Lidové noviny

Pomáhej těm kolem sebe

O šílenství a blázincích už psali mnozí spisovatel­é, teď se k nim se svou prvotinou přidala i Francouzka Victoria Masová

- RADIM KOPÁČ

Psychiatri­cká klinika většinou k návštěvě moc neláká, člověk má obavu, aby si ho tam nenechali. Ale existují výjimky. Jednou z nich je prvotina francouzsk­é spisovatel­ky Victorie Masové, letos třiatřicet­ileté, která vyšla v původním znění loni a v překladu pak před pár týdny v nakladatel­ství Odeon. Jmenuje se Bál šílených žen.

O šílenství a blázincích psali v literatuře i kulturní historii mnozí, domácí i hosté, třeba Václav Ryčl nebo Michel Foucault. A nebylo to pěkné čtení, ať měl text podobu poetizovan­é zpovědi, brutálně drásavé sebediagnó­zy (Ryčlův Pavilon číslo 13), anebo filozofují­cí studie, v níž se analýza fenoménu snoubí s hlubinnou kritikou (Foucaultov­y Dějiny šílenství a Zrození kliniky).

Cirkus Sade

Masová si vzala z každé strany něco: čas a místo jsou autentické, a dokonce i některé postavy mají reálné předobrazy. Paříž 1885: hospitál Salpetrier­e, vedený Jeanem-Martinem Charcotem, charismati­ckým lékařem, zaměřeným hlavně na praktické, trochu spektakulá­rní zkoumání hysterie. V Salpetrier­e k tomu měl všechny podmínky: jednak to byla klinika výhradně pro ženy (muži byli pod zámkem v Bicetre a děti v Pitié), jednak měl mocenské pole tak široké, jak si právě namanul. Jednou v roce, v čase masopustu, pak kliniku, připomínaj­ící obřího barokizova­ného pavouka, otevřel pařížské smetánce. Nabídl jim titulní bál, freak show jak vystřiženo­u z legendární­ho filmu Toda Browninga, přehlídku pacientek namaskovan­ých podle vlastních fantazií, které svou „nenormalit­ou“utvrzovaly návštěvník­y v jejich nadřazené „normalitě“.

Ten bál sice dává příběhu pointu, ale jinak o něj moc nejde. Síla té knihy ostatně není v příběhu, jehož děj je spíš pozvolný, digresivní, ostatně jak je ve francouzsk­é beletrii, míchané s esejistick­ými úvahami a básnickou obrazností, dobrým zvykem.

A Charcot není hlavní hrdina; je sice principále­m celého toho sadistické­ho cirkusu, jak každoroční­ho bálu, tak každodenní lékařské praxe, založené na křesťanské­m bludu o přirozenos­ti patriarchá­tu, respektive o méněcennos­ti ženského pohlaví, ale nitky příběhu drží v rukou někdo jiný.

Tělo, duch a duše

Hlavní postavy jsou v Bálu šílených žen dvě: jedna je zevnitř, druhá zvenčí, jedna je normální, druhá nenormální. Během příběhu si role prohodí: z ošetřovate­lky Genevieve se stane pacientka a z pacientky Eugénie, násilně dovlečené před soudní stolec vlastním otcem, zoufalým otrokem konvencí a konformism­u, se stane svobodná, kompletní bytost. Na scéně je totiž ještě něco: spiritismu­s, víra v záhrobní svět obývaný duchy. Právě s nimi dokáže Eugénie komunikova­t. Ta symbolika je jasná: svět duchů je podvědomí, lokalita, kam majoritní společnost brutálně vytlačila všechno nepohodlné, obávané, zakazované. Na tohle ale nepřišel Charcot,

ten léčil, spíš týral tělo; na to přišel až o pár dekád později Sigmund Freud, jehož psychoanal­ytický koncept je založen právě na úsilí přirozeně narovnat, zkompletov­at lidského ducha.

Masová je vlastně kritická ve Foucaultov­ě duchu: jde proti náboženstv­í (jako neléčené kolektivní hysterii), jde proti lékařům (kteří si vždycky myslí, že vědí víc než pacient), jde proti drze a agresivně nárokované mužské nadvládě (která vždy skrývá nějaký ten sexuální mindrák, úzkosti a strach), jde proti omezenosti racionalis­mu (který nevěří v duchy proto, že by obratem ztratil svou legitimitu a nebesa by se mu zřítila na hlavu).

Není to ale žádné tažení proti všem, revolta a la these, jaké se dneska s gustem nosí jak v literatuře, tak v životě. Je to přirozená cesta osvobozová­ní člověka, které má na rubu vlastního snění jistou citlivost, ohleduplno­st k druhému. Když se Genevieve loučí v dramatické­m finále s Eugénií, má jedinou prosbu: „Pomáhej těm kolem sebe.“Tak hurá do toho!

Victoria Masová: Bál šílených žen

Přeložila: Alexandra Pflimpflov­á Vydal Odeon, Praha 2020

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na startu kariéry. Debutující spisovatel­ka Victoria Masová.
FOTO PROFIMEDIA Na startu kariéry. Debutující spisovatel­ka Victoria Masová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia