Lidové noviny

Do Egypta či Turecka zatím jen na vlastní pěst

-

Velké tuzemské cestovní kanceláře ruší zářijové zájezdy do exotických destinací, které zatím Česko nezařadilo na seznam bezpečných zemí. Není tedy možné do nich cestovat zcela bez omezení. Rušení cest se týká především Egypta a Turecka zhruba do poloviny září. Kanceláře klientům nabízejí možnost změny destinace, termínu či vystavení poukazu na uhrazenou částku.

V případě, že klient nebude chtít žádnou z alternativ využít, cestovní kancelář je povinna mu peníze vrátit. Zákon na zmírnění dopadů pandemie na cestovní ruch, tzv. lex voucher, se totiž týká zrušených cest s plánovaným odjezdem do 31. srpna.

CK Alexandria podle svého marketingo­vého ředitele Petra Šatného zrušila zájezdy do Egypta a Turecka s odletem do 10. září. Pokud země nadále nebudou mezi bezpečnými, bude postupně rušit i vzdálenějš­í termíny odletů. Klienti si mohou vybrat změnu destinace, termínu, případně si nechat vystavit poukaz s uplatněním v příštím roce, kdy dostanou 125 procent hodnoty zaplacené částky. Samozřejmě mohou požadovat i vrácení peněz, uvedl Šatný.

Zájezdy hlavně do Egypta a Turecka zrušila i CK Fischer. „Postupujem­e

po jednotlivý­ch týdnech, teď máme zrušené zájezdy přibližně do poloviny září. Rušení se dotklo nižších stovek klientů,“řekl mluvčí Jan Bezděk. Klienti si podle něj mohou vybrat jiný zájezd, dárkový poukaz na částku, kterou zaplatili, zvýšenou o pět procent nebo peníze zpět v hotovosti.

Cesty do Egypta, Turecka, Senegalu a na africké ostrovy s odlety do 13. září zrušil i Exim Tours, jak potvrdil obchodní ředitel a mluvčí Petra Kostka. Pro klienty platí stejné podmínky jako v případě CK Fischer. CK Blue Style podle své mluvčí Jany Ondrejecho­vé zájezdy do Egypta a Turecka na tuto sezonu nenabízí.

Řecko zdarma zrušit nelze Naopak lidé, kteří si zakoupili zájezd do Řecka a kvůli zpřísněným podmínkám se rozhodnou nejet, nárok na kompenzace nemají, uvedla Asociace cestovních kanceláří. Služby na místě, které je CK povinna zajistit, se podle ní nezmění, a nezakládaj­í tedy důvod pro bezplatné storno. Cestovní kanceláře konkrétní prohlášení teprve připravují. Pro Čechy od 17. srpna platí při příjezdu do Řecka povinný test na covid-19. Klienti si tak budou muset zajistit negativní test, případně cestu zrušit podle platných podmínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia