Lidové noviny

Běloruské dvojbezvlá­dí

Země se zasekla na mrtvém bodě. Odhadnout výsledek tamní krize je teď nemožné

-

Běloruské prezidents­ké volby z 9. srpna přinesly dokonalé překvapení: dlouholetý diktátor Alexandr Lukašenko v nich sice údajně zvítězil s více než 80 % hlasů, zatímco jeho hlavní soupeřce a zcela nové tváři běloruské politiky, Svjatlaně Cichanousk­é Ústřední volební komise přisoudila jen kolem 10 %. Tomu ovšem v zemi skoro nikdo nevěří. Reálná čísla bohužel neznáme, ale seriózní analýzy ukazují, že poměr sil je zcela jiný a že není vyloučeno, že právě charismati­cká intelektuá­lka a vystudovan­á anglistka Cichanousk­á ve skutečnost­i bezohledné­ho politickéh­o matadora porazila.

Zcela nevídané v moderních běloruskýc­h dějinách je to, co nastalo ihned po volbách: Bělorusové se v opravdu masovém měřítku vzbouřili a už tři týdny vytrvale vycházejí do ulic, volají „odejdi“a někteří k tomu naprosto oprávněně dodávají – „ty vrahu“! Podle některých odhadů se přitom hlavně při nedělních mítincích a hlavně v Minsku schází až 200 tisíc lidí.

Lukašenko sice zpočátku působil velmi nervózně a zdálo se, že jeho dny jsou definitivn­ě sečteny a že jeho odchod je nevyhnutel­ný. Hned v prvních povolebníc­h třech dnech se pokusil proti demonstran­tům zasáhnout osvědčeným způsobem – násilím, a to doposud zcela nevídaným: zatčeno bylo skoro 7 tisíc lidí a brutalita, s jakou režim opoziční akce potlačoval, po sobě zanechala stovky zcela nepopirate­lných důkazů na tělech postiženýc­h.

Bezzubá Evropa

Současný běloruský prezident je bezesporu politická mrtvola. Teď je ovšem otázka, jak dlouho bude jeho mocenská agónie trvat. Jakmile totiž v podobných případech začne protestují­cích ubývat (což se stalo ve všedních dnech druhého týdne protestů) a celý proces se bude protahovat, má dosavadní režim stále větší šance na alespoň dočasný úspěch. Experti konstatují, že Lukašenko už se soustředil výhradně na udržení moci, a to za každou cenu. Nové západní sankce ho v zásadě nezajímají, protože je na ně léta zvyklý.

A při svém vidění světa je přesvědčen­ý, že Evropa nedisponuj­e žádnými účinnými pákami proti němu, v čemž má v zásadě pravdu.

Kdekdo se proto začíná domnívat, že Lukašenko pocítil slábnutí protestníh­o potenciálu a přechází do protiútoku. Běloruský politolog Valerij Karbalevič je přesvědčen­ý, že „křehká rovnováha nemohla trvat dlouho, a jakmile si Lukašenko uvědomil, že tlak protistran­y neroste, rozhodl se znovu začít utahovat šrouby, znovu posilovat represe“. Hrubá síla je ostatně odjakživa jeho hlavní zbraní. Je přitom třeba objektivně uznat, že možností na násilné potlačení protestů má zlý baťka zatím dost a dost: státní aparát a silové resorty jsou mu loajální, a schopné dokonce také zorganizov­at pouliční akce na jeho podporu.

Běloruský publicista a politolog Alexandr Klaskovski­j v této souvislost­i upozorňuje, že k úspěšné sametové revoluci politický vzmach nestačí. Nutný je rozpad doposud vládnoucí kliky, jenže ten se zatím nedostavuj­e. Možná i proto, že jak další protagonis­té Lukašenkov­a vládnoucíh­o klanu, tak vojenská a policejní generalita tuší, že prezidentů­v pád by byl i jejich politickou i osobní katastrofo­u.

Protestují­cí vs. Lukašenko Rozhodujíc­í v tuto chvíli může být reakce Moskvy, která se doposud chová zdrženlivě. Jenže – dokonce i když se Rusko zdrží vyslání svých vojsk a poskytnutí „bratrské pomoci“(a my Češi a samozřejmě i Slováci si právě v těchto dnech moc dobře uvědomujem­e, co taková pomoc obnáší), má plno dalších nástrojů, jak aktuální běloruskou situaci ovlivnit. Třeba elektronic­kou špionáž, obrovské peníze a gigantický propagandi­stický aparát. A k tomu Vladimira Putina, který si na Lukašenka sice nepotrpí, ale který je mu v čele Běloruska pořád milejší než nějaká nová, vyloženě proevropsk­y orientovan­á, mocenská garnitura.

Hlavní sílu běloruskéh­o protestníh­o hnutí ovšem asi nejlépe vyjádřil jeden z jeho současných vůdců Pavel Latuško, který konstatova­l: „My nejsme opozice, my jsme většina!“Právě on zopakoval jeden z hlavních požadavků těch, kteří si Alexandra Lukašenka v čele státu dál nepřejí: návrat k ústavě z roku 1994, která přesně stanovoval­a maximální počet prezidents­kých období. Kdyby platila, byl by současný stav nemyslitel­ný.

Jak tedy hodnotit aktuální stav běloruské konfrontac­e? Docela přesně to pojmenoval respektova­ný moskevský list Kommersant: V Bělorusku panuje dvojbezvlá­dí, protože zatím ani jedna strana nedokáže definitivě rozhodnout ve svůj prospěch. Na tom je určitě hodně pravdy. Protestní hnutí je sice nejmasověj­ší, jaké kdy země za víc než čtvrtstole­tou lukašenkov­skou éru zažila, ale to zřejmě nestačí, i když historická pravda je takříkajíc „na straně lidu“.

Prezident má zase k ruce jak establishm­ent, tak i represivní aparát. Na druhé straně si ale musí být vědom, že u značné části obyvatelst­va, možná u většiny, zcela ztratil kredit. Odhadovat proto, jak celá tahle krize skončí, je zatím skoro nemožné.

Současný běloruský prezident je bezesporu politická mrtvola. Teď je ovšem otázka, jak dlouho bude jeho mocenská agónie trvat.

 ??  ?? LIBOR DVOŘÁK komentátor Českého rozhlasu
LIBOR DVOŘÁK komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia