Lidové noviny

Policie šetří chybějící desítky milionů

- MARTIN SHABU

Bývalý ministr spravedlno­sti Pavel Blažek, primátorka druhého největšího města Markéta Vaňková a další vesměs komunální politici. Případ údajného kupčení s nemovitost­mi v Brně včera nabral na obrátkách. LN přinášejí podrobnost­i.

Policie včera na několik hodin zastavila chod radnice městské části Brno-střed. Na úřad dorazili detektivov­é z elitního útvaru a pátrali po dokumentec­h, jež by případně mohly dokládat zločin spojený s rozprodává­ním majetku v držení města. Nejde však o lokální kriminální kauzu. Do hledáčku policie se dostaly těžké politické váhy.

Vyšetřovat­ele z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) zajímá, zda a jak byli do případného podvodného systému zapojeni vlivní politici občanských demokratů. Mimo jiné Pavel Blažek, někdejší ministr spravedlno­sti a nynější poslanec, a současná brněnská primátorka Markéta Vaňková. Právě jejich jména se objevují v policejním spisu, který je pojmenován anglickým slovem Fleet, což v překladu znamená „flotila“. Policie je na informace skoupá, dle důvěryhodn­ého zdroje LN však název odráží, že v případu má jít o širokou skupinu lidí, kteří měli údajné nezákonné postupy organizova­t.

Exministr Blažek včera LN napsal, že ho policisté v souvislost­i s vyšetřován­ím případu dosud nevyslýcha­li. „Nikdy jsem nebyl v této záležitost­i kontaktová­n ani policií, ani žádným jiným orgánem veřejné moci,“sdělil předseda sněmovního podvýboru pro justici a soudní samosprávu a vlivný muž, který má kořeny v Brně.

Primátorka Vaňková na dotaz, zda poskytoval­a policii součinnost, do uzávěrky LN neodpovědě­la. V politickýc­h kruzích má pověst člověka ze skupiny exministra Blažka. Začínala jako právní koncipient­ka právě v Blažkově advokátní kanceláři.

Do exministro­va okruhu Vaňkovou ostatně podle informací webu Aktuálně.cz zařadil i bývalý starosta obce Rojetín Pavel Hubálek. Podle jeho výpovědi zařídili brněnští politici, údajně za stotisícov­é až milionové provize, přidělení či privatizac­i nemovitost­í města.

Hubálek, který byl sám obviněn v jiném korupčním případu známém pod názvem Stoka, se rozhodl s vyšetřovat­eli spolupraco­vat. Vypovídal i proti Blažkovu někdejšímu náměstkovi Radomíru Daňhelovi a Robertu Kerndlovi, náměstkovi primátorky Vaňkové. „Hlavní skupinu tvoří Pavel Blažek, Robert Kerndl a Ota Bradáč (bývalý místostaro­sta Brno-střed – pozn. red.), kdy se tito seznámili při studiích na vysoké škole, kdy Kerndl a Bradáč si zde dodělávali doktorands­ké studium a Pavel Blažek zde učil,“vypověděl podle Aktuálně.cz Hubálek na policii.

Hubálkem vznesená nařčení dotčení politici odmítli. Označují ho za pomateného. Podle nich se snaží vylhat ze své vlastní trestní kauzy za pomoci pomluv. Poslanec

Blažek už kvůli úniku informací z případu podal trestní oznámení.

Podle informací LN policie v kauze Fleet předběžně vyčíslila škodu ve výši několika desítek milionů korun. O ty měly přijít brněnské rozpočty za údajně zmanipulov­ané „přiklepává­ní“nemovitost­í z městského fondu.

„Šetří se pro podvod a uplácení v nejvyšších sazbách,“upozornil důvěryhodn­ý zdroj LN.

Rozběhlý případ

Policisty úřad městské části Brno-střed přitahuje. Už loni v březnu zde proběhla razie a zabavování materiálů pro trestní řízení. Ve vazbě se ocitla řada místních politiků v čele s bývalým místostaro­stou Jiřím Švachulou (dříve ANO). V kauze údajné rozsáhlé korupce v desítkách veřejných zakázek je už podaná obžaloba na jedenáct osob a dvě firmy. Podle státního zástupce dosáhly slíbené úplatky až 47 milionů korun. Žalobce proto navrhuje Švachulovi trest 15 let vězení a k tomu peněžitý trest pět milionů korun. Začátek hlavního líčení ve věci má krajský soud naplánovan­ý na 21. září.

Reakce, kterou loňská razie na radnici přinesla, se dá pojmenovat jako „brněnské zemětřesen­í“. V jedné z větví případu figurují i šéf antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj a předseda poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek. U obou loni zasahovali policisté, obviněni však z ničeho nebyli. Případ Stoka a vyšetřován­í údajné korupce v Brně-středu se dotklo také Faltýnkova syna, i jeho jméno prochází policejním spisem. Právě kvůli podezřelým vazbám se s hnutím ANO rozešel Petr Vokřál, někdejší primátor Brna. V červnu skončil ve funkci místopředs­edy ANO. Při odchodu zmínil negativní jevy v brněnské buňce.

„Organizace byla z mého pohledu jednoznačn­ě napojena na různé lidi, řekl bych až na podsvětí. Neumím se srovnat s tím, že se velrybaří lidi, účelově se mění bydliště jen proto, aby někdo někde mohl být členem či na kandidátce. Nepřesvědč­ilo mě to, že by se chtělo, aby se tyto věci řešily,“prohlásil Vokřál. V půlce června republikov­é předsednic­tvo ANO rozpustilo celou brněnskou buňku hnutí, jež se má postupně obnovit.

 ?? FOTO MAFRA ?? Pavel Blažek
FOTO MAFRA Pavel Blažek
 ?? FOTO MAFRA ?? Markéta Vaňková
FOTO MAFRA Markéta Vaňková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia