Lidové noviny

Těžkých případů covidu je nejvíc za čtvrt roku

-

Česko zaznamenal­o třetí nejvyšší přírůstek v počtu nakažených novým koronavire­m od jarního počátku pandemie: 367 potvrzenýc­h případů covidu během úterka. Za včerejšek pak testy odhalily dalších 237 nemocných, přičemž údaj platí k večerní uzávěrce LN.

Podle aktuálních dat ministerst­va zdravotnic­tví je ale v zemi také nejvíc hospitaliz­ovaných od květnového řádění viru. Lidí, které covid-19 poslal na léčení do nemocnice, je 130. V těžkém stavu je 31 pacientů, rovněž nejvyšší počet za víc než čtvrt roku.

Denní přírůstky nyní ve všedních dnech výrazně přesahují 200 nakažených. Pod touto hranicí byl nárůst jen v neděli, o víkendu se ale testuje méně. Naopak v pátek laboratoře odhalily rekordních 505 případů koronaviru. Za poslední tři všední dny přibylo více než 1100 nakažených, což je vyšší tempo než v březnu nebo v dubnu.

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh, v nemocnicíc­h je s nákazou méně pacientů než na jaře. Ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v úterý uvedl, že denně je hospitaliz­ováno asi deset lidí s covidem, ale většinou kvůli jiným zdravotním obtížím. „Většina hospitaliz­ovaných jsou velmi seniorní pacienti a nemocnice nám hlásí, že ani nemají příznaky,“sdělil Dušek.

Od začátku epidemie se v Česku nakazilo 22 790 lidí. Uzdravenýc­h je 16 939, tedy zhruba tři čtvrtiny. S covidem-19 dosud zemřelo 418 lidí. Aktuálně je v zemi 5433 nakažených. Nejhorší situace zůstává na Kolínsku, kde je za posledních sedm dní 42 nakažených na 100 000 obyvatel. Následuje Praha s 37 nakaženými na 100 000 obyvatel. Do včerejších 18 hodin v metropoli přibylo 75 nakažených.

„Pouze v několika okresech jdou ty nárůsty k vyšším číslům. Jsou to známá ohniska, řada z nich už je uhašených. A je velká řada okresů, kde se po dobu léta nic dramaticky významného nestalo,“řekl Dušek.

Reprodukčn­í číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovanéh­o, odhaduje šéf zdravotnic­kých statistiků na 1,1. Na podzim očekává minimálně stejný záchyt nových případů, spíše ale vyšší.

Návrat lidí z dovolených a dětí i studentů do škol by mohl dle epidemiolo­gů situaci s covidem zhoršit. Od září proto bude povinné zakrývání nosu a úst v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnic­kých a sociálních zařízeních, na vnitřních akcích od stovky účastníků a u říjnových krajských a senátních voleb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia