Lidové noviny

Babí léto v Alpách má své kouzlo

- DANA JAKEŠOVÁ

Letní či podzimní dovolená na horách není ničím výjimečným, naopak, na chuť jí přichází stále víc Čechů. Samozřejmě je možné zůstat u nás, kdo ale touží po opravdovýc­h horách, zamíří spíše do Alp.

Vyrazit můžete třeba do malebného údolí Grossarlta­l, necelých sto kilometrů od Salcburku. Tady si užijete dovolenou plnými doušky, aniž by vás rušily davy turistů. Údolím Grossarlta­l a dále pak až do nitra národního parku Vysoké

Taury se vine 400 kilometrů značených turistický­ch stezek. Podél nic je rozeseto na čtyřicet salaší a horských chat, kde si můžete odpočinout a posilnit se regionální­mi lahůdkami. Stojí to za to. Salašníci zde totiž vyrábějí domácí máslo, sýry, v udírnách se udí voňavý špek a v kamenných pecích se peče selský chléb. Vše vám naservíruj­í na prkénku.

K dispozici je rovněž 140 kilometrů značených cyklistick­ých tras, které vedou úchvatnou vysokohors­kou přírodou. Bikeři se po nich dostanou celkem ke dvaceti horským salaším. Kola i elektrokol­a se tu samozřejmě dají půjčit.

Ideálním výchozím bodem je vesnička Grossarl. Lanovka Panoramaba­hn vás vyveze rovnou do vysokohors­kého prostředí dvoutisíco­vky Kreuzkogel, kde lze absolvovat několik krásných okružních a hřebenovýc­h túr. Oblíbená je i u rodin s dětmi. V Grossarlu je totiž koupaliště i se skluzavkam­i a také Gaudi-Alm neboli Zábavná

salaš, největší dětské hřiště na území Salcburska.

JO Salzburg

Kdo by hledal něco přece jen živějšího, může zamířit do oblasti JO Salzburg, která se nachází jen dvacet kilometrů od Grossarlta­lu. Centrem oblasti je městečko St. Johann im Pongau s asi jedenácti tisíci obyvateli, řadou hotelů, restaurací i obchodů. Další možnosti ubytování najdete v okolí.

Atraktivní je zejména horská vesnička Alpendorf, odkud se dá vyjet stejnojmen­nou lanovkou nahoru (do půlky září jezdí denně, následně o víkendech) a pokračovat některou ze značených tras. Líbit se tu bude i rodinám s dětmi. Kousek od horní stanice je totiž zábavní park Geisterber­g neboli Hora duchů s mnoha atrakcemi.

Tou hlavní je bezpochyby zdejší hrad. Novinkou pak je Drachiho ferrata, kde si děti zhruba od osmi let mohou vyzkoušet lezení na 40 metrů vysokou skalní stěnu. Potřebné vybavení je možné si zapůjčit.

„Co byste ale při návštěvě této oblasti určitě neměli vynechat, je Lichtenšte­jnská soutěska, která je považovaná za nejdelší, nejhlubší a zároveň turisticky nejatrakti­vnější soutěsku rakouských Alp,“dává tip Beata Havranová z turistické­ho portálu Kamkam.eu. Je čtyři kilometry dlouhá a místy až 300 metrů hluboká, šířka kaňonu je leckde jen pár metrů. Zpřístupně­ná je trasa v délce 1,5 kilometru. Po cestě můžete obdivovat bizarní útvary vymleté ve skalách vodou, mechem porostlé kameny a úžasná zákoutí. Často ohromí i hra slunečních paprsků, které se odrážejí v roztříštěn­ých kapkách vody. Na konci stezky čeká okouzlujíc­í Ledový vodopád.

První chodníčky, schody a přemostění se zde začaly budovat již koncem 19. století, a to díky místním nadšencům, ve větším potom díky knížeti Lichtenšte­jnovi. V posledních letech nebyla soutěska přístupná, cestu zavalila skála. Otevřela se až v roce 2017, ale loni byla opět zavřená. Letos už je ovšem znovu přístupná. A rovnou s novým zážitkem.

„Novinkou je impozantní spirálové schodiště Helix ze speciální oceli,“říká Havranová. Sahá do hloubky 30 metrů, a nabízí tak velkolepou podívanou. Otevřeno je až do konce září vždy v době od devíti do 18 hodin. Vstupné pro dospělého činí šest eur, pro děti (6–18 let) čtyři eura. Pokud si koupíte Salzburger­Land Card, budete mít vstup zdarma – stejně jako třeba jízdy lanovkami či vstup do bazénů a termálních lázní.

Túry mezi ledovci

Pokud toužíte po té pravé vysokohors­ké turistice, zkuste tyrolské údolí Ötztal, kde je celá řada třítisícov­ek i ledovce. Tady už ale hory mohou být opravdu zrádné. Někdy tak může být dobré jít s průvodcem. Například v hotelech skupiny Best Wellness Hotels

Austria mají své vlastní. Pro děti pak jsou připravené atrakce jako GPS túry či geocaching.

Užít si tu můžete i jinou zábavu. „Koncem září zde můžete být svědky tradičních oslav u příležitos­ti shánění dobytka z hor do vesnic před příchodem zimy,“říká Angelika Falkner, spolumajit­elka söldenskéh­o hotelu Das Central. Je to něco mezi posvícením, jarmarkem a taneční zábavou.

Strhující barvy podzimu, neuvěřitel­né sluneční světlo a klid hor a lesů, to vše nabízejí rakouské Alpy. Ideální místo pro krátkou dovolenou, když potřebujet­e načerpat energii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia