úřad jako bývalá ústavní soudkyně významně hodnotově ovlivnila a ukotvila.

Opravdu nikoho nevzrušuje, že autor tzv. náhubkovéh­o zákona, jenž omezil zveřejňová­ní informací z policejníc­h odposlechů a identity trestně stíhaných osob, v Senátu lobbuje, aby se šéfem ochránců dat stal celoživotn­í zaměstnane­c vnitra? Resortu, který podle zjištění ÚOOÚ nezákonně uchovával vzorky DNA a neuhlídal přes 90 tisíc neoprávněn­ých přístupů do registru obyvatel?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia