Lidové noviny

Žháři z Bohumína hrozí doživotí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Policie obvinila muže, kterého zadržela v sobotu, že úmyslně založil požár v paneláku, čímž se dopustil vraždy a obecného ohrožení. Důvodem bohumínské tragédie byl rodinný svár.

Postarší muž vyšel na balkon, aby se nadýchal čerstvého vzduchu. Sousedi měli večírek, ale po vyjití ven zjistil, že hluk z vedlejšího bytu už nesouvisí s oslavami: valily se odtud plameny a kouř. O chvíli později několik lidí skočilo z balkonu, aby unikli ohni. Mířili vstříc jisté smrti, v zoufalství se vrhali z jedenáctéh­o patra. Drobnou útěchou všem pozůstalým může být, že policie už má pachatele a navrhla jej obvinit ze zločinů s těmi nejtvrdším­i sazbami.

„Mohu potvrdit, že policie vydala usnesení o zahájení trestního stíhání,“řekl dozorující státní zástupce Michal Król. Soudu navrhl vzít muže do vazby, rozhodovat se má dnes. Důvody jsou dva: možný útěk obviněného a obava, že by páchal další trestnou činnost. Podle Króla má muž čtyři záznamy v trestním rejstříku, z toho nejméně dva za násilnosti.

Obviněný navíc během výslechu řekl, že po zapálení bytu uvažoval o sebevraždě při jízdě autem. Žalobce se tak obával, že by mohl ohrozit životy dalších lidí.

Údajným pachatelem má být dle dostupných informací bývalý partner ženy, která se v bytě bohumínské­ho činžáku účastnila oslavy narozenin. Kromě ní tam bylo dalších deset lidí včetně tří dětí, jedno z nich její a pachatelov­o. „Ještě v postavení podezřelé osoby uváděl, že šlo o jakýsi akt pohrůžky. Tvrdil, že nechtěl nikomu ublížit. Druhá věc je, zda mluví pravdu,“dodal žalobce. Muž se podle něj přiznal.

Tragédie se stala v jednom z městských bytů. V jedenáctém patře se tam sešli obyvatelé bytu a několik příbuzných. Jestli byl žhář pozvaný, nebo se na akci vloudil, nebylo včera zřejmé. Hasiči přijali hlášení o požáru kolem půl šesté. Na místě museli použít vysokozdvi­žnou techniku, aby hasili zvenčí, část jednotek vystoupala k bytu a snažila se zachránit jeho obyvatele i sousedy. Při vyšetřován­í se ukázalo, proč se zkáza šířila tak rychle – pachatel si pomohl hořlavinou.

Jedenáct lidí zemřelo: šest z nich si oheň vzal v bytě – včetně všech tří dětí –, pět zemřelo po skoku z balkonu. Dalších deset lidí je zraněno, čtyři jsou v nemocnici, dva ve vážném stavu. Mezi těžce zraněnými je i jeden z hasičů.

Původní spekulace hovořily o sousedskýc­h sporech, což už o víkendu vyvracel bohumínský místostaro­sta Igor Bruzl (ČSSD). „Je to náš dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Z drtivé většiny se nebude jednat o žádné etnikum, ale zástupce majority,“uvedl.

Kolem motivu etnického původu obětí se rozvinulo ještě jedno vyšetřován­í, protože server Vlasteneck­é noviny se jal radovat nad tím, že uhořeli Romové. Autor článku tituluje zemřelé coby „škodnou“nebo „parazity“.

„Rasistický­m článkem uveřejněný­m ve Vlasteneck­ých novinách se policisté od rána zabývají. Takovým případům věnujeme vždy absolutní pozornost a děláme maximum pro jejich objasnění,“sdělila včera policie prostředni­ctvím svého oficiálníh­o Twitteru.

Kritici ze sítí

Skoro zároveň s prvními zprávami o požáru se vedle anonymní internetov­é nenávisti objevila další stálice: kritika zasahující­ch jednotek. Sociální sítě ožily popisem toho, jak pomalu nebo liknavě hasiči postupoval­i. Ministr vnitra a vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD) kvůli tomu nechal sestavit časovou osu.

„K dotazům na rychlost výjezdu hasičů v Bohumíně – první hlášení o požáru přijato 17.49, jednotka vyjela za půl druhé minuty, na místě byla 17.54,“shrnul Hamáček.

Zákon stanoví, že na místě musejí být do deseti minut dvě jednotky a ještě jedna další do čtvrt hodiny. Do bohumínské Nerudovy ulice dorazily dva vozy do pěti minut.

Aby bylo vyloučeno jakékoli podezření, vznikne speciální interní komise, která okolnosti zásahu prověří. Dohodl se na tom ředitel moravskosl­ezských hasičů Vladimír Vlček s „nejvyšším hasičem“

Drahoslave­m Rybou. Vlček pochybení rovnou odmítl s tím, že okem vnějšího pozorovate­le se může zdát, že se nic neděje, protože záchranné práce se odehrávaly z velké části uvnitř budovy.

„Jedná se o požár s tak tragickými následky, jaký Česká republika nepamatuje. Pro všechny zasahující hasiče to bylo obrovsky náročné jak fyzicky, tak psychicky. Nestáli před běžným nepřítelem: požárem, na který jsou vycvičení, ale zřejmě před trestným činem, úmyslným zapálením, situací, na kterou nestačily běžné postupy. Všichni prokázali velkou míru osobní odvahy,“řekl Ryba.

 ?? FOTO MAFRA - ALEXANDR SATINSKÝ ?? za třicet let si v Bohumíně vyžádal jedenáct obětí. Naproti panelovému domu, kde k neštěstí v sobotu došlo, vzniklo improvizov­ané pietní místo.
FOTO MAFRA - ALEXANDR SATINSKÝ za třicet let si v Bohumíně vyžádal jedenáct obětí. Naproti panelovému domu, kde k neštěstí v sobotu došlo, vzniklo improvizov­ané pietní místo.
 ??  ?? Nejtragičt­ější požár
Nejtragičt­ější požár

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia