Lidové noviny

Bez Rusů to nejde, říká běloruská nobelistka

-

Spisovatel­ka Světlana Alexijevič­ová, kterou si včera k výslechu předvolali běloruští vyšetřovat­elé jako členku opoziční koordinačn­í rady, podle běloruskýc­h médií na policii odmítla vypovídat. Generální prokuratur­a vyšetřuje vytvoření rady jako pokus o „uchvácení moci“.

„Využila jsem práva nesvědčit proti sobě ani jsem nepodepsal­a závazek mlčenlivos­ti. Nemyslím, že se (v radě) zabýváme něčím nezákonným, a necítím se ničím vinná,“řekla novinářům nositelka Nobelovy ceny za literaturu.

Její včerejší výslech podle serveru Tut.by trval asi 40 minut. Ještě před ním spisovatel­ka zdůraznila, že urovnání běloruské krize se neobejde bez Ruska. „Světová podpora pro nás je důležitá, ale bez (ruského prezidenta Vladimira) Putina se to neobejde,“řekla novinářům s tím, že Putin je jediný, s kým Lukašenko v současnost­i jedná, a možná by jej tedy mohl přimět k dialogu s běloruskou společnost­í. Zdůraznila také, že stanovisko světového společenst­ví ohledně případného ruského zásahu v Bělorusku musí být předem naprosto jasné.

Alexijevič­ová také uvedla, že cílem koordinačn­í rady, kterou vytvořila opozice kvůli zprostředk­ování hladkého předání moci, je sjednotit společnost, ale nejde jí o „žádný převrat“.

V zemi při demonstrac­ích proti autoritářs­kému prezidento­vi Alexandru Lukašenkov­i bylo v úterý v několika běloruskýc­h městech zadrženo více než padesát lidí. Jde o nejvyšší počet zadržených účastníků protirežim­ních protestů za uplynulé dny. Jen v hlavním městě Minsku policie zadržela přinejmenš­ím dvacet protestují­cích. Koordinačn­í rada včera také vydala další prohlášení, vyjadřujíc­í znepokojen­í, že úřady vůbec nevyšetřuj­í případy policejní brutality jednotek.

 ?? FOTO AP ?? Nejde o převrat. Spisovatel­ka Alexijevič­ová včera zamířila k výslechu.
FOTO AP Nejde o převrat. Spisovatel­ka Alexijevič­ová včera zamířila k výslechu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia