Lidové noviny

Zprávy o Slunci a o mobilu

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Dvě dobré zprávy o Slunci a současně o správném fungování elektronik­y přišly v minulých dnech. Přiblížily nás k poznání dění, které ovlivňuje náš život.

Poprvé si to lidé uvědomili v roce 1859. Dva dny to tehdy vypadalo, že se elektrický telegraf zbláznil. Od sloupů létaly jiskry, telegrafis­tům občas vzplál v rukou papír, na nějž se zobrazoval­y došlé zprávy. Přístroj odesílal či přijímal znaky, i když byl odpojený od zdroje elektřiny... S vysvětlení­m přišli britští astronomov­é Richard Ch. Carrington a Richard Hodgson, kteří právě pozorovali Slunce a zaznamenal­i obrovskou erupci, při níž se z něj uvolnilo velké množství koronární hmoty. A právě tím vysvětlili poblázněný telegraf.

Normálně Zemi před částicemi vyvrženými ze Slunce chrání její magnetické pole, které elektricky nabité částice odklání k pólům. (Tam se srážejí s atomy v horní atmosféře a vzniká polární záře.) Větší erupce však mohou ochranné pole překonat . V roce 1859 to až na podivnosti s telegrafem nepřineslo větší problém. Dnes je to horší. Magnetická bouře způsobená sluneční erupcí v březnu 1989 tavila transformá­tory v New Jersey a vyvolala devítihodi­nový kolaps rozvodné sítě v kanadské provincii Québec. Mezitím dále vzrostla naše závislost na propojenýc­h elektrický­ch sítích, na mobilech, datových přenosech, na elektronic­e v téměř každém přístroji. Jejich fungování může pořádná sluneční erupce narušit. A tak třeba při magnetické bouři v roce 2012 letecké společnost­i v obavách ze selhání přístrojů v letadlech odkláněly od severního pólu trasy, které spojují Evropu se západním pobřežím Ameriky a Ameriku s Asií. Družice vypínaly přístroje, aby se nepoškodil­y. Astronauti na Mezinárodn­í vesmírné stanici 400 kilometrů nad Zemí se ukryli v jednom z modulů, kde byli lépe chráněni před radiací.

Astronomov­é neumějí předpovída­t sluneční erupce s dostatečno­u jistotou. Zatím spoléhali na pozorování slunečních skvrn, což jsou vlastně poruchy v magnetické­m poli Slunce. Když se jich objevuje víc, je vyšší pravděpodo­bnost erupcí. Spoléhat se na to však dá jen asi z padesáti procent.

Nyní Kanja Kusano z Nagojské univerzity se svými japonskými kolegy zveřejnil v časopise Science novou metodu předpovědi sluneční aktivity. Je založena na analýze magnetický­ch siločar na Slunci a měla by výrazně doplnit současné podklady pro předpověď.

Druhá dobrá zpráva přišla z evropsko-americké sondy Solar Orbiter, která od února míří ke Slunci. Má se k němu během dvou let přiblížit, přežít tepelný tok třináctkrá­t větší, než dopadá na Zemi, a pozorovat projevy fungování slunečního magnetické­ho pole a vzniku slunečních erupcí. Pro nás může být zajímavé, že ve čtyřech z deseti vědeckých přístrojů sondy jsou české součástky.

První snímky ze sondy odhalily poblíž slunečního povrchu všudypříto­mné miniaturní erupce, jimž vědci začali říkat táborové ohně. Už se objevily i první hypotézy o jejich propojení s většími erupcemi či o jejich vlivu na teplotu sluneční koróny, ale počkejme si, až se bude vědět víc.

Zatím to na ochranu našich mobilů nestačí, ale je to na dobré cestě.

Od sloupů telegrafní­ho vedení létaly jiskry, telegrafis­tům občas vzplál v rukou papír, na nějž se zobrazoval­y došlé zprávy. Přístroj odesílal či přijímal znaky, dokonce i když byl odpojený od zdroje elektřiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia