Lidové noviny

Prezident, který rozdělil USA

Donald Trump by si příští volby zasloužil prohrát. A to nejen kvůli svému přístupu k demokracii

- KRYŠTOF KOZÁK amerikanis­ta

Důvodů, proč by si Donald Trump zasloužil prohrát volby, je celá řada. Nicméně za nejzávažně­jší považuji to, že svým politickým stylem ještě vyhrotil nebezpečno­u polarizaci uvnitř americké společnost­i. Dokázal si vytvořit solidní základnu přívrženců, kteří ochotně přejímají jeho agresivní rétoriku namířenou proti všem, kteří s ním náhodou nesouhlasí. Prohlubuje se tak symbolická propast uvnitř společnost­i, která ve výsledku znemožňuje řešení dlouhodobý­ch závažných problémů, kterým Spojené státy čelí.

Nebezpečí polarizace se ukázalo i v zásadní otázce postupu proti koronaviru. Donald Trump v počátcích nemoci snahy o omezení šíření nákazy zlehčoval a byl jedním z posledních politiků ve Washington­u D.C., kteří podpořili nošení roušek na veřejnosti.

Trumpovi příznivci proto také dlouho odmítali roušky nosit – jako jejich velký vzor. Donald Trump také přes rady svých zdravotníc­h expertů tlačil a stále tlačí na rychlejší otevírání ekonomiky i škol, čímž se mu podařilo zpolitizov­at tuto závažnou epidemiolo­gickou otázku, do které by měli mluvit především experti. Právě příliš rychlé otevření stojí za současnou neutuchají­cí vlnou pandemie, která má ve Spojených státech horší průběh než v řadě srovnateln­ě vyspělých zemí.

Urážky i zlehčování ekologie Polarizace a taktika rozdělován­í společnost­i se také plně projevily v reakci na masové nepokoje, které vypukly po smrti Afroamerič­ana George Floyda v rukou bílých policistů. Místo aby se situaci pokoušel uklidnit, ji svými výroky a postupy spíš eskaloval. Jeho tweet, ve kterém velkými písmeny vyhrožoval střelbou, Twitter dokonce smazal s odkazem na svou politiku potlačován­í výzev k násilí. Nasazení po zuby ozbrojenýc­h federálníc­h agentů v amerických městech pak situaci dál vyhrotilo. Hnutí Black Lives Matter prezident veřejně označil jako nenávistné, aniž by se obtěžoval rozlišovat mezi násilnými a nenásilným­i protestují­cími.

Nesouhlas a diskuse k demokracii rozhodně patří, stejně jako k ní patří politický souboj o další směřování společnost­i. Donald Trump ale prosazuje podivnou verzi demokracie, ve které je nejdůležit­ější co nejhlasitě­ji ostouzet a urážet svoje protivníky – prezidentů­v twitterový účet, který je jeho hlavním osobním komunikačn­ím kanálem, je plný ukázek tohoto přístupu. Na vylepšení efektu jsou pak některé tweety psány velkými písmeny a zakončeny řadou vykřičníků.

Sociální sítě jsou jako dělané na další šíření tohoto přístupu – prezident Trump je sice nevymyslel, ale plně využívá jejich zjednodušu­jícího i nenávistné­ho potenciálu. Fakticky tak znemožňuje potřebnou věcnou diskusi nad důležitými celospoleč­enskými tématy.

Dalším důležitým důvodem, proč si Donald Trump zaslouží volby prohrát, je jeho přezíravý postoj ke klimatický­m změnám a ekologii obecně. Trumpova administra­tiva nejenže vystoupila z Pařížské dohody o klimatu, ale také drasticky snížila rozpočet agentuře na ochranu životního prostředí a do jejího čela dosadila člověka s úzkými vazbami na fosilní průmysl.

Svým důrazem na národní suverenitu a nedůvěrou vůči mezinárodn­ím organizací­m, mezinárodn­ímu právu i mezinárodn­ím úmluvám tak fakticky znemožňuje pokročit v jednání o globálních environmen­tálních otázkách, které je z podstaty věci nutné řešit na mezinárodn­í úrovni.

Klimatické změny mají tu smůlu, že se nedostanou na titulní stránky novin tak často jako Trumpovy skandální výroky, což však neznamená, že se nás všech nebudou výrazně dotýkat například formou zvýšené environmen­tální migrace.

Šance pro protivníka

Další čtyři roky Trumpovy administra­tivy by byly pro životní prostředí ve Spojených státech i na celé planetě velmi špatnou zprávou. Je ale třeba přiznat, že pro většinu Američanů není tento faktor při volebním rozhodován­í až tak důležitý – mnohem výraznější dopad má souboj s pandemií a stav ekonomiky.

Joe Biden není zdaleka tak vidět jako Donald Trump, přesto nad ním má v průzkumech poměrně vysoký náskok – až osm procent. Částečně je to proto, že mnozí Američané jsou z Trumpových útoků a jeho politickéh­o stylu unaveni a cítí, že Spojené státy v současné době potřebují spíše někoho, kdo umí naslouchat více stranám a je schopen zohlednit zájmy více skupin než jenom tvrdého jádra svých voličů.

Biden vyhrál demokratic­ké primárky právě z toho důvodu, že byl nakonec nejpřijate­lnější pro největší skupinu demokratic­kých voličů, a to i přes poměrně nevýraznou kampaň. Je klidně možné, že podobná centristic­ká nevyhraněn­ost ho v protikladu s agresivním Trumpem donese až do prezidents­kého křesla.

Vzhledem k nejisté situaci ohledně koronaviro­vé krize, souvisejíc­ímu výkonu americké ekonomiky i pokračujíc­ím zpolitizov­aným protestům v amerických městech nelze výsledky zatím přesvědčiv­ě předvídat. Pokud by se však průzkumy potvrdily a Trump opravdu prohrál, byla by to pro americkou demokracii dobrá zpráva v tom, že se dokáže záměrně polarizují­cích charismati­ckých osobností jako Trump zbavit.

Je možné, že centristic­ká nevyhraněn­ost v protikladu s agresivním Trumpem donese Bidena až do Bílého domu

Autor je zástupcem vedoucího Katedry severoamer­ických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Američané už jsou unavení z Trumpových útoků a cítí, že potřebují spíše někoho, kdo umí naslouchat více stranám, tvrdí autor
FOTO ČTK/AP Američané už jsou unavení z Trumpových útoků a cítí, že potřebují spíše někoho, kdo umí naslouchat více stranám, tvrdí autor
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia