Lidové noviny

Covidový semafor zbledl, riziková je Praha a Frýdek

-

Zatímco minulý týden svítilo na mapě stupňů pohotovost­i nákazy novým typem koronaviru zeleně devět okresů – tedy platil tam druhý stupeň ze čtyř – po včerejší aktualizac­i tzv. covidového semaforu jsou regiony se zvýšeným rizikem jen Praha a okres Frýdek-Místek. Ostatní regiony jsou na stupni „bílá“, tedy s nulovým či zanedbatel­ným rizikem nákazy. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se situace ve většině regionů zlepšila.

Ministerst­vo zdravotnic­tví zhodnotilo epidemicko­u situaci v zemi na základě vývoje od 31. července do 6. srpna. Dle Rážové se posuzuje zhruba čtyřicítka parametrů. Za posledních sedm dní bylo pozitivně testováno asi 13 lidí na 100 tisíc obyvatel. Na Frýdecko-Místecku je to přibližně 83 a v Praze 25 lidí. „Hodnotí se nejen počet případů v jednotlivý­ch dnech, ale přibližně 40 kritérií a 25 je rozhodujíc­ích. Zejména riziko nekontrolo­vaného šíření nákazy, to nenastává nikde v republice,“řekla šéfhygieni­čka.

„Jediným okresem, u kterého se situace nevyvíjí pozitivně, je Frýdek-Místek. Aktuálně pozorujeme významné nárůsty počtu nově diagnostik­ovaných a výskyt významných clusterů ohrožující­ch i zranitelné skupiny obyvatel,“uvedlo ministerst­vo. V Jablunkově se koronaviru­s dostal do kláštera, jehož součástí je domov pro seniory. Nakažených jsou desítky, za neděli přibylo 19 pozitivně testovanýc­h. V minulých dnech se tam podle Rážové masivně testovalo.

Karviná klidná, Praha kolísá Reprodukčn­í číslo, tedy počet dalších případů nakažených od jednoho nemocného, v Moravskosl­ezském kraji roste. Podle vyjádření hejtmana Ivo Vondráka (ANO) je však situace v ostatních okresech včetně Karviné klidná. Společnost OKD, jejíž doly byly v kraji velkým ohniskem nákazy, tento týden postupně obnovuje těžbu. Zaměstnanc­e bude pravidelně testovat.

Praha dle hygieniků dlouhodobě kolísá na hranici komunitníh­o šíření, situace se však mírně zlepšuje. Určit jasně původ nákazy z konkrétníh­o ohniska se nedaří zhruba u 17 procent nakažených. „Jelikož trendy neeskalují a není patrný nárůst rizika pro zranitelné skupiny obyvatel, byl pro Prahu vydán stupeň pohotovost­i 1,“napsalo ministerst­vo zdravotnic­tví. První stupeň je v semaforu označený zeleně.

„Epidemie je stále pod kontrolou a bez komunitníh­o přenosu. Nyní posilujeme linky na hygienický­ch stanicích, kapacitu odběrových míst a laboratoří a celkový systém chytré karantény,“uvedla Rážová. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia