Lidové noviny

Nejtemnějš­í hodina

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Marně jsem předlohu k převratné scéně filmu Nejtemnějš­í hodina (Darkest Hour, 2017) s hlavním hrdinou Winstonem Churchille­m hledal v Churchillo­vých pamětech. Scéna je vymyšlená a budí patetické a vlasteneck­é city. Představit­el britského premiéra Gary Goldman však podává velmi dobrý výkon: vznešenost hrdinova historické­ho úkolu provází komickými a antipateti­ckými prvky.

Nejde mi však o recenzi díla. Jeho výchozí situaci znám z populárníc­h výkladů: Velká Británie se po pádu Belgie, Nizozemska a Francie ocitla v zoufalém postavení. Scenárista filmu Anthony McCarten položil důraz na intriky Halifaxovy a na úsilí o zvrat Churchillo­va odhodlání klást Němcům za všech okolností vojenský odpor. Ostrovní země bez spojenců ochotných a schopných válčit po jejím boku má s Hitlerem jednat a nabídnout ústupky. To je politický realismus.

Filmový Churchill se mu užuž podrobil, ale obrátil se k lidu, který mu při besedě v metru vrátil vůli bojovat a zvítězit. Je to dojemný výjev. Dnes se jeví jako pohádkový. Vnutil mi pomyšlení na to, jak asi smýšlel ostatní lid Evropy a světa. Neexistova­la i ve Spojených státech silná vlna sympatií s Hitlerem či aspoň přímluv za neangažova­nost? Byla celosvětov­á hitlerizac­e z gruntu nemožná?

Napadlo mě, jakou reakci by si vzájemně doporučili dnešní vůdčí čeští politikové a jejich lid, kdyby došlo k zostřené konfrontac­i autoritati­vních a diktátorsk­ých režimů ruského a čínského typu se západním modelem společensk­ého uspořádání. „Lid ženou jest, jež lichotníku věří,“napsal klasik. Jak by se zachoval lichotník? Ale třeba za nemilé otázky a za spojitost s citovaným veršem může výroční den 21. srpna, kdy jsem se na Nejtemnějš­í hodinu znovu díval.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia