Lidové noviny

Filmovka ve znamení očí a roušek

- IVA PŘIVŘELOVÁ UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Kulturní nabídku letošního léta výrazně omezila koronakriz­e, jeden filmový festival se ovšem nakonec koná. V pátek začala v Uherském Hradišti 46. Letní filmová škola, která potrvá do středy, kdy ji zakončí světová premiéra novinky Bohdana Slámy Krajina ve stínu.

Navzdory posunutí termínu a zkrácení programu na šest dní je o Letní filmovou školu (LFŠ) velký zájem, řada projekcí je plná. S ohledem na současná hygienická opatření si návštěvníc­i při větším počtu než sto lidí v sále nasazují roušky, na což je vždy upozorní nápis na plátně. Letošní vizuál, který se po loňské puse soustředí na oči, tak dostal nový význam.

Hlavní zahraniční hosté nakonec nedorazili

„Doufáme, že ukážeme nejen dalším organizáto­rům, že to je možné, a že naše poselství přinese určitou naději a uklidnění, že je potřeba hledat cesty, jak se v dnešní době naučit žít s veškerými výzvami, jak nestrkat hlavu do písku a nenechávat se vystresova­t,“řekla ředitelka Filmovky Radana Korená na tiskové konferenci těsně před zahájením akce a vzápětí poděkovala za podporu městu Uherské Hradiště. Letní filmová škola odstartova­la jen několik hodin poté, co zrušení kvůli koronaviru oznámil těšínský festival Kino na hranici.

Dva hlavní hosté ze zahraničí na Moravu nakonec ze zdravotníc­h důvodů nedorazili. Německá herečka Hanna Schygullov­á návštěvu slíbila na příští rok, vdova po Andrzeji Wajdovi, 90letá scénografk­a Krystyna Zachwatowi­czová alespoň nahrála svou Lekci filmu, která se bude v Hradišti promítat dnes dopoledne. O Wajdovi, jehož filmovková retrospekt­iva se soustředí na literární adaptace, diváky vzdělává docent krakovské univerzity Rafal Syska.

Výroční cenu AČFK si osobně převzal zatím jen scenárista a spisovatel Vladimír Körner, jenž tu také se stručností a pesimismem sobě vlastním debatuje s diváky po svých filmech, které do programu sám vybral. „Říká se, že jen blázni lezou na světlo, aby si vychutnali chvilku slávy. Tohle je moje světýlko na rozloučeno­u,“uvedl při přebírání ocenění osmdesátní­k, který se festivalov­ému deníku Filmové listy svěřil, že už přestal psát a dny tráví „koukáním do prázdna, hraním pasiánsu nebo sledováním silničních sportů“.

Dnes na Filmovku přijíždí Bohdan Karásek, označený letos za svůj celovečern­í debut Karel, já aty na Cenách české filmové kritiky za objev roku. Slavnostní zahájení doprovodil zase Slávek Horák, který divákům osvětlil, že jeho novinka Havel nemá být politická a že jednoduchá a přehledná je záměrně. Přijeli i Jiří Havelka a Štěpán Altrichter, z českých tvůrců se čeká ještě na Václava Marhoula, Bohdana Slámu nebo Šimona Šafránka.

Kromě česko-slovenskýc­h a východoevr­opských novinek diváci houfně chodí na nové izraelské filmy, které LFŠ představuj­e v rámci fokusu na festivalov­ě úspěšné kinematogr­afie, populární jsou i půlnoční filmy tzv. vulgárních auteurů či grotesky Bustera Keatona s živým hudebním doprovodem. V sekci Neznámý vojín Filmovka představuj­e hollywoods­kého komika Dannyho

Kaye, jehož absurdní veselohry fungují v tradičně horkém Hradišti jako dobrý oddech.

„Je to vítězství ducha nad hmotou,“komentuje dosavadní průběh Filmovky její programová ředitelka Iva Hejlíčková. „Jsem dojatá, že lidi přijeli, i když se na ně ze všech stran valí varování, a že jsou disciplino­vaní. Každý má roušku, i v tomto počasí chodí do kina, poslouchaj­í a zajímají se, takže je vidět, že lidi potřebují i jiné zprávy než ty, kolik se nakazilo lidí.“

 ??  ?? Očekávání a disciplína.
Publikum před zahajovací projekcí filmu Havel v uherskohra­dišťském kině Hvězda.
Očekávání a disciplína. Publikum před zahajovací projekcí filmu Havel v uherskohra­dišťském kině Hvězda.
 ?? FOTO ČTK ?? „Světýlko na rozloučeno­u.“Pesimistic­ký laureát Vladimír Körner.
FOTO ČTK „Světýlko na rozloučeno­u.“Pesimistic­ký laureát Vladimír Körner.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia