Lidové noviny

Přátelil se s Američany, skončil ve vazbě

- MARTIN HAMPEJS

V pondělí v 10 hodin místního času naběhlo do redakce hongkongsk­ého prodemokra­tického deníku Apple Daily přibližně dvě stě policistů. A to přestože neměli soudní povolení k prohlídce. Redaktoři vlivného listu okamžitě zapnuli své telefony a začali vysílat na sociální sítě dění z místa. Policisté oblečení v civilu procházeli jednu kancelář po druhé, pročítali dokumenty redaktorů i editorů a skládali je do modrých plastových beden. Razie skončila přibližně kolem třetí hodiny odpoledne a bezpečnost­ní složky z místa odvezly desítky modrých krabic.

Jednal s Pencem i Pompeem Ten samý den skončil ve vazbě i majitel deníku Apple Daily Jimmy Lai. Podle deníku South China Morning Post úřady zadržely i jeho dva syny a čtyři čelné představit­ele vydavatels­tví Next Digital, které vydává Laiův deník. Policisté proti nim vytasili zbrusu nový zákon z dílny čínské komunistic­ké strany, který na území

Hongkongu zakazuje jakékoliv požadavky na nezávislos­t města, „podvratnou činnost, zradu, nebo spolupráci s cizími mocnostmi“proti centrální čínské vládě a vedení Hongkongu.

Na základě právního předpisu, který místní vláda schválila před šesti týdny, nebylo složité miliardáře zatknout – je jedním z největších finančních dárců prodemokra­tického tábora, jenž požaduje větší autonomii Hongkongu.

Lai rovněž v roce 2019 jednal s americkým viceprezid­entem Mikem Pencem a ministrem zahraničí Mikem Pompeem ve Washington­u o hongkongsk­é autonomii a dalším zákonu, který měl umožnit vydávání Hongkongča­nů do rukou čínské justice. Právě tento zákon loni vyvolal masivní protesty, které přerušila až koronaviro­vá pandemie.

V očích čínské komunistic­ké strany a jejích přívrženců v Hongkongu se Laiovo jednání dá považovat za „spiknutí s cizí mocností“. Na začátku letošního roku jej dokonce čínské státní médium Global Times nazvalo „zrádcem“a dodalo, že jeho příspěvky na sociální síti Twitter „poskytují dostatek důkazů o podvratné činnosti“.

Jimmy Lai se tak stal pravděpodo­bně nejpromine­ntnější postavou z prodemokra­tického hnutí, kterou úřady na základě nového zákona zadržely. Bezpečnost­ní složky podle agentury Reuters v pondělí prohledáva­ly i restauraci, kterou vlastní Laiův mladší syn.

Hongkongsk­á policie zatkla multimilio­náře Jimmyho Laie. Zakladatel populárníc­h liberálníc­h novin se tak stal pravděpodo­bně nejpromine­ntnější osobou, kterou úřady zadržely na základě nového bezpečnost­ního zákona.

Laiův dům je podle médií pod neustálým dohledem propekings­kých organizací. Loni na jeho rezidenci hodil muž zápalnou lahev.

Pod drobnohled­em Číny

Lai, který se vypracoval z pozice vedoucího textilní továrny na jejího majitele, postavil své impérium na módní značce Giordano, která zaměstnává na 8 tisíc lidí a provozuje několik tisíc obchodů ve 30 zemích světa. Vlastní také vydavatels­kou společnost Next Digital a v roce 2008 časopis Forbes odhadoval jeho majetek na 1,2 miliardy dolarů (cca 26 miliard korun).

Laiův dům je údajně podle hongkongsk­ých médií pod neustálým dohledem propekings­kých organizací. Loni v srpnu na jeho rezidenci hodil maskovaný muž zápalnou láhev. Stejný incident se odehrál i v roce 2015. Dva roky předtím najel do brány jeho domu neznámý muž s autem a nechal na příjezdové cestě sekyru a mačetu.

Po pondělním zásahu policie v liberálním médiu se místní obávají, aby naprosto nepřišli o svobodu slova. Kvůli nově schváleném­u bezpečnost­nímu zákonu, který dal policii do rukou neúměrné pravomoci, média ani neočekávaj­í velké protesty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia