Lidové noviny

Vlaštovky blížících se voleb

Zvýšení penzí a zrušení konceptu superhrubé mzdy přinesly náměty k debatám. Víc si od toho neslibujme

-

Troje volby, které nás v příštím roce a půl potkají, konečně vnáší do koronavire­m přesycené veřejné debaty tradiční témata – penze a daně.

Již dnes lze u penzí předvídat, jak to dopadne. Penze se navýší víc, než je ze zákona nutné a vzhledem k situaci rozumné, a přijde i jednorázov­é navýšení, načasované těsně před volbami do Poslanecké sněmovny.

Trochu těžší je odhadnout, jak bude kompenzová­n výpadek příjmů rozpočtu v důsledku premiérem ohlášeného zrušení konceptu „superhrubé mzdy“. Ovšem jasné je, že střední i vyšší střední třída si nakonec s příjmy polepší v podstatně menší míře, než by odpovídalo snížení jejich příjmů v době, kdy byla superhrubá mzda zaváděna.

Nic z toho není nijak překvapují­cí, tak prostě funguje demokratic­ká politika vlády, která svou existenci zakládá na podpoře politickýc­h stran volených především penzisty a občany s nižšími příjmy. Nic nás ale také neopravňuj­e čekat, že návrh přinese nějaký jiný užitek, než je ono již zmíněné oživení veřejné debaty staronovým­i tématy.

Kdo pomohl více

Nejprve k penzím. Čistě z hlediska vývoje cen není žádný důvod k navyšování penzí nad rámec daný zákonem a vývojem cen. Vývoj indexu cen spotřebníh­o koše důchodců v posledním roce se odchýlil – primárně díky sezonním vlivům rychleji rostoucích cen potravin, které mají v onom spotřebním koši u důchodců vyšší váhu – od vývoje celkového indexu jen velmi nepatrně, o zhruba 0,5 procentníh­o bodu. To samozřejmě není odchylka vyžadující kompenzaci. Navíc rychlejší růst cen potravin nepředstav­uje trvalý jev, neúrody střídají nadúrody a v průměru je úroda samozřejmě průměrná. Faktický stav věcí však samozřejmě nezabrání politikům, kteří se o volební hlasy penzistů opírají, hlasitě prohlašova­t něco jiného. Což také zvláště představit­elé ČSSD Jan Hamáček a Jana Maláčová již minulý týden razantně za obecného přikyvován­í ostatních – kdo by si chtěl před volbami naštvat důchodce? – učinili. Čekejme tedy v budoucnu spíše přetahován­í o to, kdo pomohl více. Rozpočet, tipuji, prostě „vrkne“o něco mezi 10 a 20 miliardami korun, než představuj­e zákonem definovaná valorizace.

U zrušení „superhrubé mzdy“je situace složitější především proto, že v něm jde o objem peněz takřka o řád vyšší. Přestane-li se stávající daň ze mzdy počítat ze základu představov­aného tzv. superhrubo­u mzdou (hrubou mzdou a odvody zaměstnava­telů do sociálního a zdravotníh­o pojištění) a začne se opět počítat „jen“z hrubé mzdy, přijde rozpočet v konečném důsledku tohoto kroku o něco mezi 70 a 80 miliardami korun. Proto se již minulý týden ozvalo ústy své ministryně ministerst­vo financí s tím, že zřejmě bude třeba kompenzova­t výpadek daní progresivn­ími sazbami tak, aby ti lépe vydělávají­cí, kteří by na takové změně mohli skutečně významněji benefitova­t, toho zas tak moc nedostali. Angličtina

má pro pokus o slučování neslučitel­ného takovou pěknou frázi „squaring the circle“(česky známou jako kvadratura kruhu), k tomuto se hodí přesně. Ano, dát významný benefit, aniž by to něco stálo, je skutečně mimořádně obtížné.

Bylo by to vše vcelku zábavné, kdybychom už dávno neměli k dispozici daňové studie (např. z OECD), které ukazují, že jednou ze skutečných dlouhodobý­ch brzd české ekonomiky je vysoké zatížení kvalifikov­aných profesioná­lů daňovými a jinými odvody. Náměty k debatám nám tedy zvýšení penzí i zrušení konceptu superhrubé mzdy nepochybně přinesly a ještě do voleb přinesou, nic víc si však od nich neslibujme. Rozhodně pak ne nějaký významný strukturál­ní posun české soustavy veřejných financí k lepšímu.

Dát významný benefit, aniž by to něco stálo, je skutečně mimořádně obtížné

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Důvod k navyšování penzí nad rámec daný zákonem a vývojem cen autor nevidí, politici ano
ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Důvod k navyšování penzí nad rámec daný zákonem a vývojem cen autor nevidí, politici ano
 ??  ?? MIROSLAV SINGER předseda dozorčí rady Generali Pojišťovny, a. s., bývalý guvernér ČNB
MIROSLAV SINGER předseda dozorčí rady Generali Pojišťovny, a. s., bývalý guvernér ČNB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia