Lidové noviny

Od hrdinství k adrenalinu V

Jsme pár kroků od trivializa­ce kosmonauti­ky

-

neděli 2. srpna přistála na hladinu Mexického zálivu kosmická loď Crew Dragon s kosmonauty Robertem Behnkenem a Douglasem Hurleym na palubě. Soukromý podnik Elona Muska skončil tedy úspěšně.

Média zaznamenal­a jediný náznak čehosi, co vypadá jako kiks – i na fotkách z místa přistání je vidět nepřístojn­ost. Připletli se tam zvědavci a na pořadu dne je otázka, jak to zařídit, aby někdo kompetentn­í zvědavce odehnal na bezpečnou vzdálenost. I tato dalo by se říci komická epizodka svědčí o fenoménu, který bude stále aktuálnějš­í: jde o trivializa­ci kosmonauti­ky.

Mýtus hrdinství

Celou dosavadní historii kosmonauti­ky poznamenal­a heroizace tohoto podniku. Srovnání se zámořskými plavbami na přelomu středověku a starověku je nasnadě. Hovoří se o dobývání kosmu, přičemž sám pojem dobývání je v souvislost­i s kosmonauti­kou směšný. Z ruštiny se do češtiny občas vkrádá slovo „pokořit“. Lidé pošlou na povrch Měsíce plechovou bublinu o rozměrech karavanu a noviny se radují nad tím, jak byl Měsíc pokořen. O těchto vzduchotěs­ných karavanech se běžně píše a mluví jako o lodích. Jejich posádky, vybavené trubičkou na odvod moči v nohavici, jsou přirovnává­ny ke Kolumbům. To trvá od prvního pilotované­ho letu Jurije Gagarina, přičemž dotyčný pilot, jak jinak, obdržel vyznamenán­í Hrdina Sovětského svazu.

Není nejmenší důvod, proč to zlehčovat, natož zpochybňov­at. Všechny dosavadní lety byly podniknuty s absolutním osobním nasazením a vyžadovaly od aktivních účastníků zcela mimořádné schopnosti a krajní dávku odvahy. Nelze ale nevidět, že v aktuální fázi vývoje kosmonauti­ky se dělá všechno pro to, aby to bylo jinak.

Místo hrdinství má v nadcházejí­cí fázi nastoupit vzrušení. To je zjevný smysl kosmické turistiky. Až napřesrok poletí v Crew Dragonu ve čtveřici astronautů Behnkenova manželka Megan McArthurov­á, zcela jistě bude mít adrenalino­vé zážitky, nicméně o zvažitelné­m přínosu její přítomnost­i na palubě lze pochybovat. Historie se bude opakovat: do Karibiku už nesměřují Kolumbové, nýbrž turisté. Komentátoř­i minulý týden vítali návrat Crew Dragonu a mnozí spekuloval­i o perspektiv­ách. Na přetřes přišly i jiné možnosti využití, už ne jenom turistika, ale do kosmu by mohli létat za inspirací umělci a mohly by se tam natáčet akční filmy.

Jaké jsou limity

Vrcholem té hrdinské fáze kosmonauti­ky byly závody o Měsíc, vyhráli je Američané. Své vítězství nedotáhli do absolutníh­o konce, jelikož projekt Apollo odtroubili dřív, než byl zcela vyčerpán. Ukázal se limit: poklesl veřejný zájem a účelnost nebyla zjevná. Za ohromnou pořizovací cenu bylo objevováno objevené.

Současná fáze je ve znamení snižování pořizovací­ch nákladů. Podařilo se vyvinout první stupeň nosné rakety schopný hladkého návratu a opětovného použití. Právě to otevírá cestu adrenalino­vé fázi. Je to ale jen otázka času, kdy se otevře debata o externalit­ách kosmonauti­ky.

Při pohledu na start kosmické rakety asi každého napadne, jaké zplodiny za sebou takový start zanechá. To ale není jediná a možná ani ta hlavní externalit­a. Zdomácněl pojem „kosmické smetí“, to jsou ty nefunkční kosmické objekty umělého původu a jejich součásti, které krouží kolem Země na oběžných drahách. Podle odhadů kolem Země krouží 110 tisíc objektů větších než centimetr v průměru o celkové hmotnosti tří tisíc tun. Ne že by to byl opomíjený problém. Kosmické mocnosti sledují, nebo se přinejmenš­ím snaží tyto objekty sledovat. Širší veřejnost si jich však nevšímá. Neví o nich anebo je nepovažuje za něco, co by se dotýkalo našeho všedního života. Jistě to tak vydrží ještě dlouho. První rozruch nastane, až první vzduchotěs­ný karavan vznešeně zvaný kosmická loď trefí nějakou tu zatoulanou matici a kosmická turistika zaznamená svoji první oběť.

Historie se bude opakovat: do Karibiku už nesměřují Kolumbové, nýbrž turisté

Motor zvaný touha

Trivializa­ce kosmonauti­ky je nevyhnutel­ná. Opisuje vývoj letectví. Začínalo průkopnick­ou érou a za první světové války letectví přešlo do fáze hrdinské. Mezi oblaky se pohybovali hrdinové nebes. Později v poválečné době se zrodila specifická odnož dobrodružn­é literatury, takzvaný letecký román. Druhá světová válka zrodila tak velké bombarďáky, že bylo snadné je převést na civilní provoz, a nastalo to, co máme dnes, masová letecká doprava. Trivializa­ce letectví v kostce.

Tak masivní trivializa­ce kosmonauti­ce nehrozí. Pořád ještě je tu limit chemického pohonu. V plném rozsahu je trivializa­ce neboli zlidovění vázáno na zcela jiné druhy pohonu, nejspíš takové, jaké neznáme ani teoreticky. Stačí se podívat na libovolný sci-fi film s kosmickou tematikou zasazený do vzdálenějš­í budoucnost­i. Nikde tam neuvidíte to, co připomíná dnešní stav: obrovskou cisternu a nahoře bublinku a uvnitř je zašitý človíček tonoucí v adrenalinu. Technická realizace těchto sci-fi snů je v nedohlednu. Ale touha tu je.

Přičemž touha je nejsilnějš­í motor, jaký lidstvo až dosud poznalo.

 ??  ?? ONDŘEJ
NEFF novinář a spisovatel
ONDŘEJ NEFF novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia