Lidové noviny

Výlet za pohádkou o Popelce

- EVA OBŮRKOVÁ

Vodní příkopy, vysoká věž, robustní kulaté bašty, špýchar, hladomorna, dva paláce a nádherné interiéry, kde si gotika podává ruku s renesancí: to je Švihov, nejkrásněj­ší vodní hrad v Čechách. Stojí v mělkém údolí řeky Úhlavy u Klatov, které každý rok na jaře rozzáří záplavy žlutých kosatců a růžových kvítků rostliny s podivným názvem rdesno hadí kořen.

Hrad založil na základech starší tvrze Půta Švihovský z Rýzmberka, jeden z nejbohatší­ch velmožů své doby. Narodil se v roce 1460 a v pouhých sedmnácti letech se stal nejvyšším sudím Království českého. Začal se stavbou Švihova, nákladně přestavova­l hrad Rabí a chystal se na stavbu nového hradu Prácheň. Byla to rozporupln­á osobnost: když v roce 1504 nečekaně zemřel, Bohuslav Hasištejns­ký z Lobkovic o něm napsal oslavnou báseň, zatímco poddaní na Půtových panstvích tvrdili, že ho odnesl čert.

Kam si pro něj přišel, ale nevíme: Půta totiž své hříchy spravedliv­ě rozděloval mezi Rabí a Švihov, takže na obou hradech dodnes tvrdí, že satanáš úřadoval právě u nich. Na Švihově prý s Půtou vyrazil strop ložnice a díra, jíž oba proletěli, se prý čas od času objeví i ve střeše velké věže.

Jak vypadal Švihov v dobách své největší slávy? Proti sobě tu stojí dva paláce propojené kaplí na jedné a schodišťov­ou věží na druhé straně. V severním paláci je velká hodovní síň a panská ložnice, v jižním zbrojnice a v nejvyšším patře se přes celou plochu táhne sál s renesanční­m kazetovým stropem. Všimněte si oken v nejvyšších patrech hradu: jejich autorem je Benedikt Rejt (asi 1454–1534), nejvýznamn­ější architekt české pozdní gotiky a dvorní architekt

Vladislava Jagellonsk­ého. Podílel se i na úpravách Pražského hradu a jeho vrcholným dílem je Vladislavs­ký sál ve Starém královském paláci, považovaný za jednu z nejpůvabně­jších a také nejrozlehl­ejších (délka 62 m, šířka 16 m, výška 13 m) pozdně gotických prostor v Evropě. Okna už ale patří slohu, který v té době přišel z Itálie: renesanci. Podobná okna použil Rejt i na Švihově a do temných interiérů vpustil slunce, světlo a vzduch.

Nazmar nepřišly ani Rejtovy zkušenosti se stavbou gotického opevnění Pražského hradu: v Praze vznikly dělové bašty Mihulka, Daliborka a Bílá věž, na Švihově Rejt kromě vnitřního opevnění se čtyřmi velkými baštami – Červenou, Bílou, Zelenou a Zlatou – a vodním příkopem vybudoval druhý pás hradeb se šesti okrouhlými a třemi hranolovým­i baštami a vstupní věží; všechny stály v širokém vodním příkopu. Z někdejších vodních vychytávek sice zbyl jen zlomek, ale dodnes je zřejmé, jak důležitou roli v obraně hradu voda měla. Řeka Úhlava napájela vodní příkopy, a když hrozilo nebezpečí, zvedla se navíc stavidla tří okolních rybníků a voda zalila louky kolem hradu. Když bylo opravdu zle, dalo se zatopit dokonce i nádvoří mezi paláci. Hrad pak stál téměř na ostrově: vodní plochy spolu se zamokřenou půdou znemožňova­ly nepřátelsk­ým vojskům pohodlný přístup.

Při prohlídkác­h poznáte, jak se na hradě bydlelo a žilo na konci středověku a počátkem renesance. Zatímco okruh Hrad představuj­e spíš sály určené pro reprezenta­ci, kapli, hodovní sál a zbrojnici, okruh Kuchyně vám ukáže, jak vypadal každodenní život sloužících; prohlédnet­e si například kancelář správce, sklepy, strážnici, černou kuchyni a fraucimor. Stavebnímu vývoji hradu se věnuje expozice Od zříceniny k památce, instalovan­á v pěti patrech nejvyšší věže, pro rodiny s malými dětmi jsou připraveny speciální prohlídky spojené s hledáním pokladu, nechybí ani oživené noční prohlídky během srpnových pátků a sobot.

Díky romantické atmosféře je Švihov oblíbeným místem filmařů. Jaké filmy se tu natáčely? Vodní příkopy sice žertující návštěvník­y svádí třeba k odpovědi Poklad na stříbrném jezeře, ale ten to nebyl. Hrad zato poznáte třeba ve filmech Šašek a královna nebo Johanka z Arku. Patrně nejslavněj­ší byla ovšem filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku, v níž Švihov vystupuje jako macešin statek: k hradní zdi s prázdnými okny tehdy přibyla pavláčka se schodištěm, falešné okenice i dveře. Filmaři postavili i holubník a novou bránu, protože ta skutečná byla moc daleko, dokonce jako na objednávku prý všechno zasypal sníh, ale po natáčení zase všechno rychle zmizelo.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Gotika si tu podává ruku s renesancí: to je Švihov, nejkrásněj­ší vodní hrad v Čechách. Stojí v mělkém údolí řeky Úhlavy u Klatov.
FOTO SHUTTERSTO­CK Gotika si tu podává ruku s renesancí: to je Švihov, nejkrásněj­ší vodní hrad v Čechách. Stojí v mělkém údolí řeky Úhlavy u Klatov.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Přes celou plochu patra se táhne sál s renesanční­m kazetovým stropem
FOTO PROFIMEDIA Přes celou plochu patra se táhne sál s renesanční­m kazetovým stropem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia