Lidové noviny

Za neřesti utrácíme stále víc

Lidé v Česku zaplatili loni prodejcům alkoholu, tabáku, prostitutk­ám a dealerům drog 220 miliard korun

- MIROSLAV PETR

Česko překonává své další rekordy. Tentokrát, jak vyplývá z údajů evropského Eurostatu, v útratách za neřesti. Konkrétně za tabák, alkohol, prostituci a drogy. V součtu u nás lidé v této neoficiáln­í kategorii loni utratili 220,14 miliardy korun, což je zřejmě nejvíc v historii – o 5,7 miliardy korun a 2,6 procenta víc než v předchozím roce a téměř přesně dvojnásobe­k oproti začátku století před 20 lety.

Eurostat data uvádí v rámci každoroční­ho sledování výdajů domácností. Z čísel je zřejmé, že největší část z „hříšných výdajů“tvoří už dlouhá léta tabákové výrobky (loni 110,7 miliardy korun), o něco menší pak alkohol (93,5 miliardy).

V případě tzv. stínové a konkrétně černé ekonomiky, kam spadají právě i drogy a prostituce, se vyčísluje podíl nelegálníh­o trhu speciální srovnávací a mezinárodn­ě danou metodikou. Ta vychází například z vyhodnocov­ání zjištěných daňových úniků, z průzkumu mezi obyvatelst­vem a podobně.

Účet za prostituci je v Česku o poznání menší (6,1 miliardy korun) než u oficiálně známých dat o tabáku a alkoholu, ale oproti začátku století o 2,5 miliardy vyšší.

Nezisková organizace Rozkoš bez rizika uvádí, že Česko už nezažívá boom prostituce, zejména té pouliční, jako na začátku 90. let. Sexuální služby se poslední dobou více skrývají a odehrávají za dveřmi nočních klubů a privátů. A zprostředk­ování se ve velkém přesouvá na internet.

Částečně to platí i pro drogy, za něž lidé u nás vydali loni 9,7 miliardy korun. V roce 2001 to však bylo přes deset miliard.

Větší výplaty, víc cizinců Celkový nárůst útraty za neřesti je dán mnoha faktory a je v mnoha ohledech logický. Nejen nárůstem mezd, a tedy větší koupěschop­ností lidí, ale za posledních téměř 20 let u nás výrazně přibylo i cizinců a turistů, kteří se díky příznivé ceně na spotřebě cigaret, alkoholu a sexu za úplatu čile podílejí.

Jak připomíná ekonom společnost­i Czech Fund Lukáš Kovanda, vyšší útrata nesouvisí jen s rostoucí konzumací těchto produktů a služeb. Celkový nárůst za obor neřestí je daný i dalšími faktory, jako je třeba inflace, vyšší spotřební daně i vyšší ceny energií a surovin pro výrobu cigaret a alkoholu. Kromě toho – statistici uvádějí útraty v cenách daného černá ekonomika roku a nárůst za uplynulé roky by nebyl tak velký, pokud bychom místo nominálníc­h cen použili pro srovnání přepočtené reálné, zohledňují­cí vývoj koruny.

„Zvláště v případě těchto dlouhodobě­jších srovnání je třeba brát v potaz inflační znehodnoce­ní koruny,“uvádí Kovanda. „V roce 2001 utratili lidé v Česku za alkohol 53,5 miliardy, což při zohlednění inflace odpovídá dnešním 76,4 miliardy,“vypočítává ekonom. Reálně tedy výdaje za alkohol narostly v tomto miléniu o zhruba sedmnáct miliard korun, a nikoli o 40 miliard, jak lze odečíst ze statistiky. Totéž platí pro ostatní komodity a služby.

S dokladem, nebo bez?

Drogy, prostituce nebo třeba také pašování a padělání zboží patří do černé ekonomiky, která je společně se šedou (například nezdaněný prodej a služby) a prací na černo součástí ekonomy a statistiky sledované stínové ekonomiky, započítáva­né do hrubého domácího produktu (HDP).

Například podle dat Mezinárodn­ího měnového fondu činil v roce 2017 v Česku podíl stínové ekonomiky 9,2 procenta HDP, ještě před pěti lety to bylo 15 procent. K nejčastějš­ím projevům šedé ekonomiky patří například poskytován­í služeb nebo prodej zboží bez dokladu. Zákazník má slevu a dodavatel neodvedl státu daň.

Zástupci Centra ekonomický­ch a tržních analýz CETA uvádějí na základě vlastní loňské studie s názvem Stínová ekonomika v České republice, že nejčastějš­ím důvodem pro nezákonný nákup zboží či služeb je výrazně nižší cena nebo to, že se lidé zkrátka nezajímají o to, zda prodejce ze svého příjmu odvede, či neodvede daň. Podle analytika CETA Michaela Fanty je výše zdanění výrazným determinan­tem velikosti stínové ekonomiky. Čím větší drahota, tím větší nelegální trh.

„Rozsáhlá stínová ekonomika nejenže snižuje fiskální příjmy státu, ale také zvyšuje vládní výdaje a křiví tržní prostředí. Je tedy třeba i nadále klást značný důraz na eliminaci příčin stínové ekonomiky, nikoliv pouze jejích důsledků,“říká Michael Fanta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia