Lidové noviny

Kolonialis­té, chcete nám opět vládnout?

Zoufalí Libanonci nabídli správu země Francii

- Zbyněk Petráček

Při pohledu na Libanon, na tragédii výbuchu ledku, na obyvatele vylévající si své pocity vzteku i bezmoci napadají pozorovate­le různé věci. Mezi nimi i tato. Západem otřásá vlna sebemrskač­ství. Jako by západní mocnosti soutěžily o to, která z nich ve své minulosti odhalí více chyb, zločinů či krutých způsobů výkonu moci. Odsuzuje se imperialis­mus, kolonialis­mus, otroctví (transatlan­tické, jiné nevadí), utlačování menšin ve vlastních zemích i celých národů jinde. Odsuzuje se, co přinesla civilizace „starého bílého muže“. Také univerzali­smus, jak ho před 250 lety razil Immanuel Kant. A sice proto, že univerzali­smus a z něj pramenící myšlenka rovnosti prý vychází z představ „starého bílého muže“. Jinými slovy, téměř vše bylo špatně. Téměř vše se musí udělat jinak a lépe.

Jenže pak přijde výbuch v Bejrútu, do Libanonu dorazí Emmanuel Macron, hlava Francie coby dávné koloniální mocnosti (přesněji mandátní správy), a světe, div se. Hodně místních ho vítá a 60 tisíc jich podepsalo petici za to, aby Francie opět – na deset let – převzala nad Libanonem mandát. Nedělejme z toho definitivn­í závěry. Bylo to pár dnů po výbuchu, kdy ještě ani nebyli spočítáni mrtví. V době, kdy se společnost nachází v emočním rozpoložen­í, kterému se někdy říká „zoufalí lidé dělají zoufalé věci“. Ale úvaha o tom, že dříve úspěšnou zemi by mohla postavit na nohy bývalá koloniální mocnost, není až tak ojedinělá.

Když se řekne dekoloniza­ce či „rok Afriky“, představím­e si především Francii a rok 1960. Stačí se podívat do kalendáře. Každých pár dní narazíme na 60. výročí nezávislos­ti té či oné africké země na Francii. Ale teď sílí opačný, ač úzký trend. Před deseti lety si 95 procent obyvatel ostrova Mayotte, zeměpisně i historicky patřícího ke Komorám, odhlasoval­o návrat pod svrchovano­st Francie (dnes je to nejvzdálen­ější region EU).

Libanon je jiná liga. Tam je idea návratu pod správu Francie absurdní z více důvodů. Hlavně proto, že ji sama Francie ústy prezidenta odmítla. Ale hlavně proto, že Libanon je z hlediska praxe i ústavního uspořádání de facto sektářský stát. I kdyby tu myšlenku schválili tamní křesťané, je to jen třetina populace. I kdyby se k nim, čistě hypotetick­y, přidali třeba šíité, proti by byli už z principu sunnité, tedy opět třetina populace.

Libanonská petice žádající správu země z Paříže poslouží jako téma v západních debatách. Dokládá, že to, co je pro zdejší flagelanty dědičný hřích „starého bílého muže“a děs, může být pro řadu lidí z bývalých kolonií docela lákavá alternativ­a. Nejdepresi­vněji na ně možná působí to, že domácí zdroje jim žádnou lepší alternativ­u nenabízejí. Demonstruj­ící Libanonci skandují hesla o revoluci. Ale co by mohla revoluce v sektářsky uspořádané zemi změnit? Vrátit ji k občanské válce? Co změnila „cedrová revoluce“v roce 2005?

Právě když u nás začala „sametová revoluce“, Libanonci ukončili občanskou válku dohodou v saúdskoara­bském Táifu. Ta stanovila, že ve 128členném parlamentu bude počet křesel pro křesťany a muslimy nastálo a pevně 64 : 64. Tyto kvóty zabetonova­ly soutěž politickýc­h myšlenek či programů. Nejde o to, co navrhujete ke skladování ledku, ale o to, do jakého kmene patříte. Tečka.

Libanonská petice žádající správu země z Paříže poslouží jako téma v západních debatách. Dokládá, že to, co je pro zdejší flagelanty dědičný hřích „starého bílého muže“a děs, může být pro řadu lidí z bývalých kolonií lákavá alternativ­a.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia