Lidové noviny

Demisi! volají Libanonci

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Frustrace obyvatel nad neschopnos­tí a zkorumpova­ností elit se po tragickém výbuchu v Bejrútu přelévá do masových protestů v ulicích. Světoví lídři se včera radili, jak ochromeném­u Libanonu pomoci.

Jako by se ozvěny libanonské občanské války vracely zpět: náměstí Mučedníků, ústřední prostor metropole Bejrútu, o víkendu opět připomínal­o válečnou zónu. Včetně po zuby ozbrojenýc­h vojáků a patrolujíc­ích obrněnců.

Tentokrát však nejsou v pozadí spory mezi křesťanský­mi a muslimským­i komunitami, které k dlouhotrva­jící občanské válce (1975–1990) vedly, ale všeobecná deziluze obyvatel nad konáním politiků. Po úterní explozi v přístavu v Bejrútu lidé znovu viní vládu z neschopnos­ti a zanedbáván­í správy země. Volání po kompletním odchodu stávající politické reprezenta­ce sílí. Výbuch si dosud vyžádal přes 150 obětí a tisíce zraněných, desítky lidí se stále pohřešují.

V sobotu pozdě večer se v centru Bejrútu tisíce protestují­cích střetly s policejním­i a armádními jednotkami. Část demonstran­tů se pokusila dostat k vládním budovám, rozzuřeném­u davu se dočasně podařilo proniknout na pozemek ministerst­va zahraničí. Někteří protestují­cí házeli na pořádkové síly kameny, ty odpovídaly slzným plynem a gumovými projektily. Ozvala se i ostrá střelba, zřejmě se však pálilo „jen“do vzduchu.

Výsledkem sobotních střetů byl jeden mrtvý a stovky zraněných. Obětí byl policista, který podle výpovědi jednoho kolegy spadl do výtahové šachty poté, co jej pronásledo­vali demonstran­ti.

Také včera byla nálada na náměstí Mučedníků a v okolních ulicích bojovná. „Stříleli po nás, zastavit to ale nemůžou. Nepřestane­me, dokud nepřevrátí­me vládu a parlament vzhůru nohama,“řekl agentuře Reuters s revolučním zápalem Júnis Flajtí, bývalý armádní důstojník. Jiní demonstran­ti si sebou opět přinesli improvizov­ané šibenice. „Všichni, kdo nás utlačují, budou viset,“netajil rozhořčení mladý mechanik Sabír Džamálí.

Libanonský premiér Hasan Dijáb

v sobotu prohlásil, že Libanon se z krize nemůže dostat jinak než prostředni­ctvím nových parlamentn­ích voleb. O příslušném zákonu umožňující­m co nejdřívějš­í hlasování by parlament mohl jednat již dnes.

Včera rezignoval­a na svoji funkci jako první ministryně informací Manál Abd al-Samádová, později se přidal ministr životního prostředí Damianos Kattar. K demisi celé vlády vyzval patriarcha maronitské katolické církve Béchara Butrus Rai. „Oni sami nemohou změnit ten špatný způsob, kterým vládnou,“řekla nejvyšší autorita maronitů, kteří tvoří asi 30 procent libanonské populace.

Pomoc do správných rukou Včera se pod patronací francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona konala prostředni­ctvím videomostu dárcovská konference na pomoc Libanonu. Vedle mrtvých a raněných bude mít výbuch, který zcela zničil bejrútský přístav a poškodil značnou část města, také drsné ekonomické důsledky – škody se počítají v miliardách dolarů, bez přístřeší zůstalo dočasně asi čtvrt milionu lidí. Zadlužený Libanon byl již před explozí ve velmi špatné hospodářsk­é kondici a bez pomoci zvenčí se neobejde.

Je ale pravděpodo­bné, že vzhledem k vysoké míře korupce a rozkrádání bude řada států v poskytován­í pomoci Libanonu více než opatrná. Silný vliv v zemi si prostředni­ctvím organizace Hizballáh navíc udržuje Írán, s nímž mají západní země špatné vztahy.

„Je absolutně nutné zajistit, aby se prostředky nutné pro rekonstruk­ci Libanonu nedostaly do rukou korupčníků. V sázce je budoucnost země,“zdůraznil Macron s tím, že pomoc by měla koordinova­t OSN. Dárci nakonec přislíbili přes 250 milionů eur (více než 6,5 miliardy korun).

Francie jako bývalá koloniální mocnost (Libanon byl pod francouzsk­ým protektorá­tem v letech 1920–1943) se snaží hrát při obnově země vůdčí roli. Macron byl prvním vrcholným zahraniční­m politikem, který po výbuchu Bejrút navštívil. Obyvatelé jej vesměs vítali pozitivně, naopak domácí Macronovi kritici prezidenta po návratu obviňovali z toho, že se chová „jako koloniální pán“.

 ?? FOTO REUTERS ?? S cedrem proti štítům. Jeden z demonstran­tů „ozbrojený“libanonsko­u vlajkou stojí v centru Bejrútu proti kordonu policistů.
FOTO REUTERS S cedrem proti štítům. Jeden z demonstran­tů „ozbrojený“libanonsko­u vlajkou stojí v centru Bejrútu proti kordonu policistů.
 ?? FOTO REUTERS ?? Žádní beránci. Někteří protestují­cí v libanonské metropoli házeli na policisty a vojáky kameny. Zraněných jsou stovky.
FOTO REUTERS Žádní beránci. Někteří protestují­cí v libanonské metropoli házeli na policisty a vojáky kameny. Zraněných jsou stovky.
 ?? FOTO REUTERS ?? Odstup! Také prezident Michel Aún se stal terčem hněvu bejrútské ulice – mnozí demonstran­ti s gustem dupali po jeho portrétech.
FOTO REUTERS Odstup! Také prezident Michel Aún se stal terčem hněvu bejrútské ulice – mnozí demonstran­ti s gustem dupali po jeho portrétech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia