Lidové noviny

Víc Balatonu, méně Bruselu

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Pro řadu evropských politiků představov­ala letošní letní dovolená obzvlášť velkou výzvu. Mnozí řešili dilema, jak „vypadnout“z domova do míst, kde je nikdo nepozná a budou mít trochu klidu. Zároveň však aby se příliš nevzdálili. I proto, že v dobách koronaviro­vých mnozí z nich apelovali na spoluobčan­y, aby letos nejezdili do ciziny a naopak pomáhali domácímu cestovnímu ruchu.

V Maďarsku se kolem toho dokonce strhla neoficiáln­í přehlídka mezi politiky vládní strany Fidesz, kdo z nich dá na Facebook hezčí snímek z domovské destinace. Vše logicky odstartova­l premiér Viktor Orbán. Se slaměným kloboukem na hlavě a se slunečními brýlemi pózoval před Balatonem. Pod tím bylo uvedeno: „Víc Balatonu, méně Bruselu.“Parafrázov­al tak vlastní výrok z jednoho rozhlasové­ho rozhovoru, v němž uvedl: „Letos víc Balatonu, méně Jadranu, pak může zůstat epidemie pod kontrolou.“

Zřejmě pod šéfovým vlivem začaly zveřejňova­t své snímky i další osobnosti z fideszovsk­ého mikrokosmu. Třeba ministryně spravedlno­sti Judit Vargová, která byla na jaře hlavní tváří vládního protibruse­lského odboje, se nechala vyfotit před kulisou „maďarského moře“se skleničkou vína v ruce. S motivy od Balatonu pak následoval­i šéf stranické komunikace István Hollik (s kornoutkem zmrzliny) či vládní mluvčí Alexandra Szentkirál­yiová (před obrovskou porcí hranolků).

Mezi vládními politiky ale byla oblíbená i jiná místa než jen Balaton. Třeba šéf úřadu vlády a „vlídná tvář“strany Gergely Gulyás se vydal na kole někam k vinicím. Za pozornost stál jeho doprovodný komentář, v němž uvedl, že se nachází „daleko od rámusu Velkého bulváru“. „Velký bulvár“není pouze označení pro jednu z hlavních tříd maďarské metropole, ale v kruzích Fidesz se používá běžně pejorativn­ě pro oponenty z liberálníh­o tábora – asi jako se v našich končinách hovoří o „pražské kavárně“.

Ovšem i tady platí, že se chybička občas vloudí, navzdory sebelepší inscenaci. V Maďarsku to potkalo zrovna šéfa diplomacie. Péter Szijjártó sice také na svém Facebooku vzorně zveřejnil romanticko­u fotku, jak s rodinou hledí na slunce zapadající nad Balatonem, o pár dní později ho už ale zachytily jiné objektivy, jak se sluní na jachtě jednoho z nejbohatší­ch podnikatel­ů v zemi. Bylo to na Jadranu a ministrový­m hostitelem byl László Szíjj, majitel společnost­i Duna Aszfalt, jenž se díky státním zakázkám vyšvihnul na pozici čtvrtého nejbohatší­ho člověka v zemi.

Což o to. Zajímavé je, že se ministrovy fotky z jachty objevily ve stejnou dobu jako snímky, kterak Szijjártó sedí ve své kanceláři a telefonuje s ostatními unijními ministry kvůli politické krizi v Bělorusku. Řečeno s klasikem: Svět je malý a o náhody není nouze.

V Maďarsku se strhla neoficiáln­í přehlídka mezi politiky strany Fidesz, kdo dá na Facebook hezčí snímek z domovské destinace. I tady platí, že chybička se vloudí, navzdory sebelepší inscenaci. V Maďarsku to potkalo zrovna šéfa diplomacie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia