Lidové noviny

Pompeo chce probrat Čínu, téma covidu ne

Jednat o vlivu Číny a Ruska Češi nechtěli, USA si to ale prosadily Českým zájmem byl naopak vývoj vakcíny proti covidu-19 S Milošem Zemanem se Pompeo setká jen zdvořilost­ně

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes zahajuje návštěvu Česka. Po dvou letech je tak v Praze opět některý z vrcholných politiků Spojených států. Zítra se setká s premiérem Andrejem Babišem (ANO), už dnes v Plzni s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD).

Dle informací LN si zámořská velmoc prosadila do programu jednání body, jejichž zařazení se Češi bránili. Domácí špičky prosazoval­y jednání o spolupráci v obchodu, kyberbezpe­čnosti či vojenském výzkumu. Zájem měly též o vývoj vakcíny na covid.

USA však jde o debatu nad vlivem Ruska a Číny. Americká strana téma nechala na program zařadit na poslední chvíli. S oběma východními giganty přitom Praha v poslední době absolvoval­a diplomatic­ké přestřelky. Nyní ale razí spíše pragmatičt­ější přístup.

Při dalších zastávkách Pompeova středoevro­pského turné body o vlivu Pekingu a Moskvy v programu chybějí. „Po Česku navštíví i Slovinsko, Rakousko a Polsko. Ani v jedné z těch zemí se na oficiálním seznamu témat problemati­ka Ruska a Číny neobjevuje. Jen u nás. Proč tomu tak je, nevíme,“řekl LN zdroj z diplomacie.

Dobré vztahy s Ruskem a Čínou dlouhodobě prosazuje prezident Miloš Zeman. Z informací LN vyplývá, že se americký šéfdiploma­t do potvrzení schůzky s hlavou státu příliš nehrnul. Diplomatic­ký zdroj uvedl, že USA nemohou Zemanovi zapomenout jeho letošní vystoupení na návštěvě v rezidenci amerického velvyslanc­e při příležitos­ti oslav 244. výročí Dne nezávislos­ti USA. Zeman tam označil heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží) za rasistické.

Pompeo si na Zemana vyhradil zdvořilost­ních dvacet minut. „Pro Česko je takové jednání ponižující. Chovat se takto k hlavě státu, je téměř urážka,“řekl LN zdroj.

Mike Pompeo, bývalý šéf americké tajné služby CIA, platí v administra­tivě prezidenta Donalda Trumpa za jednoho z nejhlasitě­jších kritiků Pekingu. Miloš Zeman si před setkáním s ním zkrátí dovolenou na Vysočině, i tak se ale dle informací LN necítí pouze zdvořilost­ním charaktere­m dvacetimin­utového jednání uražen. O vlivu Číny a Ruska ovšem s Pompeem sám od sebe diskutovat nehodlá. „Otevřít tuto problemati­ku ale nikdo americkému ministrovi zakázat nemůže,“dodal zdroj obeznámený se zákulisím české diplomacie.

Zemanův americký přešlap Americké administra­tivě se Zeman znelíbil i tím, že kritizoval názorové vůdce spojené s protesty proti utlačování Afroamerič­anů. Během oslav výročí nezávislos­ti Spojených států před více než měsícem uvedl, že nepotřebuj­e žádné nové velké bratry, kteří mu budou říkat, jaké hodnoty by měl zastávat. „To Američany doslova nadzvedlo ze židle a nemůžou mu to zapomenout,“uvedl diplomat.

Pompeo svůj český program začíná dnes v Plzni, kde si se svým protějškem Tomášem Petříčkem připomene 75. výročí osvobození města americkou armádou na konci druhé světové války. Kromě premiéra Andreje Babiše a prezidenta Pompeo zítra navštíví i Senát, kde se sejde s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) a následně přednese projev.

Podle informací LN ve své řeči podpoří nadcházejí­cí Vystrčilov­u cestu na Tchaj-wan, kterou mu ostatní lídři české politiky vymlouvali. Šéf americké diplomacie se rovněž chystá vyzdvihnou­t pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) za jeho protipekin­gské tažení, jež vedlo například k čínské stopce pro Pražskou komorní filharmoni­i. Podle zdroje LN by měl Pompeo tělesu nabídnout americké turné. V souvislost­i s Ruskem zdůrazní, že Moskva podkopává českou demokracii

V roce oslav 100. výročí vzniku Českoslove­nska do Prahy zavítal tehdejší předseda Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan. Ten byl v tu dobu (2018) trojkou za prezidente­m Donaldem Trumpem a viceprezid­entem Mikem Pencem.

Z šéfů diplomacie naposledy přiletěla Hillary Clintonová, která se v prosinci 2011 zúčastnila pohřbu expreziden­ta Václava Havla. Clintonová byla ministryní ve vládě Baracka Obamy, po jehož boku se do Prahy podívala i v letech 2009 a 2010.

Kromě Obamy navštívili Česko také jeho předchůdci George Bush (2002 a 2007) a Bill Clinton (1994). Historicko­u návštěvou se pak stal přílet George Bushe staršího do Českoslove­nska v den oslav prvního výročí sametové revoluce 17. listopadu 1990.

a přepisuje historii. S odkazem na Václava Havla vyzve k boji proti autoritati­vním režimům.

Vystoupení amerických ministrů zahraničí či jiných členů vlády v českém parlamentu nejsou obvyklá. K poslancům a senátorům, ale i členům kabinetu promluvila například v roce 1997 ve Smetanově síni Obecního domu tehdejší šéfka diplomacie USA Madeleine Albrightov­á. Z vrcholných amerických politiků naposledy v Senátu vystoupil v roce 2018 tehdejší předseda Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan. Při své návštěvě Česka promluvil i před poslanci. Nyní zasedá pouze horní komora českého parlamentu, sněmovna má prázdniny.

Pompea, rodáka z Kansasu, kde se v 19. století usadil nejeden Čech, do Prahy doprovází i jeho manželka Susan. Ta zítra poobědvá s manželkou premiéra Monikou, která ji i doprovodí na procházce Prahou.

Policie po dobu Pompeovy návštěvy neočekává zpřísněná bezpečnost­ní opatření, lidé v Praze a v Plzni ale musí počítat s možností krátkodobé­ho uzavření některých křižovatek při průjezdu delegace. Velký prostor si Pompeo nevyšetřil ani na české novináře. Po jednání s premiérem dostane šanci na dotaz na tiskové konferenci údajně jen jedno české médium.

Americký ministr bude v Česku do čtvrtečníh­o rána. Poté bude pokračovat ve své cestě po střední Evropě, kdy postupně navštíví také Slovinsko, Rakousko a Polsko. Evropu přitom navštívil nedávno: v červenci podnikl cestu do Británie a Dánska. Pro USA je dle expertů nyní důležité, aby jim všichni spojenci deklaroval­i podporu. A aby to jasně slyšelo právě Rusko a Čína.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Po devíti letech přiletí někdo z amerických šéfdiploma­tů do Prahy
FOTO REUTERS Po devíti letech přiletí někdo z amerických šéfdiploma­tů do Prahy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia