Lidové noviny

Vir může zatřást složením komisí

Na volby tradičně dohlížejí spíše starší ročníky, v době covidu je to však riziko. Starostové proto dostanou manuál

- MICHAL BERNÁTH

„Z radnice mi přišel dotazník, jestli se mnou mohou na podzim znovu počítat do volební komise,“řekla LN sedmašedes­átiletá Eva ze středních Čech. Coby nominantka ČSSD zasedla v okrskové volební komisi v posledních pětadvacet­i letech prakticky pokaždé. „Já se ale rozhodla, že tentokrát nepůjdu. Bojím se, že i vzhledem k mému věku je riziko nákazy příliš velké – a to já už podstupova­t nechci,“míní seniorka.

Paní Eva je typický příklad člena okrskové volební komise. Zná to každý, kdo už k hlasovací urně párkrát dorazil – komise většinou obsazují starší lidé, v menších obcích už dokonce i pár desítek let ve stejném složení. Jenže koronaviru­s přetočil řadu běžných činností naruby. I při obsazování volebních komisí tak zůstává otázkou, zda je účast v nich bezpečná pro rizikové skupiny, jako jsou senioři a chronicky nemocní.

Starostové omlazují sestavu Včera proto na ministerst­vo vnitra, jež má organizaci voleb v gesci, zamířili zástupci Sdružení místních samospráv a Svazu měst a obcí (SMO ČR). Od ministerst­va chtěli návod, jak komise zaplnit a zároveň neriskovat ničí zdraví.

„Obsazování komisí je dlouhodobě problém, hlavně v malých obcích. Kolikrát jsou starostové rádi, že vůbec někoho seženou,“řekla LN po jednání ředitelka SMO ČR Radka Vladyková, jejíž svaz spustí pro starosty kvůli volbám do senátu a krajských zastupitel­stev informační web.

Petr Mlsna, náměstek ministerst­va vnitra zodpovědný za organizaci voleb, však poukázal na to, že obsazovat komise mají především strany kandidujíc­í ve volbách. Starosta dosazuje členy komisí až ve chvíli, kdy od stran návrhy nepřijdou. „Prvotně jde proto o apel na politické strany, aby nominovaly lidi, kteří v těch rizikových skupinách nejsou,“řekl LN.

Vladykovou zmíněné menší obce jsou však typické tím, že průběh sběru a sčítání hlasovacíc­h lístků řídí zkušená skvadra „veteránů“. „Je pravda, že většinou jsou ochotnější spíše senioři. Mladším se o víkendu nechce a důchodci si tím přivydělaj­í,“popsala LN starostka obce Žleby na Kutnohorsk­u Ludmila Záklasníko­vá.

Volební komisi ve zhruba 1200hlavé obci se jí podařilo obměnit už v loňských květnových volbách do Evropského parlamentu. „Na podzim chci cílit hlavně na mou věkovou skupinu, tedy okolo 40 let,“vytyčila si starostka.

Jako průřez obyvatelst­vem vidí svou lokální okrskovou komisi také Pavel Frölich, starosta Nosislavi na jihu Moravy, věkové restruktur­alizaci komisařů se zatím věnovat nehodlá. „Řešit to budeme až ve chvíli, kdy by nebylo dost lidí,“řekl LN.

Naopak starostka Vlkova pod Oškobrhem, obce s jedním z nejvyšších věkových průměrů na Nymbursku, už má podzimní volby načrtnuté. „Pokud nepřijdou strany s nějakými dodatečným­i

Josef Svoboda a Květa Vaňkátová na snímku z ledna 2018 při přípravách místnosti pro prezidents­ké volby v Přebuzi na Sokolovsku. Dokládají, že členy volebních komisí jsou u nás často starší lidé.

delegáty, zasednou v komisi dvě důchodkyně, jedna padesátnic­e a dvě devatenáct­iletá děvčata,“plánuje starostka Vladimíra Bartůňková, která tak vedle dvou matadorek posadí tři volební nováčky. Slibuje si od toho například omlazení komise do budoucna.

Ministerst­vo vnitra i SMO ČR už také chystají pro starosty manuál,

„Nakupovat je rizikovějš­í“„Těžko můžeme na někoho apelovat, aby nechodil do volební komise, to si musí každý rozhodnout sám. Nemůžeme říct lidem nad 60 let, ať do okrskových volebních komisí nechodí. Zavánělo by to protekcion­ismem a manipulací,“řekl LN náměstek s tím, že opadnutí zájmu o přivýdělek v komisi jeho resort zatím neregistru­je.

Dodal také, že podílení se na volbách není příliš riziková činnost. „Podle mého je mnohem nebezpečně­jší jít si nakoupit. Ve volební místnosti větráte, máte oddělené stoly, můžete místnost opouštět, a navíc můžete regulovat počet voličů v místnosti,“uvedl Mlsna.

Předsedové politickýc­h stran se zatím nechystají své delegáty třídit podle věku ani zdravotníh­o stavu. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše i místopředs­edy ODS Martina Kupky spočívá ochrana voličů i volebních komisařů především na bedrech hygieniků.

„Samozřejmě je i na uvážení zájemců spadajícíc­h z hlediska covidu do rizikové skupiny, aby zvážili, zda pro ně účast v komisi již není až příliš velkým rizikem,“řekla LN předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK ?? Volební komisaři
ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK Volební komisaři

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia