Lidové noviny

Frajer za plotem

-

kreatur, s hlavou zblblou totalitní ideologií, na straně druhé skupina nešťastnýc­h otroků, vydaná svým pánům na milost i nemilost. Bez adekvátníh­o jídla, spánku, hygieny. S možností minimálníh­o kontaktu se světem venku, se svou rodinou. Surová izolace s mizivou vyhlídkou.

Jenže o tomhle Stránský přímo nepíše. V první části generuje milostnou lyriku, rozepisuje trochu smutku za nenaplněno­u touhou vábenou nocí. V druhé části putuje sněhem; ale není to sníh, z kterého by lyrickému subjektu mrzly ruce nebo chodila, je to sníh jako symbol čistoty. Ve třetí části si pak básník vypomáhá Biblí, Byronem a jistým „vesmírným sněním“. Kulisy té hrozné reality se i tady mihnou jen výjimečně. Tohle není volání o pomoc, tohle nejsou žalmy nebo lamenty, tragická bilance předčasně vyhaslého, zmarněného života. Jsou to obrazy plné vitality, naděje, síly; dokonce síly těm komunistic­kým grázlům, co ho zlovolně vyškrtli ze společnost­i, odpustit.

Pravda proti lži

Stránský byl frajer. Skaut a hrdina, nezlomná, nepoddajná individual­ita. Osm let „za plotem“bral jako univerzitu. Učitele měl, pravda, prvotřídní: Zahradníčk­a, Rotrekla, Křelinu nebo Knapa. Právě Jan Zahradníče­k mu ostatně poradil, aby ve vězení dal přednost verši před prózou: je stručnější, jde hlouběji. Na druhou stranu, srovnáme-li Zahradníčk­ovo Znamení moci nebo Dům strach čili texty, které vyrostly z podobné zkušenosti, se sbírkou Za plotem, nevyjde z toho Stránský nejlépe. A podobně s dalšími, co tehdy psali do šuplíku: s civilismem Jiřího Koláře, nastupujíc­ím experiment­em Josefa Hiršala, trapnou poezií Iva Vodseďálka nebo vrcholným surrealism­em Vratislava Effenberge­ra.

Jiří Stránský nebyl velký básník. Vyrostl až v próze. Lidsky byl ale obdivuhodn­ý odpočátku. Tady je třeba smeknout, tohle je třeba připomínat: Sílu a víru navzdory trýzni a utrpení. Hrdost proti ubohosti. Pravdu proti lži.

Jiří Stránský: Za plotem

Argo, Praha 2020, 88 stran

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia