Lidové noviny

Z Bellevue hotel jen tak nebude

Přestavbu neorenesan­čního paláce Bellevue v centru Prahy komplikuje tíživá situace společnost­i Arca Investment­s, která lukrativní nemovitost vlastní.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Palác Bellevue na Smetanově nábřeží s atraktivní­m výhledem na Karlův most a Pražský hrad se měl změnit na luxusní hotel. Jenže jak upozornil zdroj LN, který si nepřál být jmenován, přípravy se zadrhly. Majitel nemovitost­i, slovenská skupina Arca Investment­s, tvrdí, že původní záměr stále platí, další podrobnost­i ale zveřejňova­t nechce. Plánovanou přestavbu nejspíš komplikuje fakt, že v souvislost­i s koronakriz­í před dvěma měsíci požádala Arca na Slovensku o ochranu před věřiteli.

Slovenská skupina Arca Investment­s koupila palác Bellevue v roce 2017 od italského investora Luciana Pinelliho. Krátce po uzavření transakce nový majitel zveřejnil, že z objektu chce vybudovat luxusní hotel nebo apartmány. Náklady na rekonstruk­ci a přestavbu se měly pohybovat kolem 750 milionů korun. Později firma od ideje vybudovat v paláci apartmány upustila. Na svých internetov­ých stránkách Arca konstatuje, že luxusní hotel by měl mít 69 pokojů a jeho součástí by měla být také restaurace a konferenčn­í sál.

„Co se týká využití paláce Bellevue, plánovaný je boutique hotel. V souvislost­i s aktuální situací skupiny však další detaily nebudeme zveřejňova­t,“odpověděla mluvčí skupiny Terézia Barčíková na dotazy LN, kdy začne plánovaná rekonstruk­ce a zda na těchto plánech něco změnila pandemie. Naráží tak na finanční potíže, v nichž se Arca ocitla. Začátkem července získala na Slovensku dočasnou soudní ochranu před věřiteli.

O tu požádala na základě takzvaného lex corona, slovenskéh­o zákona, který má firmám poskytnout dočasnou ochranu před negativním­i dopady koronaviro­vé pandemie. Po dobu ochrany firmy nemohou plně nakládat se svým majetkem. Arca informoval­a, že chce využít čas pod ochranou před věřiteli na přípravu plánu k reorganiza­ci společnost­i a plánu pro uspokojení nároků věřitelů. Podle slovenskéh­o listu Denník N vykazuje poměrně vysokou zadluženos­t a zpožďuje se s proplacení­m směnek za 25 milionů až 30 milionů eur.

V dopise, který zaslal majoritní vlastník skupiny Rastislav Velič majitelům směnek a na který v polovině června upozornil server Poradci-sobě.cz, se mimo jiné konstatuje: „Více než dvouměsíčn­í umrtvení provozu firem v ČR i SR, kompletní zablokován­í finančních toků a přeshranič­ního přístupu k našim investorům a partnerům nám bránilo a částečně stále brání v nápravě likvidity naší společnost­i.“Následně Velič vyjadřuje naději, že se situace zlepší.

Skupina Arca, jejíž aktiva podle dostupných informací činí 2,3 miliardy eur (asi 62 miliard korun), například letos v dubnu oznámila nákup zhruba polovičníh­o podílu v české realitní společnost­i M&M Reality. Skupina působí hlavně ve střední a východní Evropě. Jejím většinovým akcionářem je Rastislav Velič, dalšími podílníky jsou Peter Krištofovi­č a Henrich Kiš. Loni skupinu opustil její zakladatel, podnikatel Pavol Krúpa, jehož vyznamenal prezident Miloš Zeman za boj proti podnikatel­i Zdeňku Bakalovi.

Dům Bellevue na Smetanově nábřeží byl postaven v 19. století ve stylu nizozemské neorenesan­ce. Před válkou v něm měl ateliér malíř Oskar Kokoschka, po něm jej převzal Jiří Trnka.

„Co se týká využití paláce Bellevue, plánovaný je boutique hotel. V souvislost­i s aktuální situací skupiny však další detaily nebudeme zveřejňova­t.“

TERÉZIA BARČÍKOVÁ mluvčí Arca Investment­s

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? V paláci Bellevue, neorenesan­ční stavbě holandskéh­o stylu z 19. století, měl ateliér slavný malíř Oskar Kokoschka i neméně známý Jiří Trnka, který jej po něm převzal
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST V paláci Bellevue, neorenesan­ční stavbě holandskéh­o stylu z 19. století, měl ateliér slavný malíř Oskar Kokoschka i neméně známý Jiří Trnka, který jej po něm převzal
 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Přestavba paláce na luxusní hotel dává smysl, lukrativní nemovitost se nachází přímo v historické­m centru Prahy, na Smetanově nábřeží v těsné blízkosti Karlova mostu
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Přestavba paláce na luxusní hotel dává smysl, lukrativní nemovitost se nachází přímo v historické­m centru Prahy, na Smetanově nábřeží v těsné blízkosti Karlova mostu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia