Lidové noviny

US Open? Chci mít čisté svědomí

Řada hvězd se z tenisového US Open v čase koronaviru odhlásila. Petra Kvitová se však na americký grandslam chystá. Výsledky Prague Open

- MIROSLAV NĚMÝ

Na kurtech, kde ona sama v roce 2018 slavila titul, je zase živo. V pondělí na pražské Spartě odstartova­l Prague Open, teprve druhá akce WTA v nových časech ovlivněnýc­h pandemií koronaviru. Petra Kvitová se dostavila jako čestný host. Hlavně proto, že se zde hraje na antuce a ona už vyhlíží zámořské betonové turnaje.

„Abych byla upřímná, cukat to se mnou moc ještě nezačalo,“usmála se třicetilet­á Kvitová, kterou konečně přestaly trápit bolesti levého předloktí. „Teď jsem ráda, že nemusím hrát, v plné přípravě by to nedopadlo nejlíp. Ale když jsem začala vídat na sociálních sítích fotky, jak holky trénují na kurtech, říkala jsem si: Už to začíná! Je fajn zase vidět tenisový život.“

Kdy do něj tedy znovu vstoupíte vy?

Teď jsem se vrátila z Monaka pozdravit a podpořit pražský turnaj a dál trénovat. Příští středu odlétám do USA.

A?

Těším se – i netěším. Jsem ráda, že se začne, těším se na hru samotnou. Na druhou stranu moc nevím, jak to bude všechno vypadat, jak to půjde, jak bude vypadat moje hra. A taky nevím, jaké to bude bez diváků; máme zprávy, že by mohli nachystat virtuální publikum, něco se chystá. Hlavně že se tenis pomalu vrací. Hrálo se v Palermu, hraje se tady. Takže dobrý.

Váš plán tedy zní?

Nastoupím v Cincinnati (tradiční turnaj se ale letos koná v New Yorku), abych líp věděla, co od sebe čekat v New Yorku (na US Open). Trénuju docela dost, snad se to na mně v zápasech v dobrém podepíše.

Nyní byste čekala co?

Ještě nečekám nic (úsměv) .Já už jsem zažila návraty po zraněních, ale tohle mi přijde jiné: když se zraníte, ženete se co nejrychlej­i zpátky a všichni okolo hrají, teď měli přestávku všichni. Bylo to takové všelijaké, tréninků ze začátku taky nebylo nejvíc. Pro všechny je to nové.

Řadíte se kvůli tomu mezi ty, kteří soudí, že na grandslamu bude v tak nečitelné situaci možné všechno?

Mladé holky se hodně chystaly a trénovaly, ale nejen ony. Všechny

se snažíme zlepšovat, na takovou přípravu jinak v sezoně moc není prostor. Záleží, jak to kdo zvládne. Někdo potřebuje víc zápasů, někdo víc tréninků... Ale Serena je Serena, ta vždycky hraje míň turnajů a vždycky je pak na nich výborná, stejný případ to bude i teď v Americe. Navíc když bojuje o vyrovnání grandslamo­vého rekordu (24 titulů Margaret Courtové). Ta bude nepříjemná jako vždycky.

A dál?

Všechny holky z topu. I když ne všechny pojedou, startovní pole bude pořád hodně silné. Jsem sama zvědavá.

Třeba světová jednička Ashleigh Bartyová nedorazí...

I v pauze jsem si s někým psala, viděly jsme se na exhibici v Berlíně, proto pro mě pak není tak velké překvapení, když to někdo ohlásí. Přijde mi zvláštní, že už je jich docela hodně, ale naprosto to chápu a respektuju, že ne každému se do Ameriky chce.

Dvouhra – 1. kolo: Bouchardov­á (Kan.) – Kuděrmětov­ová (8-Rus.) 6:0, 6:3. Další zápasy se kvůli dešti přeložily na dnešek.

hrála poslední soutěžní zápas na konci února v Dauhá, během pauzy absolvoval­a několik exhibičníc­h podniků a teď svou přípravu směřuje k US Open. Z něj se včera odhlásila Barbora Strýcová.

Jak budou vypadat na grandslamu volné dny?

Sama nevím. Já se při nich v areálu moc neobjevova­la, stačilo mi projít se do Central Parku, což teď nehrozí. Na tenisu se nechci ze všech důvodů moc pohybovat, ztrácím tím energii. Asi bude psychicky hodně náročné zvládnout to zavřená na pokoji, ale nějak to dopadne. Beru knížky, budu koukat na filmy, na seriály. Už aby mi začala ta Ordinace!

Chvíle volna vám budou „zpestřovat“pravidelné testy na koronaviru­s, že?

Já jich mám za sebou docela dost, na každou akci si je dělám, aby bylo všechno v pořádku. Není to úplně příjemné, ale vydržet se to dá. Už jsem ostatně zvládla horší věci.

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA ?? Petra Kvitová
FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA Petra Kvitová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia