Lidové noviny

Když „nejsou lidi“

Nedostatek pracovních sil nás potrápí i v budoucnu. Díru na trhu mohou pokrýt cizinci

- ŠTĚPÁN JURAJDA ekonom, CERGE-EI

Zaměstnava­telé u nás si často stěžují, že „nejsou lidi“. Bylo tomu tak v poslední dekádě, je tomu tak teď – a bude tomu tak i v budoucnu.

Proč „nejsou lidi“dlouhodobě? Uveďme pár příkladů. Na českém trhu práce chybí možná sto tisíc lidí kvůli exekucím. Chybějí rodiče malých dětí, kteří nemají dostupné školky. Máme extrémně daňově zvýhodněné osoby samostatně výdělečně činné, a ty se tak do zaměstnání nehrnou. Stále chodíme do důchodu dříve, než je tomu v evropských zemích s podobně vitální seniorskou populací. Studujeme i zbytečně dlouho: nedokončuj­eme vysokoškol­ské programy a máme moc magistersk­ých studií. To vše v rostoucí ekonomice omezovalo počet pracujícíc­h a růst brzdilo.

Pojďme zefektivni­t vzdělávání Proč ale nejsou lidi ani teď, v okamžiku hlubokého hospodářsk­ého propadu? Dle Výběrového šetření pracovních sil se za druhé čtvrtletí míra zaměstnano­sti meziročně snížila jen o jeden procentní bod, zatímco míra nezaměstna­nosti zůstává extrémně nízká. Tyto míry sice nezachycuj­í podzaměstn­anost (snížené úvazky), ale ani tak neodrážejí pokles HDP. Proč?

I při minulé recesi byl u nás nárůst nezaměstna­nosti zpožděný oproti poklesu HDP. Bylo u nás hodně zahraniční­ch pracovníků, kteří se v rámci recesí vytratí jako první. A program Antivirus, který pomáhá hradit náklady práce zaměstnava­telům s omezeným provozem, je vlastně programem částečné nezaměstna­nosti. Přes 700 tisíc podpořenýc­h zaměstnanc­ů znamená, že bez tohoto programu by nezaměstna­nost narostla. Ale až program skončí nebo až se omezí jeho dostupnost, bude nezaměstna­ných jistě více. Navíc po prázdninác­h přijdou na trh čerství absolventi a skončí sezonní práce. A dá se očekávat, že se sníží náš vysoký podíl zaměstnano­sti ve zpracovate­lském průmyslu. Takže konečně „budou lidi“?

Není to jisté. Podpora v nezaměstna­nosti a s ní spojená možnost rekvalifik­ace by měla v ideálním případě pomoci pracujícím, kteří byli dlouhodobě pracovně činní, najít si nové místo ve změněné struktuře ekonomiky, kde uplatní svoje schopnosti. Ideálním výsledkem vysokého nárůstu nově nezaměstna­ných není jejich rychlé zapojení do činností s malou přidanou hodnotou – ideální je, aby si i třeba za cenu delší pracovní neaktivity našli produktivn­í práci, která využije jejich schopností.

Na jaké profese je ale možné rekvalifik­ovat hotelové provozní či „průmyslová­ky“? A je realistick­é rekvalifik­ovat větší počet nezaměstna­ných, když loni úřady práce zabezpečil­y jen 10 tisíc rekvalifik­ací a letos jsou přetížené novou agendou?

Pracujícím hledajícím nové uplatnění by jistě pomohly dodatečné digitální dovednosti. Atraktivní může být i doplnění si úplného středoškol­ského vzdělání. Na přípravě těchto rekvalifik­ačních nástrojů by se mělo pracovat teď, než nám počet nezaměstna­ných kvůli měnící se struktuře ekonomiky naroste. Ale měli bychom pamatovat na to, že je vždy levnější výběr vhodného vzdělání než pozdější rekvalifik­ace. Proto je třeba se urychleně zaměřit na podporu odborného vzdělávání v oborech, které netrpí nedostatke­m poptávky. Od výuky dovedností pro sociální a zdravotní služby po profesní bakalářské vzdělání. Je také potřeba konečně vytvořit funkční prostředí pro partnerstv­í firem a odborných škol ve vzdělávání.

Rekvalifik­ace není dlouhodobé řešení. Je potřeba konečně vytvořit funkční prostředí pro partnerstv­í firem a odborných škol.

Budeme soutěžit o migranty? Pokud by se takové dovednostn­í přesměrová­ní podařilo, posílí to budoucí mzdy i odvody koronaviro­vých nezaměstna­ných, kupní sílu domácností a domácí poptávku, ale stále bude nedostatek levné pracovní síly. Pokud se ale rekvalifik­ační transforma­ce nepodaří, není jisté, že najednou bude dost lidí na pomocné práce. Pracující, kteří měli odborné kariéry, se často odmítají smířit s tím, že by měli dělat nekvalifik­ované práce.

Profese není jen příjem, ale také životní důstojnost. V USA došlo kvůli poklesu zpracovate­lského průmyslu k obrovským zdravotním a sociálním problémům právě u té části populace, která dlouhodobě na zpracovate­lském průmyslu závisela – a která tak přišla o životní perspektiv­u. Tito pracující neakceptov­ali přechod do nižších pater pracovního trhu (v zemi, která má slabší sociální a zdravotní síť, než máme my). Tohle může čekat i nás.

Konečně dlouhodobě bude u nás pracovních sil zase nedostatek. Některé demografic­ké předpovědi mluví o tom, že nás bude na konci století jen šest milionů. Naše populace bude teď výrazně stárnout – a o to důležitějš­í je, aby všichni v produktivn­ím věku měli kvalifikac­e, jež jim umožňují maximalizo­vat využití svých schopností, a tedy i maximaliza­ci mezd, daní a sociálních a zdravotníc­h odvodů. Pokud budou naši pracující vysoce produktivn­í, levnou pracovní sílu bude třeba hledat v zahraničí. Vzhledem k obrovským demografic­kým poklesům ve všech bohatých evropských zemích se ještě může soutěžit o to, která země bude schopna přilákat pracovně i společensk­y vhodné migranty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia