Lidové noviny

Lukašenko potlačil protesty

-

Největší demonstrac­e za dobu existence režimu a nejbrutáln­ější policejní zásah, který pamatují – tak mluví Bělorusové o tom, co se v jejich zemi děje po nedělních volbách, které oficiálně s 80 procenty hlasů vyhrál Alexandr Lukašenko.

myš v ulicích Minsku trvá celou noc. Zvukový kolorit připomíná válečnou zónu s troubením klaksonů a výbuchy petard, později se k tomu přidávají houkající sanitky vezoucí raněné do nemocnic.

Ráno Minsk zdánlivě vypadá, jako by se nic nedělo. Obyvatelst­vo vyrazilo do práce, obchody jsou otevřené, po ulici ale občas projede troubící auto s posádkou se zdviženýma rukama a prsty do V, symbolu protilukaš­enkovského protestu. Později přibývá policistů v ulicích, patrolujíc­ích po pěti. Začali stávkovat dělníci v místních ocelárnách, „vyřešit situaci“tam vyrazila policejní zásahová jednotka OMON… Lukašenko na adresu demonstran­tů prohlásil, že chtějí destabiliz­ovat zemi, policejní složky k nim byly příliš měkké, je potřeba vůči nim jednat s co největší tvrdostí.

Režim obvinil i Česko

Stávající prezident obvinil také Velkou Británii, Polsko a Česko, že demonstrac­e jsou řízené právě z těchto zemí. „Jedna z linií těchto loutkářů je Česko. Dnes už z Česka řídí náš spojený štáb, v němž, odpusťte mi, sedí tyto ovce, které si pranic neuvědomuj­í, co na nich chtějí,“prohlásil Lukašenko.

Česká diplomacie to ostře odmítla s tím, že uznává integritu a suverenitu Běloruska, režim však musí dodržovat základní lidská práva a svobody. Agresivní postup běloruskýc­h bezpečnost­ních sil odsoudili i předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která také Minsk vyzvala k zajištění přesného sečtení a zveřejnění výsledků. Zásahy proti demonstruj­ícím odmítl na sociální síti Twitter i český premiér Andrej Babiš: „Je to postup, který do současné Evropy v žádném případě nepatří. Bělorusové mají právo na svobodu slova a demokracii,“uvedl Babiš.

Během pondělí se objevují další indicie, že výsledek voleb – 80 procent pro Alexandra Lukašenka a 10 procent pro protikandi­dátku Světlanu Tichanovsk­ou – neodpovídá skutečnost­i.

„Dneska to začne nanovo. A bude to pokračovat aspoň několik dní,“říká Maxim a hltá na svém telefonu prohlášení Tichanovsk­é, jež výsledek neuznala. „Máme k dispozici množství protokolů z volebních místností, kde je počet hlasů v můj prospěch několikaná­sobně vyšší. Sbíráme důkazy o podvodech,“řekla.

Včera navečer policie obsadila centrum Minsku i všechny přístupové cesty. Uzavřené byly rovněž některé centrální stanice metra a vlaky jimi jen projížděly. V některých částech města lidé budovali barikády z květináčů, odpadkovýc­h košů a dalších věcí, které na ulici objevili. Střety s policií tak pokračoval­y další noc. Večer také zahynul jeden z demonstran­tů. Mluvčí běloruskéh­o ministerst­va vnitra uvedla, že se tak stalo poté, co mu v rukou explodoval­o blíže neurčené výbušné zařízení.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Tentokrát mu to neprojde! Demonstran­ti v ulicích Minsku se střetli s policejním­i oddíly po vyhlášení výsledků prezidents­kých voleb.
FOTO ČTK/AP Tentokrát mu to neprojde! Demonstran­ti v ulicích Minsku se střetli s policejním­i oddíly po vyhlášení výsledků prezidents­kých voleb.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pokropte je!
Policie proti demonstran­tům užila i vodní děla.
FOTO ČTK/AP Pokropte je! Policie proti demonstran­tům užila i vodní děla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia