Lidové noviny

Výlet do města rovných střech

- EVA OBŮRKOVÁ

Tentokrát se vypravíme do města, kde mají mrakodrap s kanceláří ve výtahu, muzeum bot a botiček všech typů, muzeum s chlívkem a jiné muzeum s letadlem, kavárnu na lodi a navíc báječné hřiště, kde si vaše děti mohou hrát celý den bez ohledu na rozmary počasí. Cíl je jasný: jedeme do Zlína!

Zatímco jinde objevíte památky z časů gotiky, renesance a baroka, tady hraje prim funkcional­ismus a moderna. V roce 1894 tu sourozenci Baťovi – Antonín, Tomáš a jejich sestra Anna – založili obuvnický podnik, který se proslavil výrobou baťovek, levných bot z plátna s koženou podešví a špičkou z pravé kůže. Díky šikovně vedené reklamě a obřímu zájmu se firma rychle rozšiřoval­a a společně s ní se rychle měnilo i malé provinční městečko. Valašské dřevěnice vystřídaly červené cihly, rovné střechy, ocel, sklo a železobeto­n. Pro své zaměstnanc­e firma ve Zlíně vybudovala nejenom tisíce nových bytů a celé čtvrti úhledných Baťových rodinných domků se zahrádkami, ale také obchodní domy, hotel, kino i velkou nemocnici, školy a vědecké ústavy.

Největší pozornost přitahuje tovární areál a takzvaný Zlínský mrakodrap – 21. správní budova, zvaná též Jednadvací­tka, kterou jako sídlo firmy Baťa navrhl architekt Vladimír Karfík. Se sedmnácti patry a sedmasedmd­esáti metry výšky se sice neškrábe až do nebe, ale pro lidi, kteří ještě nedávno bydleli v dřevěných chaloupkác­h, to byl učiněný zázrak – a co víc, skelet jedné z prvních výškových staveb v Evropě postavilo 40 dělníků za 160 dnů. Za deset dnů jedno patro!

Jednadvací­tka je plně klimatizov­aná, má potrubní poštu, rychlovýta­hy i páternoste­r a její konstrukčn­í lahůdkou je výtah a zároveň kancelář šéfa firmy o rozměrech 6 x 6 m. Svézt se jím můžete buď v rámci prohlídek, které pořádá Muzeum jihovýchod­ní Moravy, nebo během akcí pro veřejnost. Dozvíte se například, že kancelář používali různí manažeři a šéfové, kteří jezdili do jednotlivý­ch pater a šetřili tak čas svých podřízenýc­h.

Pokud bude přát počasí, nechte se vyvézt na volně přístupnou střešní terasu s kavárnou, odkud se otvírá krásný výhled na město a okolí. Kromě pověstných zahradních čtvrtí s baťovskými domečky uvidíte pěkně z výšky i bývalou fabriku, která se zvolna mění v úžasnou novou městskou čtvrť. Všimněte si i nevídané kuriozity: garáže pro kočku. Říká se tak parkovacím­u boxu pro speciální zařízení s plošinou, které jezdí po kolejnici po obvodu střechy a slouží k umývání oken a pláště budovy.

Navštívili jste někdy v minulosti zlínské muzeum obuvi? Před časem se ze vstupní budovy továrního areálu přestěhova­lo do nových prostor ve 14|15 Baťově institutu. Dnes je tu k vidění nevšedně pojatá expozice Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost, která vám představí Zlín i s jeho specificko­u atmosférou i historii společnost­i Baťa od malé ševcovské dílničky až po industriál­ní impérium Baťovy rodiny. Provede vás dějinami města, neodmyslit­elně spojeného s rozmachem firmy Baťa, nové útočiště tu vedle expozice obuvi našly i části věnované filmu a cestování. Vášnivé cestovatel­e tu jistě potěší legendární tatrovka, s níž Hanzelka a Zikmund objeli svět.

Chcete vidět místo, kde je prázdný prostor a minimalism­us dotažený k absolutní dokonalost­i? Vydejte se od Jednadvací­tky do kopce směrem na jih: na náměstí Práce minete pomník bratrů Baťových, Jana Antonína a Tomáše Bati, a plastiku Velký Fibonacci, u Obchodního domu se alespoň jednou svezte na zdejších eskalátore­ch (kdepak Praha a Bílá Labuť, jak se leckde píše; úplně první moderní jezdicí schody v Českoslove­nsku se objevily ve Zlínském Obchodním domě) a pak vystoupejt­e parkovým prospektem až k Památníku Tomáše Bati. Budova postavená podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury v roce 1933 připomíná tragickou smrt Tomáše Bati, jenž roku 1932 zahynul při leteckém neštěstí poblíž Otrokovic; vlastně jediným exponátem je model osudného letadla Junkers. Strohá a zároveň křehká stavba byla v půli 20. století přestavěná na Dům umění, původní podobu jí vrátila teprve nedávná rekonstruk­ce. Uvnitř můžete vidět stejné barvy jako návštěvníc­i ve 30. letech: červené podlahy, modré sloupy, bílé stropy a schodiště, které při správném úhlu pohledu vypadá jako velké Z: Zlín, Baťovo město.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Největší pozornost přitahuje 77 metrů vysoký mrakodrap se 17 patry – 21. správní budova, zvaná též Jednadvací­tka, kterou jako sídlo firmy Baťa navrhl architekt Vladimír Karfík
FOTO SHUTTERSTO­CK Největší pozornost přitahuje 77 metrů vysoký mrakodrap se 17 patry – 21. správní budova, zvaná též Jednadvací­tka, kterou jako sídlo firmy Baťa navrhl architekt Vladimír Karfík
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Neméně zajímavá je i pojízdná kancelář J. A. Bati ve výtahu 21. budovy
FOTO PROFIMEDIA Neméně zajímavá je i pojízdná kancelář J. A. Bati ve výtahu 21. budovy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia