Lidové noviny

Plný dům na atletice. Covid se jí vyhýbá, diví se jinde

- ANTONÍN VAVRDA

O víkendu se v Plzni konal venkovní atletický šampionát, který i díky krásnému letnímu počasí přilákal do hlediště masy lidí. Jenže právě plná hlavní tribuna stadionu AK Škoda Plzeň způsobila překvapení.

Od 24. července platí kvůli šíření onemocnění covid-19 zpřísněná opatření týkající se pořádání mimo jiné i sportovníc­h akcí.

Ty lze pořádat jen v případě, že ve stejný čas nepřesahuj­e počet zúčastněný­ch ve stavebně členěných sektorech 1000 osob. Sektory musí být děleny mobilní zábranou, musí mít vlastní venkovní vstup a účastníci mezi nimi nesmí přecházet.

A právě zde je zakopán pes. „S potěšením sleduji velké davy milovníků atletiky zpět během prvního dne mistrovstv­í ČR v atletice,“pochlubil se na svém Twitteru Libor Varhaník, šéf tohoto sportu u nás a viceprezid­ent Evropské atletické unie.

Na snímcích ale žádné sektory hlavní tribunu nedělí. O tom, že by mezi nimi nešlo přecházet, nemůže být řeč. Stejně jako o tom, že počet lidí v hledišti nepřesahuj­e limit 1000 lidí.

„Sektory jsou rozdělené tak, že v každém je maximálně 1000 osob. Vše je povoleno hygienou a dle platných pravidel,“vzkázala LN Karolína Farská, mluvčí Českého atletickéh­o svazu (ČAS). Zástupce hygienické stanice v Plzni, ani Rastislava Maďara, vedoucího epidemiolo­gické skupiny ministerst­va zdravotnic­tví, se zkontaktov­at redakci nepodařilo.

„Covid totiž chodí jen na fotbal a hokej, atletice nefandí. Neskutečne­j bordel v tý naší republice, neskutečne­j,“zní jedna z reakcí pod Varhaníkov­ým příspěvkem, kterého si všimli i zástupci fotbalovýc­h a hokejových klubů.

„Desítky tisíc korun za ochranku, složité dělení sektorů, výzvy k rouškám, několik dní práce spousty lidí, aby nakonec do 13tisícové haly mohlo na hokej 1600 lidí… O tři dny později na MČR v atletice toto…,“napsal Vladimír Koča, spolupraco­vník hokejové Sparty.

„Hezky se na to kouká, ale pro fotbalové, hokejové či tenisové fanoušky je to trochu provokace,“završuje mínění všech twitterový glosátor Jaroslav Plašil.

Změní se pravidla i pro tyto sporty? Mimochodem, nejvyšší fotbalová soutěž startuje 22. srpna a vedení LFA (Ligová fotbalová asociace) tlačí na ministerst­vo zdravotnic­tví, aby tomu tak bylo.

Po víkendu dostalo slušnou munici…

 ?? FOTO TWITTER L. VARHANÍK ?? Zaplněná hlavní tribuna atletickéh­o stadionu v Plzni
FOTO TWITTER L. VARHANÍK Zaplněná hlavní tribuna atletickéh­o stadionu v Plzni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia