Lidové noviny

S Lukašenkem na věčné časy

-

nakonec se přehoupla přes 80 procent. U některých volebních místností se ke konci dne vytvořily dlouhé fronty, například u školy číslo 32 v Kamajské ulici v metropoli čekali lidé už v poledne na hlasování čtyři hodiny. „Vláda nebyla schopná zorganizov­at volby řádným způsobem a my jen chceme využít své zákonné právo hlasovat,“ řekl portálu Tut jeden z voličů jménem Konstantin.

„Co učili tento protestní elektorát? Přijďte a zaberte kabinu na půl hodiny,“reagovala šéfka Ústřední volební komise Ljudmila Jermošinov­á, považovaná za architektk­u Lukašenkov­a volebního vítězství. Podle ní byly fronty provokací organizova­nou opozicí a šéfka komise přitom urputně odmítala prodloužit čas hlasování. Musela to však udělat, protože na některých místech chyběly volební lístky. Pro pacifikaci voličů, na něž se nedostalo, byly přitom u největších front připraveny obvyklé prostředky: náklaďáky plné policistů s obušky.

Volby nakonec dopadly „podle plánu“vítězstvím 65letého Lukašenka – dle průzkumu pro státní televizi Mir získal 79,7 procenta, Tichanovsk­á 6,8 procenta hlasů. Sedmatřice­tiletá bývalá učitelka se ve volbách rozhodla kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sergeje. Běloruský režim původně matku v domácnosti k volbám pustil s tím, že bude „neškodná“, nakonec z ní ale byl největší opoziční objev. Tichanovsk­á odmítla odjet ze země a hodlá se dál angažovat. Odhadům výsledků voleb nevěří. Proti nim večer Bělorusové protestova­li, v Minsku policie nasadila slzný plyn a zábleskové granáty. Její vůz rovněž najel do skupiny demonstran­tů a zranil člověka.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko se pošesté nechal zvolit prezidente­m – asistovali mu těžkooděnc­i a vláda nechala raději vypnout internet. Zemi vede od roku 1994.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia