Lidové noviny

Akademii věd potřebujem­e k další existenci

- TOMÁŠ WINTER, MARTIN MÁDL, TAŤÁNA PETRASOVÁ

Do pestré, často vyhrocené debaty, která se rozvíjí kolem vztyčení mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí v Praze, se zapojila svým článkem v Lidových novinách z 20. 8. 2020 historička umění Ivana Kalinová Kyzourová. Samotnému sloupu autorka věnuje jen několik úvodních vět, zato se obsáhle a příkře vymezuje vůči memorandu, jež v souvislost­i s plánovanou instalací sloupu zaslalo MUDr. Zdeňku Hřibovi, primátoru hlavního města Prahy, 28. června 2019 dvacet šest historiků umění z různých výzkumných, vysokoškol­ských, galerijníc­h a muzejních institucí v ČR (zveřejněno na webových stránkách Ústavu dějin umění AV ČR).

V memorandu se zdůrazňuje torzální dochování reliktů originální­ho sloupu, výrazně poškozenéh­o již před jeho stržením, i kulturněhi­storický kontext vzniku mariánskéh­o sloupu a manifestač­ní instalace jeho originálu z iniciativy císaře Ferdinanda III. v roce 1650.

Hledejme tedy pevné definice věcí a hodnot, k nimž nás autorka vybízí. Memorandum, jehož zveřejnění autorka článku kritizuje, vyjadřuje názor historiků umění z vysokých škol, muzeí a galerií, kteří se neztotožňu­jí s postupem Společnost­i pro obnovu mariánskéh­o sloupu – ať už kladou váhu spíše na argumenty umělecké, památkové, nebo historické. Na akademické pracoviště se tito odborníci obrátili právě proto, že Ústav dějin umění AV ČR dlouhodobě pomáhá udržet otevřenou diskusní platformu a jako zpracovate­l topografie Prahy, Čech i Moravy má s památkovou péčí zkušenost, mimo jiné díky stálému kontaktu s předměty památkové ochrany i s těmi, které teprve k ochraně doporučí. Pokud měla být v souvislost­i s diskusí o vývoji památkové péče připomenut­a padesátá léta 20. století, pak proto, že tehdy v nesnadných podmínkách začali naši předchůdci svou topografic­kou soupisovou akcí usilovat o to, aby stavby odsouzené k zániku byly alespoň dokumentov­ány.

Pro seznámení se s teorií a praxí péče o památky doporučuje­me čtenářům, aby si svůj názor na tvrzení Ivany Kalinové Kyzourové udělali například na základě četby publikace Teoretické základy památkové péče na prahu 21. století nebo navštívili cyklus Umění tváří v tvář, které Ústav dějin umění připravuje pravidelně v Týdnu vědy a techniky Akademie věd České republiky. Mimochodem, tato každoroční přehlídka vědy představuj­e všech 52 vědeckých pracovišť AV ČR, jejichž výzkumnou činnost a četné úspěchy v nejrůznějš­ích vědních oborech Ivana Kalinová Kyzourová tak bohorovně přešla ve své sugestivní otázce, proč AV ČR platit. Pokud by čtenáři váhali s odpovědí, můžeme – i za ostatní kolegy z AV ČR – odpovědět: tato instituce je místem, kde kdokoli získá poznatky, které česká společnost i celosvětov­á civilizace potřebuje ke své další existenci, například jak skladovat energii, jaké znalosti zachrání nás i naše potomky před nemocemi, jak se bude společnost stravovat, až počet lidí na planetě překročí násobkem dnešní populaci, jak klima promění podmínky pěstování zemědělský­ch plodin i náš každodenní život, co všechno se vrství v kulturní identitě a jak je to s pamětí v digitálním věku.

Jedním z témat, kterými se mezioborov­é bádání v AV ČR také zabývá, je způsob komunikace: aby naše společnost dokázala v otevřené a konstrukti­vní diskusi najít to, co nás společně posune dál.

Jedním z témat, jimiž se mezioborov­é bádání v AV ČR také zabývá, je i způsob komunikace: aby naše společnost dokázala v otevřené a konstrukti­vní diskusi najít to, co nás společně posune dál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia