Lidové noviny

„Řezník Balkánu“chce z vězení

V odvolacím procesu obhájci argumentuj­í, že generál Ratko Mladič trpí počínající demencí

- TOMÁŠ VLACH

Pro haagský tribunál pro válečné zločiny platí pořekadlo o božích mlýnech. A zvlášť v prvním bodě – procedury jsou skutečně více než pomalé. Stíhání bývalého velitele armády bosenských

Srbů Ratka Mladiče se táhne bezmála čtvrtstole­tí. V roce 1996 ho Mezinárodn­í tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu obvinil z válečných zločinů. Srbsko ho zatklo a vydalo do Haagu až v roce 2011 a o šest let později dostal doživotní trest. Nyní, skoro po dalších třech letech, probíhá odvolací proces a jeho rozsudek bude znám nejdřív na jaře.

A zdá se, že soudci ani osmasedmde­sátiletý generál nikam nespěchají. Odvolací řízení u Mechanismu OSN pro mezinárodn­í trestní tribunály (MICT), který po zániku ICTY soudí zločiny z balkánskýc­h válek, mělo původně začít v březnu. Kvůli operaci polypu u Mladiče se ale odložilo na duben a následně jej odsunula koronaviro­vá pandemie.

Obhájci nyní tvrdí, že muž přezdívaný Balkánský řezník trpí počáteční demencí. „Nelze vést proces proti někomu, kdo není schopen stát před soudem,“argumentov­al jeho právník Dragan Ivetič. Soudci ale námitku smetli ze stolu: „Není dokázáno, že by nebyl schopen komunikova­t, radit se s obhájcem a chápat smysl líčení,“rozhodli.

Vykonavate­l a architekt

ICTY uložil Mladičovi v listopadu 2017 doživotí mimo jiné za organizová­ní etnických čistek na Bosňácích, včetně té ve Srebrenici, kde bosenskosr­bští vojáci v červenci 1995 pod jeho velením povraždili na osm tisíc lidí. Mladič na tuto operaci osobně dohlížel a v živé paměti jsou výjevy, jak na místě rozdává bosenským dětem bonbony nebo si připíjí s velitelem jednotek OSN Thomem Karremanse­m.

Někdejší důstojník komunistic­ké Jugoslávsk­é armády se počátkem devadesátý­ch let dostal k vojsku bosenských Srbů, kde se stal náčelníkem generálníh­o štábu. Nesl tak bezprostře­dní odpovědnos­t za všechny bojové operace v letech 1992 až 1995 včetně obléhání Sarajeva, které stálo 11 tisíc životů. Tribunál ho uznal vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně srebrenick­é genocidy, terorizová­ní civilistů při obléhání

Sarajeva a zločinů proti lidskosti.

Nynější proces provázejí přísná protikoron­avirová opatření. Mladič byl v roušce a tři ze čtyř soudců včetně předsedkyn­ě senátu Priscy Nyambeové se na jednání připojili formou videokonfe­rence.

„Vraždění ve Srebrenici je hanebné, ale není nijak spojeno s panem Mladičem,“prohlásil na začátku procesu jeho právník.

Mladić pro odvolání udal devět důvodů a chce buď zproštění viny, nebo nový proces. Prokurátoř­i navrhují odvolání odmítnout a navíc žádají, aby byl uznán vinným i v 11. bodě obžaloby, jímž je genocida spáchaná na Muslimech a Chorvatech v pěti bosenských obcích v roce 1992.

Generál se ve svém včerejším projevu popsal jako „jednoduchý muž“s kariérou vojáka, který bránil svou zemi. Soudkyně Nyambeová ho zastavila po deseti minutách. „Vaše obžaloba bude spláchnuta do kanálu,“dodal Mladič. Ve své řeči ani jednou neprojevil soucit s oběťmi války.

Rozsudek nad „balkánským řezníkem“by soud měl oznámit na jaře. Pokud potvrdí doživotí, odpyká si Mladič stejný trest jako architekt zvěrstev, politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič. Ten nejprve v roce 2016 dostal 40 let vězení, později mu soud zpřísnil trest na doživotí.

Doživotní trest znamená, že odsouzený může vyjít na svobodu poté, co si odsedí dvě třetiny ze 45 let. Mladič by se tak teoreticky mohl dostat na svobodu ve svých 99 letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia