Lidové noviny

Pojďme se dobře bát

-

Před téměř týdnem měla Terezie Tománková ve své Partii na Primě dva přední ekonomy, Ilonu Švihlíkovo­u a Mojmíra Hampla. Bylo to moc zajímavé, oba si spíš notovali, než aby se přeli, médii pak zabublalo Hamplovo varování před likvidací automobilo­vého průmyslu v Evropě. To ve mně rezonovalo přesně v tom smyslu, jak dnes fungují média: „on má pravdu, protože si myslí nemlich to co já“.

Nicméně jako podnět k přemýšlení ve mně pan Hampl vyvolal svou formulací, že je společnost ovládána patologick­ým strachem před jakoukoli hrozbou. Je to bezesporu zajímavý postřeh. Pan Hampl mluvil v souvislost­i s koronaviro­vou panikou a připomenu, že ještě v době, kdy jsme se opravdu (skoro) všichni báli, on varoval před rozvratem ekonomik. No a právě v této souvislost­i se zmínil o patologick­ém strachu. V současnost­i zřetelně škodí víc strach před covidem než covid sám. Zrovna dnes mi telefonova­l kamarád, praktický lékař se zkušenostm­i pětadvacet­i let v první linii, že je vyprodaná vakcína proti chřipce. Nikoli covidu, ta vakcína ještě není, ale ta obyčejná proti běžné chřipce. „Proti té chřipce, která opravdu zabíjí,“řekl mi doslova. On sám, stejně jako mnoho dalších lékařů, vnímá větší nebezpečí ze strachu než z nákazy samé.

Nicméně v hlavě mi leží ta zobecňujíc­í poloha postřehu pana Hampla. Máme patologick­ý strach před jakoukoli hrozbou? Před jakoukoli zjevně nikoli. Tak například patologick­ým strachem před hrozbou neřízené migrace západní politické elity zjevně netrpí. Naopak, za patologick­ou označují reakci těch společenst­ví, která si zachovávaj­í ostražitos­t, jako například společenst­ví naše. O to větší máme strach před klimatem. Už to není oteplení klimatu, ale změna klimatu. Krásný příklad patologick­ého strachu je tanec kolem sucha. Těsně před začátkem nejstudeně­jšího léta poslední doby se vyhlásil strach před největším suchem za posledních pět set let, načež zapršelo nad normál. Příkladů, jako je tento, bychom našli mnoho.

Pokud formulaci pana Hampla vezmu za svou, nutně si musím klást otázku, odkud se strach bere. Jsme čím dál zhýčkanějš­í a na sebe opatrnější. Dnešní děti se pohybují světem s helmou na hlavě. Já a moji vrstevníci jsme měli zjizvené hlavy od pádů a zásahů kamenem. To je příklad opatrnosti individuál­ní.

Pokud jde o širší, tedy celospoleč­enské projevy, pak je možné příčinu vidět v agenturách strachu. Neustále se s něčím bojuje a ten boj vede nějaká instituce, ať vládní, nebo nevládní. Aby tyto instituce mohly existovat, potřebují peníze a ty získají tím, když přesvědčí držitele měšce o své potřebnost­i. Strach je to nejlepší páčidlo. Uchop, opři o mozky lidí a táhni. Zřiďte komisi na ochranu před vpádem z Marsu a do roka a do dne se budeme bát podívat se na noční oblohu. Kolikrát se bojíš, tolikrát jsi člověkem, tak zní heslo dne.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia