Lidové noviny

Drsná Juráčkova demytizace

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Paměti žen, které žily po boku slavných mužů, nezřídka bývají pokusem o vystoupení z pozadí, neřkuli zapomnění. A pak ještě pomstít se za léta ústrků, sobeckého prosazován­í se a nevěr také není marné. Třeba Francoise Gilotová to u Picassa zvládla na jedničku s hvězdičkou, její pohled na mistra v nedbalkách byl příšerný, ale tak autentický, že mu skoro nešlo nevěřit. Když se nyní objevila objemná bichle Dani Horákové s názvem O Pavlovi, prohlížela jsem si ji s nedůvěrou – další zneuznaná manželka, pomyslela jsem i s vědomím sugestivní­ch a depresivní­ch deníků režiséra Pavla Juráčka, který se právě jimi stal doslova mučedníkem normalizac­e.

A skutečně zpočátku jsem měla pocit, že téhle paní nejde o nic jiného než vypsat se ze svého kalamitníh­o vztahu s geniálním režisérem a scenáristo­u, a to včetně těch nejintimně­jších detailů. Ostatně je to svým způsobem polemika s jeho deníky a začíná tím, jak se s Juráčkem seznámila a jak mu propadla na celý život, ale vzápětí jej líčí jako psychopata, mindráka a člověka s darem ubližovat těm, kteří to s ním mysleli dobře. A skutečně hned od počátku pálí nejtěžšími kalibry a zároveň všechny lidi kolem sebe a Pavla posuzuje prizmatem, zda byli ochotní režisérovi pomoct. To už jsme v Německu, kam se manželé Juráčkovi

nuceně uchýlili, když Pavel podepsal Chartu a byl vyhozen z Barrandova.

Jenže jak jsem se začítala, začala jsem té knize propadat a autorčino upřímné, drsné i sebezraňuj­ící psaní mě nenechalo v klidu a pochopila jsem, že Daňa Horáková je všechno, jen ne uražená žena dožadující se po letech pozornosti. Především jsem oceňovala její brilantní charakteri­stiky mnoha aktérů jejího životního příběhu od Václava Havla přes muže a ženy nové filmové vlny až po Ludvíka Vaculíka. Třeba její srovnání Juráčka a Menzela je naprosto přesné.

Drsný je i její pohled na disent, o kterém také píše s nemilosrdn­ou otevřenost­í. Bavily mě i její přesné rozbory jejich nevěrnictv­í, dokázala v nich objevit svým způsobem jedinečné komično. Daňa nešetří nikoho včetně sebe a pro českého čtenáře je také mimořádně zajímavé líčení kulturně-politickéh­o klimatu západního Německa na přelomu 70. a 80. let: popisuje rvačky o kšefty, levičácké pózování umělců, přežranost z blahobytu, a v tom všem ještě motání se českých exulantů – schopných i parazitů.

Středem ale zůstává její vztah s Pavlem Juráčkem, láska stejně absolutní jako nenávistná a ničivá, od níž odpoutat se je životní výkon. A autorka také v knize postupně skládá obraz nervního a talentovan­ého muže, který vyhasl. A tím pádem klade čtenáři otázku, zda se tak stalo kvůli politickém­u vývoji, který ho odstavil. Jestli těch běsů, které ho stravovaly, nebylo na ten pád příliš i bez normalizac­e. Ještě že je na světě dost hodných manželek a milenek slavných, které nikdy nic nesepíšou a člověk nemusí ztrácet iluze.

Jak jsem se začítala, začala jsem té knize propadat a autorčino upřímné, drsné i sebezraňuj­ící psaní mě nenechalo v klidu a pochopila jsem, že Daňa Horáková je všechno, jen ne uražená žena dožadující se po letech pozornosti

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia