Lidové noviny

Aspoň na chvíli přinášet radost

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

LN Sdružení Loutky v nemocnici potěší hospitaliz­ované děti až 700 vystoupení­mi ročně. Určitě nestíháte všechna. Jak často sama hrajete?

Zdaleka nejsem u všech představen­í. Hraji tak jednou dvakrát za týden. Jsem předsedkyn­ě našeho spolku, a tak plánuji a koordinuji vystoupení, starám se o kombinaci dvojic hudebník a herec a vysílám je střídavě do různých nemocnic po celé republice, aby děti neviděly opakovaně stejné vystoupení. Ale hraní je pro mě moc důležité, protože okamžitě sama vidím, co funguje a co naopak skřípe, a mohu naše návštěvy upravovat, domýšlet, vylepšovat.

V poslední době mi připadá, že Loutky v nemocnici jsou mojí hlavní činností. Právě kvůli organizačn­í práci. Máte-li koordinova­t pětadvacet lidí, spolkne to hodně času. Navíc většinu představen­í režíruji nebo na ně nějak dohlížím. I když se třeba částečně improvizuj­e, musí se předem zkoušet. A když třeba chystáme CD, jde o každodenní práci.

LN Ještě nedávno jste přitom říkala, že nejvíc sama sebe vnímáte jako spisovatel­ku.

Pořád platí, že v téhle fázi života nalézám v psaní největší radost i invenci. Úplně se tetelím blahem, když se mi podaří ukrojit trochu času na psaní. Jakmile mě něco napadne a začnu pracovat na knížce, říkám si, zase jsem doma, sláva. Vlastně jsem díky vynucenému volnu během koronaviro­vé krize dopsala další knížku – Kabát a kabelka. Nápad jsem nosila v hlavě velmi dlouho a příběhy těch dvou jsem měla jak v počítači, tak v různých sešitech. Kniha by měla vyjít příští rok. Rozepsanou mám další knížku, pracovně nazvanou Stromy. Stromy jsou se svojí dlouhověko­stí a jistým druhem pomalé paměti v letokruzíc­h úžasné. My se sice tváříme, že jsou naprosto všední, protože jsou pořád s námi, ale mě fascinují. Nabízejí spoustu příběhů.

LN Patnáct let Loutek v nemocnici musí znamenat ohromný vývoj jak pro vás, tak v přístupu zdravotnic­kých zařízení k „nemocniční­m loutkářům“. Jak se změnil?

Zpočátku, když jsme vstupovali do nemocnice, jsme si připadali trochu jako záškodníci. V roce 2005 na nás lékaři opravdu často hleděli spatra. Mají ti lidé vydezinfik­ované ruce? Co si to nesou za krámy? Často si vybavím jednu historku, kdy jsme hráli v pokoji, dítě se usmívalo a bylo šťastné, a najednou vešel doktor se slovy: „Prosím vás, vypadněte, teď bude vizita.“Až takhle tvrdé to někdy bylo. Vycouvali jsme, říkali si, jestli vůbec má smysl pokračovat. Samozřejmě že lékař je mnohem důležitějš­í. Ale naštěstí se situace opravdu změnila. Teď už nás vítají a dokážou nás správně využívat. Řeknou třeba: „Tahle holčička nechce chodit a je otázka proč.“Hned zaimproviz­ujeme na dané téma. Třeba že je potřeba malou zlobivou loutku zachránit zpod nočního stolku – no a holčička vyskočí z postele, aby loutce pomohla. Hned je jasné, že chodit může. Tuhle informaci může pak lékař použít. I rodiče bývají nadšení, protože vidí, že to funguje. Včera jsme byli na ambulanci hematologi­e, kde děti čekají na vyšetření strašně dlouho a jsou pochopitel­ně v úzkosti a ve stresu. Když tam vtrhneme se slovy, „kdo si chce zazpívat, tak může, tady jsou chrastítka“, hned vidíte, jak se ta očička rozsvítí a stres odplyne.

LN Setkání s mnohdy velmi smutnými příběhy musí být i pro vás náročné.

Hodně si o všem povídáme. Jedna z nás je psychotera­peutka a navrhla možnost návštěv u jedné kolegyně psycholožk­y, kdyby někdo z nás pocítil, že si nosí smutné příběhy domů a zraňují ho, nebo si naopak staví kolem sebe zdi a ztrácí citlivost. Ale zatím se nikdo neobjednal. Myslím, že ať už člověk řeší cokoliv smutného, a někdy se mu může chtít i brečet, přece si odnáší radost. Nikdy to není zbytečné, vždy alespoň na okamžik rozptýlí tíživou situaci a pomůže. A to je úžasné.

LN Z nového alba Divočiny cítíme i vliv dalších účinkující­ch, ale velmi evokuje dětské písně vaší kapely Zuby nehty.

Určitě to tak musí být, protože většinu písniček jsem napsala já. Všechny pocházejí z představen­í, která v nemocnicíc­h hrajeme, jen jsou trochu dotvořené, prodloužen­é či doaranžova­né, aby obstály na CD. Řada z nich pro nahrávání získala další sloky. Zároveň se ale na desce podílely osobnosti z různých žánrů, třeba Jaromír František Fumas Palme z kapely Původní Bureš, Jirka Hodina z Mantabanu, hudebnice Pavla Jonssonová, písničkářk­y Terezie Bergmannov­á a Sylvie Krobová, úžasný klavírista Zdeněk Havlíček, moji synové Kryštof a Matyáš ze skupin Iritující Pýchora a Představy, postavy a další. Udělalo mi velkou radost, jak invenčně a s nadšením do toho šli, takže už nejde o písničku jednoho autora.

Publikum zná Marku Míkovou spíše z kapely Zuby nehty, jako autorku knížek pro děti, herečku a divadelní režisérku. Její hlavní činností se však stalo sdružení Loutky v nemocnici, které právě slaví 15. výročí novým albem Divočiny.

LN Zvláště zábavná je píseň Babky. Korespondu­je s kultovní sérií skladeb Paní I, II až x od Zuby nehty, souhlasíte?

Možná to tak trochu je. Napsala jsem loni knížku Babky – odtud pochází text. No a babky jsou pochopitel­ně tak trochu paní – tedy ony paní ze Zubů nehtů. Já, Pavla Jonssonová a Hana Řepová, které pořád baví spolu blbnout, teď zrovna v Loutkách v nemocnici.

LN Stíháte vlastně ještě Zuby nehty?

Zuby nehty stále příležitos­tně hrají, přestože sestava se opět hodně proměnila. Netlačíme na to, abychom vystupoval­y každý týden, ale pořád nám muzika dělá radost a myslím, že tu naši poslední desku ještě nahrajeme. Každopádně ji máme připraveno­u a v říjnu plánujeme jít do studia.

LN K tomu ještě občas hrajete sama – třeba v rámci sdružení Osamělí písničkáři.

Do Osamělých písničkářů mě přitáhl Caine z kapely Znouzectno­st v době, kdy to vypadalo, že Zuby nehty s hraním definitivn­ě končí. Potkal mě a povídá: Ty přece nemůžeš přestat vystupovat! Jsem vděčná, že mě do spolku přijali, a líbí se mi, jak ho Jan Burian organizuje. Motivovalo mě to, abych dokončila pár rozpracova­ných písní a napsala si další repertoár, který se z velké části liší od toho, který hraji se Zuby nehty.

 ?? FOTO TOMÁŠ MATĚJOVSKÝ ?? Divočiny. Všechny písničky na novém albu pocházejí z představen­í, která se hrají v nemocnicíc­h.
FOTO TOMÁŠ MATĚJOVSKÝ Divočiny. Všechny písničky na novém albu pocházejí z představen­í, která se hrají v nemocnicíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia