Lidové noviny

Králka, běhoun a píšek

Výročí pěti let šachové rubriky v Lidových novinách v kontextu více než 150leté historie šachových sloupků v českém tisku.

- PAVEL MATOCHA

Pátrání po starých šachových sloupcích v periodické­m tisku je trochu detektivní prací a trochu hledáním pokladů. Když sběratel šachové literatury objeví nějaký dávný časopis s šachovou rubrikou, o níž dosud nikdo a zřejmě jen pár měsíců a ve velmi malém nákladu. V každém vydaném čísle byla i půlstránko­vá šachová rubrika, o jejíž existenci nevěděl nikdo z oslovených šachových historiků a sběratelů šachové literatury, ani není uvedena v žádné dostupné sekundární literatuře. Ostatně o časopise není žádných zmínek ani na internetu. Rubrika ve sportovním týdeníku byla zajímavá a i hezky graficky vedená a je v ní například uvedená dosud neznámá šachová partie Teller–Molisch z mistrovstv­í Brna 1924.

Pravidelné šachové rubriky v tisku byly prvními informační­mi zdroji šachistů, specializo­vané šachové časopisy následoval­y až o několik desetiletí později. První šachová rubrika v českém periodické­m tisku začala vycházet v roce 1863 v brněnském měsíčníku Besídka čtenářská a o rok později následoval­y dvě další – v Nerudově týdeníku Rodinná kronika a ve čtrnáctide­níku Zlatá Praha.

Tehdy se ještě dámě říkalo králka, jezdci koník, střelci běhoun a pěšci píšek. Ale pravidla šachová byla už několik století stejná jako nyní, a tak i pro dnešní čtenáře je zajímavé a inspirativ­ní starými rubrikami listovat. Většinou obsahovaly diagram s úlohou a krátké zprávy z šachového dění, někdy i celou komentovan­ou partii.

Na ukázku si vezměme první rubriku, která vyšla ve Zlaté Praze, protože právě tato byla nejslavněj­ší a vycházela nejdéle. Zlatá Praha se šachové hře věnovala v letech 1864–65 a pak 1885–1929. Prvního ledna 1864 vyšla ve Zlaté Praze tato trojtažka Johna Browna, kterou si můžete zkusit vyřešit.

John Brown B.C.A. Tourney 1862

Autor soupisu české šachové literatury z let 1806–1945 zdokumento­val přes dvě stě různých šachových rubrik a další desítky by jich přibyly za poválečnýc­h 75 let, které Karel Mokrý již nemapuje.

Rubrika, kterou právě čtete, slaví páté výročí a rozhodně má na co navazovat. V Lidových novinách totiž respektova­ná šachová rubrika vycházela dlouhá desetiletí – v letech 1905 až 1914 a potom 1922 až 1952 – a byla velmi obsáhlá, někdy rozsahově zabrala i celou novinovou stranu. Postupně ji vedli

Stanislav Trčala, Zdeněk Mach, Amos Pokorný, Jiří Lendl a Karel Průcha, vše velká jména českého šachu. Inspirativ­ním počinem je, že ve dvacátých letech dvacátého století vyšly otisky některých ročníků šachových rubrik jako samostatné brožované publikace.

 ??  ?? Šachová rubrika v časopise Slavia
Šachová rubrika v časopise Slavia
 ??  ?? Obálka sportovníh­o týdeníku (1924)
Obálka sportovníh­o týdeníku (1924)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia