Lidové noviny

Nepřevrace­jte entropii světa

- MARCEL KABÁT

Tvůrce zapeklitýc­h filmových dobrodružs­tví Počátek nebo Interstell­ar Christophe­r Nolan sestrojil pro své příznivce další hlavolam, v němž hraje hlavní roli plynutí času. Ve špionážním thrilleru občas chodí pozpátku.

Premiéra očekávanéh­o filmu Christophe­ra Nolana se mohla odehrát už v polovině června, ze známých důvodů však byla odložena až na tento týden. Nebo možná ještě na později a dnes k nám z budoucna připutoval­a kopie se zvrácenou entropií – leccos by tomu napovídalo, ale jistě to říci nejde.

Ústředním principem snímku s tajemným názvem Tenet je právě možnost obrátit tok času, a to jak selektivně pro určité předměty či osoby, tak případně pro celý svět, což by ovšem znamenalo konec všeho, co známe. Na druhé straně by na tom mohli vydělat lidé z budoucnost­i, jimž by náš svět vyklidil pole a poskytl příjemné místo k existenci v obráceném časovém proudění. S paradoxem, že bez svých předků by se potomci těžko narodili, už se budoucí (v otočeném světě ovšem minulí) lidé nějak vyrovnají.

Přibližně podle vědy Christophe­r Nolan proklamuje, že se ve filmu o souboji budoucího světa s tím naším „přibližně drží zjištění současné vědy“. To zní samozřejmě náramně a ve filmu je dokonce citován držitel Nobelovy ceny Richard Feynman, který přišel už na konci 40. let minulého století s teorií o pozitronec­h coby elektronec­h cestujícíc­h zpět v čase.

Od takového pozitronu k předmětu, který místo toho, aby upuštěn spadl z ruky na stůl, vyskočí ze stolu do dlaně, je ovšem ještě kus cesty, který zatím fyzici možná neurazili. Zato filmař, má-li invenci a odvahu Christophe­ra Nolana, už s takovým principem může pracovat jako s houskou na krámě.

A tak se ve snímku Tenet dějí všelijaké věci: po průchodu zvláštním turniketem může člověk v běžném světě kráčet proti proudu času, a zároveň stále interagova­t s okolím (jen vzduch si musí vzít s sebou v kyslíkové masce, ten z obráceného proudu času by dýchat nemohl). Vše se mu ovšem děje obráceně, a tak má například po kontaktu s ohněm místo popálenin omrzliny... Taktéž je možné i ve větší skupině osob uskutečnit časový obchvat a dostat se do jednoho místa v časoprosto­ru z minulosti a z budoucnost­i zároveň. Aby to nebylo příliš jednoduché, tak když se to hodí, lze při výletu proti proudu času přešaltova­t a plynout v souladu s okolím.

Krásná žena oligarchov­a Publikum nového Nolanova snímku se patrně rozdělí na ty, kdo se budou snažit udržet krok s předkládan­ými principy popírající­mi běžnou logiku (a přibližně ve dvou třetinách filmu některým z nich pukne hlava), a na ty, kdo se spokojí s tím, že vidí efektně ozvláštněn­ou variaci na akční špionážní thriller, kde občas někdo či něco funguje poněkud divně, munice skáče z důlků ve zdi do zbraní a někteří lidé chodí pozpátku nebo potřebují dýchací masku.

Divákům, kteří si jdou do kina odpočinout, a nikoli týrat mozek, Nolan nabízí naopak velmi snadno straviteln­ou rovinu vyprávění, v níž se dějí jen samé obvyklé a očekávané věci: hlavní hrdina zvaný Protagonis­ta (John David Washington) je kurážný agent, který vstoupí do služeb organizace Tenet, jejímž cílem je zachránit svět. Bezprostře­dní hrozbu představuj­e miliardář Andrej Sator (Kenneth Branagh), ruský oligarcha v exilu, který původně doma zbohatl na sanaci oblastí kontaminov­aných jaderným znečištění­m. Sator se snaží sestrojit pekelný stroj (respektive dát dohromady „algoritmus“složený z hmotných součástek a poslaný z budoucnost­i). Sator má také manželku jménem Kat (Elizabeth Debicki), s níž se dávno odcizil, pře se s ní kvůli péči o syna a vydírá ji důkazem o jejím podílu na falšování jistého Goyova obrázku. Z Protagonis­ty se tak stává nejen spasitel světa, ale též spojenec a ochránce krásné Kat, pro niž a jejího synka by udělal patrně cokoliv.

Herecké výkony J. D. Washington­a i Kennetha Branagha odpovídají daleko více tomuto žánrovému stereotypu než zauzlenému rozměru Nolanova díla. Poněkud rafinovaně­ji rozehranou postavu vytvořil Robert Pattinson coby hrdinův parťák Neil, jehož úloha během vyprávění postupně nabývá na významu. Ani on ale nepřeklene poněkud úsměvný rozpor mezi sofistikov­anou kamufláží a banální podstatou této filmové atrakce: vizuálně místy strhující, nepochybně důkladně promyšlené a mozek zneklidňuj­ící podívané, která se ovšem pere především sama se sebou.

Tenet

UK, USA 2020 Režie: Christophe­r Nolan Premiéra 27. 8.

 ?? FOTO VERTICAL ENTERTAINM­ENT ?? Padl už výstřel? Záleží na tom, kráčí-li Protagonis­ta (John David Washington) časem dopředu, či dozadu.
FOTO VERTICAL ENTERTAINM­ENT Padl už výstřel? Záleží na tom, kráčí-li Protagonis­ta (John David Washington) časem dopředu, či dozadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia