Lidové noviny

ČD Cargo tíží krize, bude propouštět

- MICHAL PAVEC

Kvůli koronaviru se po železnici vozí méně aut, uhlí nebo rudy, což tvrdě dopadlo na státního nákladního dopravce ČD Cargo. Ten je po několika letech hojnosti v minusu a bude muset snížit stavy zaměstnanc­ů.

Několik let po sobě se České dráhy radovaly z miliardový­ch zisků. Pomáhala jim k tomu z velké části dobrá kondice jejich dceřiné firmy ČD Cargo, jež třeba loni vydělala 608 milionů korun. Jenže časy jsou zlé. Pro vagony vozící lidi i pro ty naplněné uhlím a dalším zbožím.

Virus uštědřil výdělečné společnost­i tvrdý úder – stačilo přiškrcení hospodářst­ví v době koronakriz­e a následky, které s tím přišly ruku v ruce. „Mohu říci, že jsme ve ztrátě,“řekl LN šéf ČD Cargo Ivan Bednárik s tím, že konkrétní hospodářsk­é výsledky nesmí – s ohledem na vydané dluhopisy skupiny České dráhy – zveřejnit dříve, než projdou účetními závěrkami.

Slovenský manažer, který vede firmu od roku 2014, si v hodnocení současné situace nic nemaluje. „Dovolím si tvrdit, že žádný nákladní dopravce nebude za rok 2020 v zisku. Naším úkolem je dosáhnout v příštím roce vyrovnanéh­o hospodařen­í,“připustil Bednárik.

Propad o pětinu

Už nyní je jisté, že kromě běžných úspor bude muset firma propouštět, zejména na administra­tivních pozicích. „Tyto kroky musíme udělat. Nedokážu ale nyní říci, zda propustíme 70, nebo třeba 150 lidí. Prověřujem­e, kde jsou úspory nákladů možné a jak lze co nejefektiv­něji přerozděli­t práci,“řekl Bednárik. Nelze podle něj vyloučit ani úspory v provozu.

V kolonce utržených peněz má ČD Cargo za první polovinu roku propad o pětinu. V nejhorším období nástupu covidových opatření, v dubnu, byl pokles příjmů od firem 24 procent oproti stejnému období loni. Je třeba zdůraznit, že nákladní dcera Českých drah je plně státní, ale na liberalizo­vaném trhu se musí chovat stejně jako soukromé firmy, jinak by neměla šanci obstát. Má na něm přibližně 60procentn­í podíl, zaměstnává zhruba sedm tisíc lidí a ročně do svých vagonů naloží 65 milionů tun zboží. Jisté je, že letos to bude podstatně méně.

Pro ČD Cargo je klíčová doprava hnědého uhlí. Jeho dodávky spadly v době rozpuku protivirov­ých opatření ze dne na den o polovinu. Výroba aut se tehdy zastavila a dodnes se nerozběhla naplno. Právě automobilk­y, obchodní centra nebo kina spotřebují velké množství energie, elektrárny ji tedy nyní nevyrábějí v tak velkém množství a nepotřebuj­í tolik uhlí jako dříve.

Kurzarbeit nestačí

Pro firmu a její lidi je v současnost­i výrazně méně práce, a proto využívá takzvané částečné nezaměstna­nosti. To znamená, že vybraná skupina pracovníků je například dva dny z týdne doma a pobírá 70 (nově 80) procent platu. Třeba 4. srpna zůstalo doma 319 lidí, 69 z provozu, 250 z administra­tivy. Na jejich mzdy inzerce vydá firma několik desítek milionů měsíčně, více než polovina z částky se společnost­i vrátí prostředni­ctvím programu Antivirus, který firmám s omezeným provozem nahrazuje část mezd.

Po prázdninác­h by mělo být jasněji v tom, kolik lidí bude muset ČD Cargo opustit. Vedení uvažuje mimo jiné o tom, že méně vytížené stanice bude ČD Cargo obsluhovat na objednávku, nebude tam mít stálý personál. U některých pozic má ale firma podstav, což znamená, že pokud někde zruší třeba pozici posunovače, neznamená to, že ho nebude potřebovat v jiné stanici.

I bez epidemie a opatření proti šíření nemoci covid-19 by státní dopravce mířil do stále větších hospodářsk­ých těžkostí – recese byla i před virem na dohled. „Jsme nyní v hospodářsk­é krizi, to je fakt. Dovolím si tvrdit, že těžký průmysl je v ní už rok. Týká se to ocelářství, hutnictví nebo těžby uhlí,“podotkl Bednárik. Ostatně už výsledky loňského roku byly slabší, firma vydělala o 55 milionů méně než v roce 2019.

 ??  ??
 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA ?? Zájem o přepravu nákladu po kolejích se kvůli protipande­mickým opatřením výrazně propadl. Do krize ale mířila už před virem.
ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA Zájem o přepravu nákladu po kolejích se kvůli protipande­mickým opatřením výrazně propadl. Do krize ale mířila už před virem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia