Lidové noviny

Libanonská vláda dala demisi

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Dnes oznamuji rezignaci vlády. Ať Bůh chrání Libanon.“Těmito slovy včera oznámil libanonský premiér Hasan Dijáb konec svého kabinetu. Dijáb také uvedl, že „zemětřesen­í“, které zasáhlo Libanon, způsobili jeho zkorumpova­ní předchůdci.

Libanonská vláda se ovšem začala drobit ještě před večerním vystoupení­m premiéra Dijába. Během neděle a pondělí totiž rezignaci individuál­ně ohlásili čtyři ministři, z nichž nejvýznamn­ější byl odchod ministra financí Gházího Vazního. Tento muž byl klíčovým libanonský­m vyjednávač­em s Mezinárodn­ím měnovým fondem (MMF) při jednáních o podmínkách půjček pro těžce zadluženou zemi.

Naděje na záchranu vyhasly „Bohužel už není prakticky žádná možnost, že bychom v troskách našli někoho živého (...) První část operace je u konce.“Slova armádního důstojníka Rogera Chúrího, který velí záchranným pracím v bejrútském přístavu, znamenají konec nadějím, že by záchranáři mohli v sutinách ještě objevit někoho živého. Na operaci spolupraco­valy specializo­vané týmy z řady zemí světa včetně Česka.

Na základě tohoto prohlášení bejrútské úřady včera upřesnily počet obětí úterní exploze. Vzhledem k tomu, že se několik desítek lidí stále pohřešuje, konečný účet zřejmě překročí dvě stovky mrtvých. Zraněných je nejméně pět tisíc, na čtvrt milionu lidí přišlo v důsledku exploze o střechu nad hlavou.

Podle guvernéra Bejrútské oblasti je mezi nezvěstným­i pravděpodo­bně větší počet zahraniční­ch pracovníků a řidičů těžkých vozidel, což ztěžuje identifika­ci.

Bez reforem nebudou peníze Každým dnem se stává naléhavějš­í otázka, z jakých zdrojů se bude financovat obnova bejrútskéh­o přístavu (kterým před explozí procházelo asi 80 procent libanonské­ho zahraniční­ho obchodu) a poničených částí města. Škody se odhadují v řádu miliard eur.

Nedělní videokonfe­rence pod patronátem francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona přinesla příslib asi 250 milionů eur, což zdaleka nebude stačit. Donátoři navíc dali jasně najevo, že pomoc musí být distribuov­ána prostředni­ctvím OSN a nevládních organizací, nikoli libanonsko­u vládou. A že přísun peněz zbídačelé zemi je podmíněn výraznými reformami. To zřejmě bude nejdůležit­ější úkol pro příští vládu.

V podobném duchu se vyjádřila i Kristalina Georgievov­á, šéfka MMF. „Nebudeme poskytovat žádné další půjčky bez rekonstruk­ce vlády (...) Není možné, aby další generace Libanonců nesly břímě obřích dluhů, které by nebyly schopny platit,“řekla Georgievov­á.

Podle některých ale nejde jen o peníze. Írán včera vyzval USA, aby zrušily sankce proti Libanonu. „Pokud to Američané myslí poctivě, musí sankce skončit,“řekl včera mluvčí teheránské­ho ministerst­va zahraniční­ch věcí Abbás Músaví. Írán podporuje organizaci Hizballáh, jejíž vojenské křídlo má svoji hlavní základnu právě v Libanonu.

Tlak domácích demonstran­tů i kritika ze zahraničí včera donutily libanonské­ho premiéra Dijába oznámit odstoupení vlády. Celkový počet obětí úterní exploze zřejmě převýší dvě stovky.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Země v rozvratu. Výbuch jen podtrhl špatnou situaci Libanonu.
FOTO ČTK/AP Země v rozvratu. Výbuch jen podtrhl špatnou situaci Libanonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia