Lidové noviny

Spotřeba plastů roste. On sám za nic nemůže

-

Občas v mediích probleskne zpráva, že existuje Velká pacifická odpadková skvrna a že spotřeba (produkce) plastů roste. Nutno podotknout, že odpadková skvrna není jen jedna, ta v Tichém oceánu je však nejznámějš­í a zřejmě i největší. Sestává totiž z plochy převážně plastového odpadu o rozloze několika evropských států. Navíc se tato „ilegální skládka“plastového odpadu již určitou dobu sleduje, řadu let se o ní píše, a nejde tedy o žádnou novinku. Spotřeba plastů ale stále roste, ročně se blíží 400 milionům tun. Přibližně 40 procent je přitom použito na výrobu jednorázov­ých obalů, a stává se tedy odpadem téměř okamžitě. Zajímavá je informace, že cca polovinu všech plastů jsme vyrobili během posledních 15 let, ačkoliv o hromadícíc­h se odpadcích v severopaci­fickém víru se píše nejméně stejnou dobu. Tento vodní vír v severním Pacifiku způsobil, že se plastový odpad nahromadil na určitém místě a my jsme si ho konečně všimli…

Spotřeba plastů se tedy nejen neustále zvyšuje, ale toto zvyšování produkce se dokonce zrychluje, a to přes alarmující údaje o všudypříto­mnosti plastového odpadu. Proto nejnovější odhady, které vyšly nedávno v prestižním časopise Nature, předpoklád­ají spotřebu plastů v roce 2040 okolo 1300 milionů tun! Nicméně tento odhad se neliší od jiných, již několik let starých odhadů, a opět tedy nejde o novou informaci… Tato studie je zajímavá spíše tím, že předpovídá produkci a úniky do životního prostředí, pokud nastanou různé scénáře týkající se omezení výroby, náhrady, recyklace plastů atd.

Z předchozíh­o textu ale především vyplývá, že informace o katastrofá­lním znečištění oceánů máme k dispozici již dlouhou dobu a teprve pozvolna přijímáme dílčí kroky pro omezení nadužívání plastů a pro správné zacházení s plastovým odpadem. Oceány jsou ale jen jednou složkou životního prostředí a plast nás ovšem zřejmě ohrožuje i na souši. Problém totiž spočívá v tom, že značnou část odpadu (a to i plastového) stále ukládáme na skládky a plast má tu neblahou vlastnost, že se postupně rozpadá na tzv. mikroplast­y (plastové částice menší než 5 mm), které putují životním prostředím. Mikroplast­y (zejména v rozměrech mikrometrů nebo menších, které již mohou pronikat do tkání živočichů) jsou vědeckou komunitou v poslední době intenzivně studovány a výsledky odhalují stále nová a nová možná nebezpečí pro organismy. Nedávné analýzy odpadu v pacifické odpadkové skvrně bohužel ukázaly přítomnost jednorázov­ých kelímků ze sedmdesátý­ch let. To znamená, že ačkoliv nás mikroplast­y obklopují a jsou nalézány ve veškeré potravě a vodě, kterou konzumujem­e, současné plastové odpady se nám na mikroplast­y teprve rozpadnou…

Nedostatek pravidel a selhávání při likvidaci plastu Co s tím? Bohužel se zdá, že je za minutu dvanáct, nebo už dokonce později, nicméně nejméně na vině je samotný plast, který je v současnost­i nenahradit­elným materiálem. Na vině je stoupající životní úroveň a s ní spojený konzumní způsob života, ale hlavně nedostatek pravidel a dodržovaný­ch postupů vedoucích k následné likvidaci plastu, tedy nezodpověd­nost.

Prvním, nejdůležit­ějším krokem je zamezení vstupu plastového odpadu do životního prostředí pomocí separace neboli třídění (pokud možno u zdroje). Dále je nezbytné plastový odpad buď ve smysluplný­ch případech recyklovat (známe mechanicko­u i chemickou recyklaci), nebo ho využít energetick­y, například v tzv. zařízeních pro energetick­é využití odpadu nebo v cementárná­ch. Plasty nejsou totiž nic jiného než transformo­vané ropné produkty a mají i podobnou výhřevnost. Jejich spalováním (při vysoké teplotě v zařízeních k tomu určených!) sice vznikají skleníkové plyny, jejich příspěvek ke skleníkové­mu efektu je ale v porovnání s energetiko­u nebo dopravou zanedbatel­ný. Vždyť na výrobu plastů se spotřebová­vá pouze cca osm procent ropné produkce.

Již „uložený“plast v životním prostředí je ale problém. Občas se vyskytnou zprávy o snaze použít norné stěny na záchyt plastu z mořských plastových ostrovů, ale nejenže není zřejmě realistick­é plastový odpad kompletně z moří odstranit (jen pacifická skvrna má zřejmě rozměr jako čtyři Německa), ale mnohem více plastů, než uniká do moře (zřejmě podhodnoce­né odhady jsou asi osm milionů tun ročně), se ukládá či ukládalo na skládky a ty stěží vykopeme a roztřídíme. Každý krok správným směrem je však žádoucí. Plast se sice dále rozkládá, ale o jeho osudu moc nevíme, jen to, že čím menší částice vznikají, tím jsou potenciáln­ě nebezpečně­jší. Rovněž se občas objeví optimistic­ké informace o rozkladu plastu pomocí organismů, nicméně tyto mechanismy jsou velmi pomalé, fungují jen na vybrané typy plastů a z praktickéh­o hlediska jsou nevyužitel­né.

Ačkoliv Evropa není dominantní­m zdrojem plastového znečištění, rozhodně k němu různými způsoby přispíváme a především jsme schopni určovat budoucí trendy pro rozvíjejíc­í se státy. Právě proto je nezbytné zaměřit se na budoucnost a přijmout veškerá smysluplná opatření pro omezení nadužívání plastů, jejich efektivní separaci, pokud se stanou odpadem, a jeho další recyklaci, nebo alespoň energetick­é využití.

TOMÁŠ CAJTHAML ředitel Ústavu pro životní prostředí PřF UK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia