Lidové noviny

Svátek fotbalu v izolaci

-

hřištích v Německu. Zápasy se uskuteční na stadionech v Duisburgu, Gelsenkirc­henu, Düsseldorf­u a Kolíně nad Rýnem. Už od čtvrtfinál­e se navíc nebude hrát s odvetami, o postupujíc­ím rozhodne jediný zápas.

„V Argentině tomu říkáme ‚vida o muerte‘, hry na život a na smrt, protože pokud vyhrajete, postupujet­e, ale pokud prohrajete, jedete domů,“popsal brankář Manchester­u United Sergio Romero.

Právě United budou jedním ze čtyř týmů, který se představí už dnes. Rudí ďáblové nastoupí od devíti hodin proti FC Kodani a do zápasu i přes nepříjemné podmínky hodlají dát všechno.

„Museli jsme se přizpůsobi­t. Podařilo se nám najít způsob, jak být psychicky odolnější. Snažíme se hrát naši hru každý zápas, pro nás i naše fanoušky to jsou důležité zápasy a my je chceme učinit šťastnými, ač si to mohou vychutnat jen doma,“vzkázal třiatřicet­iletý gólman.

Stejný pohled na to má i dánský záložník Christian Eriksen hrající za Sevillu: „Bez fanoušků to není ono, není žádná atmosféra. Pokusíme se je trochu nabudit, zatímco na nás budou koukat v televizi, a doufáme, že je budeme moct brzo zase na stadionu přivítat.“

Bez fanoušků a v izolaci Španělský celek, který má ve svých řadách jediného zbylého českého zástupce v soutěži, brankáře Tomáše Vaclík, se představí o den později proti překvapení soutěže z Wolverhamp­tonu.

Aktivní účast české reprezenta­ční jedničky ve čtvrtfinál­e je ale nejistá, v závěru sezony si poranila koleno, a ač byla v osmifinále již přítomna, sledovala postup svého celku pouze z lavičky.

Vaclík a spol. budou v Německu, podobně jako basketbali­sté v NBA či hokejisté v NHL, žít v hotelích, naprosto odloučeni od okolního světa. Výlet do města? Nepřipadá v úvahu.

Zástupci týmů, které postoupí až do finále, takto budou muset vydržet dlouhých třináct dní.

Náročné podmínky však všichni akceptují. Vidina ovládnutí Evropské ligy je silnější než dočasné nepohodlí a odloučení od rodiny. „Je to velmi důležitá soutěž. Nezáleží na tom, za jakých podmínek hrajete, musíte se jen soustředit na nadcházejí­cí zápas,“uvědomuje si Eriksen.

Současně s United a Kodaní se dnes večer představí i Inter Milán s Leverkusen­em. Německý celek se v utkání bude muset obejít bez záložníka Charlese Aránguize, který v osmifinále viděl žlutou kartu, dvě už měl předtím z Ligy mistrů. „Jsem naštvaný, že toho nebudu součástí. Nevěděl jsem, že riskuji neúčast ve čtvrtfinál­e. Kdybych to věděl, byl bych opatrnější,“smutnil.

Čtvrtou dvojicí pak je Šachtar s Basilejí, která je dalším překvapení­m soutěže.

„Je senzační, že jsme se kvalifikov­ali do čtvrtfinál­e, ale nechceme zůstat jen u toho. Chceme se dostat co nejdál,“burcuje tým Fabian Frei. „Na turnaj se hrozně těšíme, chceme dál ostatní překvapova­t,“přikyvoval Marcel Koller.

Všechny zápasy se hrají od 21 hodin. Semifinále jsou naplánovan­á na neděli 16. a pondělí 17. srpna. Soutěž vyvrcholí v pátek 21. srpna, kdy se odehraje finále na stadionu v Kolíně nad Rýnem.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Překvapí i na závěrečném turnaji? S postupem Basileje do čtvrtfinál­e Evropské ligy se příliš nepočítalo, švýcarský celek ale nyní chce ještě dále.
FOTO PROFIMEDIA Překvapí i na závěrečném turnaji? S postupem Basileje do čtvrtfinál­e Evropské ligy se příliš nepočítalo, švýcarský celek ale nyní chce ještě dále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia