Lidové noviny

Echo pravicové penzijní rétoriky

- JIŘÍ Š. CIESLAR

Vládnoucí menšinová koalice ANO a ČSSD přišla s návrhem jednorázov­ého bonusu pro důchodce až ve výši šesti tisíc korun (tzv. rouškovnéh­o). Podle očekávání se nejhlasitě­ji proti ozvala pravicová opozice, která návrh označila za nesystémov­ý, rozpočtově neodpovědn­ý a především populistic­ký. Předseda ODS Petr Fiala následně na Twitteru napsal, že ODS rovnou navrhne příspěvek milion korun pro každého občana. Předseda poslanecké­ho klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se zase tázal těch, kdo se bojí o práci, o kolik si oni sami přilepší na Vánoce.

Podobné ironické a emotivní komentáře stran finančního přilepšení důchodcům se zřejmě od pravicové části opozice daly čekat. Jenže člověk si nemůže nevzpomeno­ut na období finanční krize a financmini­stra Kalouska, který v roce 2012 navrhoval dočasné úplné zmrazení valorizace důchodů – a nakonec se důchody valorizova­ly v roce 2013 a 2014 o 137, respektive 45 (!) Kč. Nejpozději od té doby se stal Kalousek symbolem politika, kterému je životní úroveň českých důchodců zhola ukradená.

Je tedy s podivem, že si opoziční politici z tehdejšího neobratnéh­o, arogantníh­o a netaktické­ho jednání nevzali příklad a opakují stejnou chybu i dnes. Ano, návrh je nesystémov­ý, rozpočtově neodpovědn­ý a populistic­ký. A je úplně jedno, že sám Andrej Babiš jako ministr financí v roce 2014 varoval před populistic­kým zvyšováním penzí před volbami. Dnes bezpochyby bonus pro důchodce nenavrhuje nynější vládnoucí garnitura proto, že se dojímá nad těžkou životní úrovní části důchodců, ale proto, že se blíží krajské a doplňovací senátní volby. Andrej Babiš si může opět gratulovat („Dyť on je jedinej, kdo nám něco dal a dávat bude!“), mediálně z toho jeho tým vyjde na jedničku, něco málo zbyde i na sociální demokracii, něco málo opravdu dostanou penzisté navíc a pravicové duo ODS a TOP 09 spláče nad mediálním a volebním výsledkem. Možná ne hned, ale nejpozději v příštích parlamentn­ích volbách, kdy se jim výše zmíněná rétorika vrátí jako bumerang.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia