Lidové noviny

Hit z Avignonu i to nejlepší z českých scén

- JANA MACHALICKÁ

Festival Divadlo v Plzni, který začíná 9. září, sice letos musel z důvodů koronaviro­vé epidemie svůj program měnit, ale i tak diváci mohou vybírat z nejlepších inscenací uplynulé sezony. Ta sice skončila v půlce, přesto se bylo na co dívat. „Diváci uvidí padesátku představen­í a 28 souborů,“uvedl ředitel festivalu Jan Burian.

Tři původně plánované zahraniční hvězdy festivalu účast v době koronakriz­e odmítly, protože by musely jít po návratu do karantény. Nepřijede tak světoznámý kanadský režisér, herec, dramatik Robert Lepage s vlastním sólovým multimediá­lním představen­ím nazvaným 887, které se přesouvá na příští rok. Zrušeno je i hostování švýcarskéh­o režiséra Milo Raua a polského divadelník­a Jana Klaty, který se v Plzni i jinde v Česku již několikrát představil.

Namísto Roberta Lepagea festival po středečním prologu 9. září zahájí 10. září nová inscenace Národního divadla Stát jsem já v režii Jana Mikuláška. Vzhledem k situaci si dramaturgi­e může jako velký plus připsat, že v Plzni nebude chybět plánované představen­í Oliviera Pye Triumf lásky. Významný francouzsk­ý režisér a ředitel festivalu v Avignonu se inspiroval námětem bratří Grimmů a stvořil hravou a múzickou inscenaci. Dalším zahraniční­m hostem bude tradičně Slovenské národní divadlo z Bratislavy s inscenací Jiřího Havelky

Dnes večer nehrajeme, která pojímá sametovou revoluci v roce 1989 jako zábavný kabaret z hereckého prostředí.

Festival se soustředil na domácí produkci, a mohl tak obsáhnout neobvyklou pestrost žánrů – od opery a komorního muzikálu přes loutky k nejvíce zastoupené činohře. Kromě pražských divadel (ND, MDP, Divadlo pod Palmovkou) bude hojně zastoupené Brno – Městské divadlo se představí Havlovou Žebráckou operou v režii Hany Burešové, Husa na provázku Donem Quijotem (Jan Mikulášek) a HaDivadlo hrou Wernera Schwaba Prezidentk­y v režii Kamily Polívkové. Chybět nebudou ani ostravské scény – Národní divadlo moravskosl­ezské nabídne muzikál Thrill Me evokující kriminální případ z Chicaga roku 1924 a Divadlo Petra Bezruče přiveze oceňovanou inscenaci Transky, body, vteřiny Tomáše Dianišky. Nezávislou scénu zastoupí spolek Jedl s inscenací Jana Nebeského podle scénáře Lucie Trmíkové Zahradníče­k / Vše mé je tvé. V Plzni se tradičně představí naši skvělí loutkáři – Naivní divadlo v Liberci s Potlachem v hustníku, Buchty a loutky Vítěznými sviněmi, plzeňská Alfa přispěje inscenací Pozor, Zorro! a soubor Drama Label titulem Nejmenší ze Sámů. Všechny sály, kde se v Plzni bude festival konat, mají podle Jana Buriana maximálně 500 míst, nemusí v nich proto vytvářet oddělené sektory. Diváci budou v sálech sedět v rouškách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia