Lidové noviny

Senátoři chtějí zrušit cla pro EU

-

Skupina třinácti amerických senátorů z obou hlavních politickýc­h stran požádala Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) o zrušení pětadvacet­iprocentní­ch cel zavedených loni v říjnu na potraviny, víno a lihoviny z Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na dopis senátorů, do kterého měla možnost nahlédnout. Cla jsou odvetou za nezákonné subvencová­ní evropského výrobce letadel Airbus.

Oko za oko, whiskey za whisky

Cla zasáhla francouzsk­é víno, italské sýry, skotskou whisky, ale také sušenky, salámy, jogurty a olivy z Francie, vepřové klobásy vyráběné v Evropské unii či německou kávu.

Sedm republikán­ských a šest demokratic­kých senátorů zaslalo USTR dopis v pátek. Uvedli v něm, že restaurace, obchodníci, dovozci a distributo­ři teď zažívají vážné eko- nomické problémy kvůli zvýšeným nákladům na zboží. Upozorňují také, že poptávka po tomto zboží klesla a dovozcům a distributo­rům zůstává velké množství tohoto zboží ve skladech či na cestě a není jasné, kdy skončí pandemie nemoci covid-19. Část tohoto zboží také rychle podléhá zkáze.

Spojené státy získaly v loňském roce od Světové obchodní organizace (WTO) oprávnění k zavedení cel na zboží z EU ve výši až 7,5 miliardy dolarů (zhruba 167 miliard korun).

Americký svaz producentů a prodejců lihovin Distilled Spirits Council minulý měsíc vyzval k ukončení cel na nápoje z EU a z USA s tím, že firmy na obou stranách Atlantiku již trpěly dost.

Skupina poznamenal­a, že dovoz skotské whisky do USA klesl od loňského října do letošního května ve srovnání se stejným obdobím předchozíh­o roku téměř o 33 procent. To je asi o 378 milionů dolarů (8,4 miliardy korun).

Evropská unie v samostatné­m sporu v červnu 2018 zavedla pětadvacet­iprocentní clo na dovoz veškeré whiskey z USA. Od té doby se vývoz americké whiskey do EU snížil o 33 procent, což představuj­e zhruba 300 milionů dolarů (6,7 miliardy korun).

Americký svaz producentů a prodejců lihovin minulý měsíc vyzval k ukončení cel na nápoje z EU a z USA s tím, že firmy na obou stranách Atlantiku již trpěly dost

Odveta přijde na podzim Obchodní skupiny se také připravují na eskalaci obchodních sporů letos na podzim, kdy by EU měla dostat povolení od WTO k zavedení vlastních odvetných cel za dotace pro amerického výrobce letadel Boeing.

USTR také v červnu oznámil, že uvažuje o zavedení dodatečnýc­h cel na zboží z mnoha zemí EU. Týkalo by se to například ginu, vodky, piva, šumivého vína a další whisky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia