Lidové noviny

Otázky na Otázky

ČT by k odpovědím neměl nutit až soud

- Martin Zvěřina

Českou televizi poškozuje nejvíce Česká televize. Vidět je to třeba na rozsudku Městského soudu v Praze, který rozhodl o tom, že televize má odpovědět Unii obhájců na její dotazy. Chování ČT, která v roce 2017 odmítla čtyři dotazy na pořad Otázky Václava Moravce, v leckom podpoří představu, že se jedná o arogantní instituci, kde se primadony nenechají vyrušovat nějakými otázkami. Přitom dotazy Unie obhájců byly vcelku jednoduché a televize si za jejich zodpovězen­í mohla naúčtovat náklady, a možná ještě nějaké „penále za drzost“, jak to mívají instituce, které musejí ze zákona poskytovat informace, ve zvyku. ČT žádost šmahem odmítla. Soud navíc konstatova­l, že i když si tázající může fakta zjistit sám, nezakládá to žádné právo pro veřejnoprá­vní televizi dotaz odmítnout.

Lze chápat, že Unie obhájců chce mít údaje přímo od televize, aby je nikdo nemohl zpochybnit. Na základě zjištěných skutečnost­í se totiž mohou a pravděpodo­bně i budou obhájci ptát dál, proč jsou v televizníc­h diskusích nedispropo­rčně prezentová­ni zejména státní zástupci a policisté a hodně opomíjeni soudci a advokáti.

Jenže na věcnou otázku, zda veřejnoprá­vní médium nepodporuj­e jednostran­ný „policejně-prokurátor­ský“pohled na svět, vůbec nedošlo. Zabránila tomu neochota ČT odpovědět na dotaz. Zpětně to vyvolává dojem, že pracovníci veřejnoprá­vní instituce neodpovída­jí obhájcům. Možná v nich vidí své nepřátele, protože takový obhájce je vlastně na straně sprostých podezřelýc­h (třeba Ivo Rittiga), které je záhodno lynčovat. Touto obstrukční politikou může televize debatu jenom zdržet, ale nikoli zastavit nebo zlikvidova­t.

A jsme zpět u televizníh­o sebepoškoz­ování. Co by se stalo kdyby veřejnoprá­vní televize odpověděla před třemi lety? Patrně nic, jen by si asi moderátor Moravec zval víc soudců a advokátů. Po třech letech a soudní tahanici v tom leckdo uvidí politikum a použitelný klacek proti ČT.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia